Tècniques d'il·lustració

L'origen del verb "il·lustrar" prové de la paraula en llatí "illustrare"  i vol dir "adornar un llibre o un imprès amb làmines, gravats, etc., al·lusius al text".

Font: Didac: diccionari en català

 

Els dibuixos juguen un paper molt important en els contes, ajuden a entendre el text i en alguns casos tenen tot el pes de la història, com és el cas dels àlbums il·lustrats i  els llibres joc.

Ja us haureu adonat que cada il·lustrador té un estil diferent, utilitzen tècniques i materials diversos. Aquí us presentem algunes de les tècniques més utilitzades:

Tinta

És una substància líquida que a través d'una ploma o pinzells permet escriure i traçar.

Retoladors

Són fàcils d'utilitzar, la tinta és permanent això implica que no es pot esborrar. 

 

Llapis de colors

És una de les tècniques més tradicionals per acolorir. L'ús de llapis de colors permet obtenir tonalitats i gradacions molt variades segons la intensitat del traç.

Cera

Les ceres donen un color vistós i brillant. Els traços són amples, això no permet fer masses detalls ni precisar els acabats.

 

 

Pastel

Les barres de pastel permeten dibuixar a partir de traces que es van difuminant per aconseguir unes superfícies més setinades.

Aquarel·la

És una de les tècniques més divertides! S'aplica mitjançant un pinzell mullat amb aigua. La pintura amb aquarel·la dóna una sensació translúcida i lleugera.

 

Gouache

És una tècnica semblant a l'aquarel·la. Si s'humiteja una superfície pintada anteriorment i que ja estava seca, queda com si s'acabés de pintar.

Pintura acrílica

Els colors acrílics tenen molta brillantor i intensitat, tot i que dóna un acabat plastificat.

 

Oli

Són materials molt difícils d'utilitzar, per això no es fan servir molt per a la il·lustració de llibres. S'apliquen amb pinzell o espàtula i cal fer servir una paleta per a les mescles de colors. Els colors a l'oli triguen molt a assecar-se.

Collage

Consisteix en la realització d'un dibuix amb un o més objectes enganxats com: part de fotografies, diaris, revistes, objectes d'ús quotidià, etc. Permet combinar colors, formes i textures.

 

Frottage

Aquesta tècnica permet reproduir una determinada textura a partir del fregat que la deixa impregnada sobre el paper. Es poden reproduir textures de parets, objectes com fulles, monedes, cadenes, entre molts altres.

Programes informàtics

A través de programes informàtics com "Photoshop" , "Gimp", "Illustrator" o "Inkscape" es poden crear obres a través de l'ordinador. Permet treballar més ràpid i fer les còpies que desitgem de la imatge que hem creat, enviar-la per internet, i a més modificar-la fàcilment.

 

Torna a l'especial Qui dibuixa els contes?>>