Dones metgesses


A mig camí entre la realitat i la llegenda apareix una figura a la Grècia Antiga anomenada Agnòdice. Es creu que va aconseguir aprendre medicina disfressada d'home. Això passaria al segle III a.c. . Uns segles després se sap de l'existència de Metrodora qui va ser l'autora del primer text sobre salut escrit per una dona. 

Al segle  XII Hildegarda de Bingen sabia de  conocimientos de física, filosofia i medicina. A les seves obres estudia com afecten els diversos aliments a les persones.

Es considera que Dorothea Christiane Leporin que va viure a Alemanya durant el segle XVIII va ser la primera dona que va pràcticar la medicina amb cert èxit. Malauradament quan portava una dècada en actiu va ser denunciada per intrusisme i va haver de deixar d'ajudar als seus pacients.

Florence Nightingale es considera la primera infermera de la història. En un entorn de guerra va comprovar que els ferits morien per falta de condicions higièniques més que per les pròpies ferides que patien.

Un segle després als Estats Units Elizabeth Blackwell va ser la primera dona que es titula com a metgessa i va influir a centenars de dones que van seguir les seves passes. Més recents són les aportacions de Marie Curie i de Rosalind Franklin qui essent química va contribuir decisivament a que es comprengués l'estructura de l'ADN.

Mira aquests sis documents que parlen sobre tres d'aquestes dones:

 

 

 

Aquesta última, Rosalind Franklin va ser una dona molt completa va destacar en diferents aspectes com també podràs veure al següent recurs:

Rosalind Franklin, una científica oblidada injustament

 


Vídeo : Una mà de contes : Metgesses

Les tres metgesses (Elena, Dolors i Martina)

L'Elena, la Dolors i la Martina són tres noies que volen ser metgesses. Però quan van a la universitat a estudiar descobreixen que de noies no n'hi ha cap.

Ves a la plana principal de l'especial de dones científiques