Gènius - Biblioteca Virtual

Detall de personatge - Gènius

Ruta de navegació

Personatge

El baró de Münchausen
El baró de Münchausen

Cavalcant sobre una bala de canó

Mitjana (0 Vots)

El baró de Münchausen és un personatge literari basat en la figura real de Karl Friedrich Hieronymus, baró de Münchausen (Alemanya, 1720-1797), noble que va lluitar junt amb l’exèrcit rus contra els turcs. En retornar al seu país va adquirir una gran fama com a narrador d’històries extraordinàries sobre la seva vida com a soldat, caçador i esportista. Aquestes aventures tenien, moltes vegades, un caire fantàstic i inversemblant com quan explicava que va cavalcar en bales de canó o que va viatjar a la lluna.

La seves històries van ser recopilades primerament per Rudolf Erich Raspe que va publicar en 1785 i en anglès Narració dels meravellosos viatges i campanyes del baró Münchausen a Rússia. Un any més tard, l'alemany Gottfried Bürger va publicar Meravellosos viatges per terra i per mar, guerra i divertides aventures de 'baró de Münchausen, on feia una traducció lliure dels relats de Raspe afegint històries sortides de la seva imaginació.

Al segle XIX el text seria reeditat sovint en moltes llengües, amb ampliacions i transformacions a mans de nombrosos i coneguts escriptors, convertint-se en un clàssic de la literatura fantàstica. També il·lustradors molt destacats farien imatges basades en aquesta obra. Les més conegudes, són les de Gustave Doré, realitzades per a la traducció francesa el 1854.

S’han produït versions teatrals, televisives i cinematogràfiques. D’aquestes últimes, la més coneguda és la que va dirigir Terry Gilliam el 1988 sota el títol de Les aventures del baró Münchausen.

Per cert, saps que el baró ha donat nom a un estrany trastorn psiquiàtric?: la síndrome de Münchausen per mitjà de la qual una persona menteix de forma patològica i inventa símptomes per cridar l’atenció de les persones que l’envolten.

"Les aventures del baró de Munchausen

"El barón de Munchausen"

"El barón de Munchausen

"Película : las fabulosas aventuras del barón de Munchausen"
 

"Película: Las aventuras del barón de Munchausen "

A eBiblio trobaràs: 

 Las aventuras del Barón Münchaussen

de Rudolf Erich Raspe

Sentint les seves aventures sembla increïble però aquest baró va existir durant la meitat del segle XVIII.

Entra a eBiblio

Font d'informació: Xarxa de Biblioteques Municipals