Fons especial

Noucentisme i Josep Clarà

Aquest fons especial està format, per una banda, per documents que tracten sobre el moviment artístic i literari del noucentisme a Catalunya i, especialment, sobre la vida i obra de Josep Clarà i altres escultors i creadors noucentistes.  Podem consultar La ben plantada, d'Eugeni d'Ors, l'obra que va ser símbol de la renovació estètica-filosòfica del noucentisme, o la publicació Almanach dels Noucentistes (1911), obra clau també del moviment i que conté textos d'Ors, d'Eladi Homs, A. Pi i Sunyer, Josep Carner, entre d'altres, i imatges de Josep Clarà, Isidre Nonell, Pau Gargallo i demés il.lustradors. Destaquen també els dos catàlegs del MNAC (Museu Nacional d'Art de Catalunya): el catàleg del fons d'escultura de les obres de Clarà i el catàleg de dibuixos.

Per altra banda, l'especialitat Art i Escultura Noucentista i Josep Clarà està formada també per una selecció dels llibres que constituïen la biblioteca particular de l'escultor i la seva família, entre els quals hi ha llibres, dossiers, revistes en diversos idiomes i altres documents, des de l'any 1700 (els més antics) fins a l'any 1978 aproximadament. Entre altres, hi ha joies com els llibres personals d'en Josep Clarà dedicats als amics, com ara els escriptors Emma di Rienzi, Manuel Machado i José Francés.

El fons es va ampliant amb la compra de documents publicats més recentment sobre  art noucentista o Josep Clarà.

Tot el material en format llibre es pot consultar al catàleg de biblioteques. Les revistes i els articles estan inventariats, i s'han buidat els articles de revistes que tracten de l'obra de Clarà. N'hi ha des de 1903 fins a 1976. També s'han inventariat 25 dossiers i treballs. En aquest fons hi ha retalls de premsa relacionats amb Clarà editats entre els anys 1906 i 1976. L'inventari es pot demanar per consultar-lo o fer fotocòpies, ja que tot el fons Clarà està exclòs de préstec.

 

Temes: Art i cultura, Pintura escultura i dibuix
Etiquetes: escultura, noucentisme