Fons especial
El Fons Especialitzat en Dansa i Folklore català està vinculat a la creació de el nou Centre de la Dansa Tradicional Catalana a Rubí.
El 2013 es va crear el fons especialitzat en Dansa i folklore català de la Biblioteca Mestre Martí Tauler. Llavors venia justificat per la creació d'el Centre de la Dansa Tradicional Catalana (La Espona) a Rubí i pel marc local en què s'insereix la biblioteca. És a dir, pel que fa a la dansa i al el folklore català, Rubí compta amb diverses entitats i festivals dedicats a la dansa d'arrel (l'Escola de Sardanes Flor de Neu, el Foment de la Sardana, l'Esbart Dansaire de Rubí, Rubifolk) ja la cultura popular (Castellers de Rubí, Colla de Geganters de Rubí, etc.). Aquestes entitats són peces importants d'identitat per a la ciutat.
Des de llavors s'ha volgut posar a l'abast de tothom, amb la creació de el fons especialitzat Dansa i folklore català, diferents materials per difondre tot tipus d'informació sobre els diferents àmbits relacionats amb la cultura popular i tradicional de les terres de parla catalana. La ubicació d'aquest fons està en la tercera planta de la biblioteca, on trobaràs tota la informació sobre l'especialització. Actualment, comptem amb al voltant de 900 documents en diferents suports i formats (llibres, revistes, DVD, etc., que estan dividits en sis apartats:
- Etnografia: obres de caràcter etnogràfic o que tractin diversos dels apartats següents.
- Jornades i associacions: entitats i associacions; jornades i congressos; museus i col·leccions; folkloristes i investigadors ...
- Vida quotidiana: la família; els oficis; la cuina; la indumentària; els jocs i les joguines; els esports (bitlles, castells, pilota ...); la meteorologia; la botànica, la medicina; l'arquitectura (masies, cabanes de pedra ...); etc.
- Festes: les festes de l'any en curs i els cicles festius (les festes majors, Carnaval, Setmana Santa, Nadal, Sant Jordi ...); festes nouvingudes (la Fira d'abril, la Festa de l'Anyell, el Holi ...); etc.
- Música, dansa, teatre i narrativa: les representacions teatrals (els pastorets, els pessebres, el Misteri d'Elx ...); balls i danses; grups folklòrics (grups sardanistes, esbarts, cors i danses ...); música tradicional (instruments, cançons ...); narrativa popular (rondalles, contes populars, llegendes, refranys ...); etc.
- Mites i creences: els esperits de la naturalesa (elfs, fades, bruixes, sirenes ...); els rituals de foc (ball de diables); el bestiari fantàstic; els gegants i nans; devocions populars (a la Mare de Déu, als sants ...); etc.
També pots consultar el contingut de Cultura popular que hi ha dins de la biblioteca virtual.