Especials temàtics

Festes durant l'any

Guardant relació a les diverses èpoques de l'any trobem tot un seguit de celebracions destacades. En aquest apartat recollim els cinc moments del calendari que sempre destaquem als especials temporals d'en Gènius. Volem que puguis accedir en tot moment a l'estació de l'any que més t'agradi viure.

Comencem per la calor:

A l'estiu, a mes de la majoria de festes majors i populars hi ha una sèrie de dates especials que veuràs a continuació:

23/24 de juny : la revetlla de Sant Joan i la celebració de Sant Joan. També anomenada la Nit de les Bruixes o la Nit del Foc, és una celebració popular i màgica on es cremen fogueres i es llencen petards a més de menjar la típica coca.

25 de juliol és el Dia de Sant Jaume, actualment segueix sent el dia nacional de Galícia i a la Província de Barcelona és Festa Major a Begues, a Sant Vicenç dels Horts i a Sant Pol de Mar.

15 d'agost És el dia on totes les Maries ténen el seu sant. Als seus volts se celebren la majoria de festes majors del territori, per exemple: el barri de Gràcia a Barcelona, Moià, Martorell, Manlleu...

11 de setembre és la Diada Nacional de Catalunya la data recorda la resistència heroica dels defensors de la ciutat de Barcelona contra les tropes de Felip V. La capitulació de la ciutat va tenir lloc l'11 de setembre de 1714.

En iniciar-se l'escola de seguida arriba la tardor. Hi ha dues dates molt assenyalades al calendari perquè arriba la festivitat de Tots Sants. Es tracta de la seva vigília del dia 31 d'octubre i de la pròpia festivitat del dia 1 de novembre.

El dia 31 de novembre es pot triar entre la festa típica catalana que és la Castanyada i consisteix en un àpat dedicat als morts en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada o Halloween una tradició que prové dels Estats Units on els nens es disfressen d'espectres, bruixes o esquelets i guarneixen carbasses fantasmagòriques per tal d'anar casa per casa espantant a la gent i demanant llaminadures i dolços. El següent dia, l'1 de novembre està molt estesa anar a veure els familiars ja morts al lloc on es troben les seves restes.

A continuació comença l'època més freda, l'hivern comença amb uns dies que et provocaran molta alegria, el Nadal època d'estar en família i de jugar.

El dia de Nadal i la nit prèvia (nit de Nadal) es preparen gran apats a taula i es cantes nadales en família. S'ha fet cagar el Tió o ha vingut el Para Noël, de manera que hi ha molts regals per a tothom.

A continuació arriba la nit de cap d'any on a les dotze s'han de menjar dotze uves per entra amb bon peu a l'any següent. 26 de desembre

El 5 de gener es un dia molt especial per a tots els nens. Els reigs mags visiten tots els pobles i ciutats i es preparen per poder fer el repartiment d'obsequis durant tota la nit,el dia següent serà un dia on molts nens rebran amb alegria part de les peticions que han fet a la carta que han adreçat al seu rei mag preferit.

 

El Carnaval arriba en ple hivern com a celebració prèvia a l'epoca de recolliment que significa la quaresma.

Comença amb el dijous gras, després durant el cap de setmana es fan diverses desfilades de disfresses i el dimecres següent l'enterrament de la sardina posa fi a aquesta celebració.

 

Un cop començada la primavera arriba una de les festes més importants pels catalans, és tracta de Sant Jordi.

El 23 d'abril és l'autèntic dia de les parelles d'enamorats, és costum regalar una rosa a la dona estimada i fer obsequis de llibres. La lleganda de Sant Jordi i el Drac dona sentit a aquesta festa.

 

Vés a l'especial de les festes