Gènius - Biblioteca Virtual

Article detail - Gènius

Article

Ciència ficció
Ciència ficció

La ciència del futur

Average (0 Votes)

Ciència ficció és un tipus de gènere literari  de ficció reconegut com a tal a la dècada dels anys 20 del segle XX, molt popular especialment a la segona meitat del mateix segle. 

Es considera que la primera novel·la que inaugura el gènere és  Frankenstein, de Mary Shelley, publicada el 1818, però es coneixen textos anteriors que ja reuneixen les característiques d'aquest tipus de narracions, com Somnium, de Johannes Kepler, publicada el 1630.

El tret comú a les històries de ciència ficció es la relació de l'home i la ciència i de com la tecnologia afecta la vida de les persones.  Sovint es narren fets que encara no poden ser possibles, tot i que podrien ser-ho en el futur. Poden parlar de viatges per l’espai, l’existència de civilitzacions alienígenes, d’aventures en les quals intervenen màquines o ginys imaginaris, de fenòmens catastrofistes que afecten la Terra o altres planetes. Els humans poden compartir protagonisme amb ésser d'altres temps i galàxies, amb robots, androides o cíborgs.

Si hem de pensar en els autors clàssics de ciència ficció, destacarem les figures d'Isaac Asimov, Jules Verne, i Arthur Conan Doyle tot pensant en els seus títols més reconeguts

J.G. Ballard, Adolfo Bioy Casares, Ray Bradbury, Frank Herbert (amb la saga de Dune) i Ursula K. Le Guin (amb els diferents llibres de la sèrie  Terramar) són alguns dels autors que dirigeixen els seus escrits sobre Ciència Fició a un públic adult.

Altres autors i obres clàssics d'aquest gènere que contem amb alguna adaptació per un públic infantil són:

 

Farenheit 451 / Ray Bradbury

2001, una odisea a l'espai / Arthur C. Clarke 

L'home invisible / H. G: Wells

Mecanoscrit del segon origen / Manuel de Pedrolo

A les biblioteques trobaràs altres contes on la ciència ficció es troba molt present:

 

Cris el follet de l'espai

Regreso al futuro 

Pastel espacial 

Jugant a fet i amagar amb extraterrestres

3333

El Visor  

El Verdadero significado del Smekdía

Source: Xarxa de Biblioteques Municipals