Reportatge Tretzevents

La setmana
La setmana

Nit i dia

El nom dels dies de la setmana és una herència que ens van deixar els romans. Ells són els qui van decidir que en honor al sol, la lluna i els cinc planetes que aleshores eren coneguts (Mart, Mercuri, Júpiter, Venus i Saturn), batejarien els dies de la setmana.

Així, el diumenge, el primer dia de la creació en què brillà la Llum, va ser el dia del Sol; el dilluns, el dia de la Lluna, el dimarts, el dia de Mart; el dimecres, el dia de Mercuri; el dijous el dia de Júpiter; el divendres, el dia de Venus i el dissabte, el dia de Saturn.

Hi ha altres llengües en què es veu més clarament la relació del diumenge amb el Sol. És el cas, per exemple, de l'anglès. Com en diuen ells del sol? Sun. I com en diuen del diumenge? Sunday = el dia del sol.

El diumenge és el dia de la setmana dedicat al Sol que és un astre lluminós al voltant del qual gira la Terra i que com a déu era el símbol del poder absolut.

El dilluns és el dia de la setmana dedicat a la Lluna que és el satèl·lit que ofereix aspectes diferents segons la major o menor part que estigui il·luminada pel Sol, és el llumener de la nit, juntament amb el Sol són els dos astres més importants.

El dimarts és el dia dedicat a Mart, que és el quart dels planetes del sistema solar. És el planeta roig, perquè té unes regions brillants d'un color ataronjat vermellós. Mart es venerava com a déu de la guerra.

El dimecres és el dia dedicat a Mercuri. Aquest és el primer dels planetes del sistema solar. L'observació de Mercuri és difícil, perquè només se'l pot observar poc després de la posta del Sol o poc abans de la sortida. Com a divinitat romana protegia els mercaders.

El dijous és el dia dedicat a Júpiter. És el planeta més gros del sistema solar. Déu del tro; déu màxim del panteó romà.

El divendres és el dia dedicat a Venus, segon dels planetes del sistema solar. És l'astre més lluminós del firmament després del sol i de la lluna. Era la divinitat venerada com a deessa de la bellesa i de l'amor.

El dissabte és el dia dedicat a Saturn, sisé dels planetes del sistema solar. És molt espectacular perquè vist des del telescopi presenta un sistema d'anells lluminosos que l'envolten, igual que Júpiter i Urà.

Il·lustració: Lluís Farré

Ves a la plana principal de l'especial de Copèrnic

Font d'informació: