Reportatge Tretzevents

Pepa Colomer
Pepa Colomer

A prop de l'avioneta

Pilotar un avió no deu ser gens fàcil, oi? Us imagineu com devia ser fer-ho fa setanta anys, quan els avions no eren les màquines que coneixem ara, sinó aparells molt més febles i insegurs? S’havia de ser valent per força! O valenta... Perquè també hi havia dones pilot, i tant que sí!

Pepa Colomer en va ser una. Ja fa temps, un senyor que va resultar que era el seu cosí va explicar una història sorprenent: quan tenia deu anys, la Pepa va saltar des del balcó de casa seva amb un paraigua obert. Quin disbarat! Es veu que vivia en un pis no gaire alt i no va prendre mal, però, tot i amb això, quina idea més poc assenyada! Potser aquesta història no és del tot certa... però tant se val. El que sí que va passar és que aquesta nena, quan es va fer gran, va continuar amb la dèria de volar.

El seu pare tenia una indústria tèxtil a Sabadell, i un bon dia el va convèncer perquè deixés la feina algunes unes hores i la portés a l’Escola d’Aviació de Barcelona. Un cop allà, ella mateixa va demanar al director si hi podia fer un curs per treure’s el títol d’aviadora. Diuen que el senyor director es va quedar molt parat en veure una joveneta tan decidida. De fet, va creure que era un caprici passatger, i per això la va convidar a tornar uns quants cops a l’Escola, perquè en visqués una mica l’ambient. «Quina barra! Sembla que es vulguin desempallegar de mi», devia pensar la Pepa. Però és clar que el director no sabia amb qui se les tenia!

La Pepa, tretze són tretze, va aconseguir el que volia: després de fer les hores de vol necessàries, va presentar-se a l’examen i el va aprovar. Va ser tota una novetat a l’època: la primera noia a tot l’Estat espanyol que es treia el títol de pilot! Ho va fer l’any 1931, quan només tenia divuit anys. Això sí que és tenir les idees clares i no deixar-se acoquinar.

Un cop amb el títol a les mans, la Pepa es va dedicar a entrenar molts joves que volien, com ella, convertir-se en pilots. Més endavant, quan va esclatar la guerra civil, va pilotar un avió militar, però no participava en accions bèl·liques, sinó que llançava propaganda des de l’aire. Acabada la guerra, se’n va anar a viure a Anglaterra i ja no va tornar a pilotar un avió mai més. Llàstima.

El nom de l’eixerida Pepa Colomer ja no l’oblidarem. Pepa Colomer va néixer a Barcelona l’any 1913. No va ser la primera aviadora espanyola però sí la primera a obtenir el títol de pilot, cosa que va aconseguir quan només tenia 18 anys, l’any 1931.

Durant la guerra civil va pilotar a la rereguarda republicana llançant propaganda des de l’aire.

per Gemma Mulet

il·lustració: Emma Schmid

Font d'informació: