Guia de lectura

Expliquem la vida amb un conte: Contes no sexistes

Expliquem la vida amb un conte: Contes no sexistes
Guia creada per:
  • Tiana. Biblioteca Can Baratau

Els llibres infantils, ja siguin contes o llibres en imatges, són el primer apropament a la lectura i constitueixen un material pedagògic i de suport privilegiat en els processos d'identificació i aprenentatge dels rols sexuals i de les relacions socials entre sexes.

D'aquesta manera, les imatges, observades durant molt de temps per les nenes i els nens que encara no han après a llegir, són eines de transmissió d'estereotips, així com la literatura infantil i juvenil, que actua com a agent de transmissió de normes, valors i ideologies. Normalitzar tasques a la llar, de forma espontània, és una manera d'anar explicant als infants que escombrar no cal que sigui només feina de dona i que canviar la bombeta quan es fon no cal que sigui només feina d'home...

Ens hi posem?

Data de creació: 30/10/2012

Última actualització: 03/11/2015

Dones... dones!


 La Caputxeta forçuda
La Caputxeta forçuda
Vitó, Albert , Vivim del Cuentu  
[Barcelona] : Baula, 2013

Qui ha dit que la Caputxeta, per ser nena, ha de ser una nena indefensa? I per què el llop, el mascle, ha de ser el més astut i el més fort? Donem la volta als contes clàssics!

 La Tarzana!
La Tarzana!
Cole, Babette  
Barcelona : Destino, 1997

La història ja la coneixem però aquí, la Babette Cole ens la presenta amb els papers intercanviats. Qui viu a la selva és la Tarzana, i qui li ensenya la ciutat és en Gerard. Això sí, d'una manera o de l'altra el conte sempre acaba igual: tothom vivint en llibertat.

 Les Princeses també es tiren pets
Les Princeses també es tiren pets
Brenman, Ilan , Zilberman, Ionit  
Barcelona : Animallibres, 2011

El secret més ben guardat de totes les princeses és que... elles també es tiren pets! Però sobretot, no ho digueu a ningú que sinó la Ventafocs, la Sireneta o la Bella dorment s'enfadaran molt!

 Qui diu la veritat? :
Qui diu la veritat? :
Balada, Montserrat , Sans, Eva , Sans, Eva  
Vilanova i la Geltrú : El Cep i la Nansa, 2011

La llegenda de Sant Jordi és una de les històries més explicades i amb més versions del món cultural català. Però us hi heu fixat que el narrador sempre està parlant des del punt de vista de Sant Jordi? Què en diu la princesa de tot plegat?

 ¿Qué hacen las niñas?
¿Qué hacen las niñas?
Heidelbach, Nikolaus  
Madrid : Libros del Zorro Rojo, 2011

De la A a la Z, les nenes poden fer... de tot!

Torna a l'inici