Especials temàtics

Les tradicions de Sant Jordi

Tradicionalment les flors i els llibres es troben presents a tots els carrers durant el 23 d'abril. A les fleques i pastisseries el pa i el pastís de Sant Jordi posen el punt de dolç i acolorit a la jornada.

I tu? Encara no tens el teu llibre de Sant Jordi? Doncs aprofita la primavera i el bon temps per sortir a passejar, triar el teu llibre, regalar la rosa i assaborir el pastís o el pa de Sant Jordi.

posarr pdf i imatge de les receptes pa i pastis


Dita popular:

Si Sant Jordi no ha passat,
l'hivern encara no s'ha acabat


 

Llibres

La diada de Sant Jordi és el Dia Internacional del Llibre i dels Drets d'Autor que promou la UNESCO des de 1995.

A Catalunya la festa ha esdevingut una de les diades populars més celebrades i ha ajudat molt a difondre els llibres i la lectura. La data triada, el 23 d'abril, coincideix amb el dia de la mort de l'escriptor català Josep Pla, de l'autor més famós en llengua anglesa, William Shakespeare i del creador del Quixot, Miguel de Cervantes.

Durant tot el dia els carrers s'omplen de parades plenes de llibres i els escriptors presenten i signen els seus llibres.

 

Roses

La tradició popular de regalar roses és molt antiga ja que és té constància des del segle XV. És un símbol molt arrelat a Catalunya que s'ha mantingut viu fins els nostres dies.

Segons la tradició, el noi acostuma a regalar una rosa a la noia que torna el present amb un llibre. En un sol dia, i a partir de les parades repartides pels carrers, es regalaran milions de roses de tots els colors, i es compraran una gran part dels llibres que es venen en un any.




Pastís i pa de Sant Jordi

 

Creats pel Gremi de Flequers de Barcelona, el pastís i el pa de Sant Jordi, són dos productes que s'elaboren per la diada de Sant Jordi i també per la Diada Nacional de l'11 de Setembre.

És un pa que representa l'escut de Catalunya, quatre barres vermelles sobre fons groc. S'elabora a partir de tres pastes: de nous, de sobrassada i de formatge, fa que sigui un pa gustós i aromàtic.

El pastís de Sant Jordi és un pa de pessic tallat diverses vegades i farcit amb crema de mantega per semblar les pàgines d'un llibre.

  Pica les imatges per veure les receptes en detall, en un pdf.

Torna a l'especial de Sant Jordi>>