Guia de lectura

Alimentació infantil

Alimentació infantil

Una bona alimentació és important a qualsevol edat però en les primeres etapes de la vida esdevé fonamental. Una nutrició variada que inclogui vitamines, fibra i  tot tipus de nutrients ajuda a un bon desenvolupament físic i mental de l'infant, alhora que, enforteix el seu sistema immunològic davant les agressions externes.

 

Aquesta selecció de títols sobre el tema intenta cobrir un ampli ventall d'edats, dels primers mesos de vida fins a l'adolescència, destacant els llibres més actuals disponibles a la XBM. Els temes prou rellevants, com són la creació d'uns hàbits alimentaris saludables o la dificultat per menjar d'alguns nens, disposen d'un apartat específic. En tot moment, s'ha intentat triar aquells títols escrits per professionals de la matèria.

 

Esperem que aquesta guia sigui del vostre interès.

 

Data de creació: 15/06/2015

Última actualització: 16/10/2019

Hàbits alimentaris saludables

 Adelgazar en familia
Adelgazar en familia
Gussinyer, Sandra , Garía-Reyna, Norma  
Barcelona : CEAC, cop. 2008

Aquest llibre basat en l'exitós programa per el tractament de sobrepès i obesitat infantil ¡Niñ@s en movimiento! de l'hospital Vall d'Hebron ens ensenya com realitzar canvis en els nostres estils de vida i hàbits alimentaris d'una manera senzilla i gradual per millorar la nostre salut. A més, l'autora fa èmfasi en com poden influenciar els aspectes emocionals a l'hora de mantenir un dieta saludable i equilibrada.

 Educar en l'alimentació i la nutrició
Educar en l'alimentació i la nutrició
Rigolfas, Rita , Padró, Laura , Cervera, Pilar  
Barcelona : Tibidabo, 2010

Educar en l'alimentació i la nutrició és una guia indispensable per a que els més joves tinguin una primera presa de contacte amb el món de la nutrició, en general, i amb l'adquisició de bons hàbits alimentaris en particular. En aquest llibre podem trobar una amplia informació sobre les característiques que componen una dieta saludable, a més d'un munt de casos pràctics que exemplifiquen com identificar i resoldre problemes o trastorns alimentaris.  

 El Plat o la vida
El Plat o la vida
Moré, Nani  
[Mataró] : Claraboia, 2012

En aquest documental es narra la fal·làcia alimentària dels menjadors col·lectius, a través de la vivència de la cuinera d'un geriàtric que es va veure obligada a remenar enlloc de cuinar, a oferir productes enlloc d'aliments i que passava vergonya en veure les cares dels seus comensals. Va decidir que allò no podia ser: ella havia decidit dedicar-se a la cuina per alimentar persones, no per omplir estómacs d'usuaris.

EL PLAT O LA VIDA (V.O.S) from Nani Moré on Vimeo.

 Els Consells de la Nutrinanny
Els Consells de la Nutrinanny
Bultó Sagnier, Lucía  
Barcelona : Columna, 2012

Segons l'autora tenim un dels millors rebosts del món, però no el sabem utilizar, per això ens ensenya com crear hàbits d'alimentació saludables. Al final de cada capítol, incorpora un requadre amb els conceptes principals. I al llarg del llibre trobem codis QR que complementen la informació amb videos, llistes o pàgines web. Apropeu-hi els vostres mòbils!

 La Alimentación de nuestros hijos
La Alimentación de nuestros hijos
Bradford, Montse  
Barcelona : Océano/Ámbar, 2008

Aquest llibre ens ensenya a tenir una alimentació més sana i natural amb més de 200 receptes equilibrades tenint en compte les necessitats energètiques de cada edat. A estimular la gana dels nostres fills pels aliments més naturals per ajudar al seu creixement i desenvolupament tant físic com emocional i mental.

 Mi niño ¿es obeso?
Mi niño ¿es obeso?
Sarría Chueca, Antonio , Moreno Aznar, Luis  
Zaragoza : Mira, 2010

Llibre adreçat als pares i mares amb un llenguatge entenedor però alhora rigorós a l'hora de tractar aquesta malaltia que cada vegada és més freqüent. Conté preguntes que els autors responen als pares de forma clara i precisa, i a més ofereix recursos als pares per confeccionar dietes saludables així com un programa d'activitats adequades.

 Obesidad infantil
Obesidad infantil
González Caballero, Marta  
Alcalá La Real : Formación Alcalá, 2009

Un manual per pal·liar l'obesitat i el sobrepès en els més petits. Mostra les pautes per a una correcta alimentació des del naixement, els aliments que han de formar part en la dieta diària o la importancia de realizar exercici físic. En resum, tot tipus de solucions per prevenir l'excés de pes en els infants.

 Què han de menjar els nostres fills?
Què han de menjar els nostres fills?
Figueras Conchillo, Marta  
Barcelona : Pòrtic, 2012

Els actuals canvis alimentaris de la nostra societat, juntament amb el nou estil de vida sedentari poden tenir repercussions negatives en la qualitat de vida dels fills. Una bona educació nutricional des de les primeres etapes és essencial per adquirir uns hàbits alimentaris correctes i tenir més garanties que aquests es consolidin i es mantinguin a mesura que els infants van creixent.

 Què hi ha per a sopar?
Què hi ha per a sopar?
Arranz, Laura Isabel , Térmens, Toni  
Berga : La Patumaire, 2011

Una guia divulgativa per educar els nens a menjar de manera sana i amb receptes fàcils. Pautes clares que us ajudaran a elaborar una alimentació variada, equilibrada, amb consells per a introduir nous aliments, els errors que no s'han de cometre, receptes fàcils i saludables, fent de l'alimentació un plaer. El llibre va acompanyat d'un conte infantil que ajudarà als pares a reforçar les pautes.

 Qué como y por qué
Qué como y por qué
Domínguez Rovira, Susana  
Barcelona : RBA, 2014

Segons la doctora Domínguez, ens calen uns criteris nutricionals per alimentar-nos de manera saludable. La falta de temps, uns hàbits inadequats, supermercats replens de productes precuinats… el resultat de tot això és la manca de nutrients en el nostre organisme.

Aquí veurem quins són els principals errors que existeixen en l'alimentació infantil i familiar, així com l'alternativa conscient, coherent i saludable per tal de posar ordre a diari.

Torna a l'inici