Fons especial

La Biblioteca porta el nom del pintor Armand Cardona i Torrandell, artista que va estar vinculat permanentment a la ciutat de Vilanova i la Geltrú. Fou un dels grans pintors catalans de la segona meitat del segle XX i era coneguda la seva faceta de lector empedreït. La Biblioteca porta el seu nom per la seva passió per la lectura i per la importància que la literatura tingué en la seva obra.

Dibuix d'Armand Cardona

Armand Cardona Torrandell va néixer el 3 de novembre de 1928 a Barcelona. Fill de Bartomeu i de Teresa, ambdós mestres nacionals, fou el tercer de quatre fills. El fet que els seus pares es dediquin a l'educació el portà a viure a diferents poblacions, passant per Sant Pau d'Ordal i arribant a Vilanova i la Geltrú el 1933, on van ser destinats els seus pares. 
 
És al 1951 quan Armand Cardona Torrandell s'inicia en el món de la pintura, envoltat pel mar Mediterrani de Vilanova i seguint la tendència naturalista del moment. El seu naturalisme es caracteritza per la seva sobrietat i per l'abstracció, a la vegada que intenta captar els problemes físics de la llum i el color. És un moment en el que Cardona es comença a plantejar un seguit de problemes socials i entra en contacte amb persones desplaçades (captaires, gitanos, prostitutes); uns personatges que caracteritzaran la seva obra a partir de 1956. Altres temes del seu interès són les barques que coneix molt bé de les platges de Vilanova. Per a ell la pintura és realisme en el sentit que pretén captar allò més profund i autèntic de la realitat. Mitjançant el seu peculiar llenguatge incorpora en la seva obra tota la problemàtica essencial que l'envolta. 
Armand Cardona pintantUna part important de la seva obra és la que va més enllà de la tela. En aquest sentit destaquen les seves escenografies (Ronda de mort a Sinera i La bona persona de Sezuan), el disseny dels vestits del Ball de Diables que realitza l'any 1980 i el Mur del Teatre del Círcol Catòlic que s'inaugura el 1985. Morí el 15 de gener de 1995.
 
Tot el material relacionat amb la figura d'aquest insigne pintor té un protagonisme destacat dins el que és la col·lecció local de la Biblioteca i aquesta té el compromís de difondre la seva memòria i la seva obra mitjançant l'organització d'activitats relacionades amb ell. Entre el material que la Biblioteca disposa es pot trobar informació bibliogràfica, fotografies, cartells i programes d'exposicions, reproduccions d'obres seves i la seva Biblioteca Personal; tot consultables o a la Biblioteca o a la pàgina web de la mateixa.
Novetats:

La biblioteca Armand Cardona Torrandell, en col·laboració amb l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i l'Associació Cultural Armand Cardona Torrandell, ha convocat aquest any 2011 el 2n Premi d'Investigació Armand Cardona Torrandell.

2n Premi d'Investigació Armand Cardona TorrandellEl Premi està dotat amb 1000€ (una meitat destinada a l'estudiant o estudiants que el realitzin i l'altra meitat per al centre d'on prové) i el termini de lliurament dels treballs finalitzarà el 28 de febrer del 2012. En aquesta ocasió s'ha adreçat especialment a la participació del públic jove, entre els 16 i els 20 anys, per tal d'afavorir el coneixement de l'Armand Cardona Torrandell entre les noves generacions.

Per realitzar aquest treball serà indispensable la consulta del fons relacionat amb el pintor que es troba a la Biblioteca Armand Cardona i Torrandell, que està format per la Biblioteca Personal de pintor i altres documents relacionats amb la seva figura.  

Temes: Pintura escultura i dibuix
Etiquetes: armand cardona torrandell