Imatge
Diversos robots de dibuixos animats
"Un robot és un mecanisme articulat que desenvolupa moviments o funcions automàtiques seguint instruccions externes o unes regles que li han estat incorporades. Generalment aquestes funcions imiten o amplien el treball humà" (Wikipèdia)
El primer robot que es coneix és l'home mecànic que Leonardo Da Vinci (1452-1519) va esbossar al 1495. Es tractava d'un autòmat (màquina que imita la figura i els moviments d'un ésser animat) amb forma d'armadura medieval que movia braços i cap i que podia seure's. No el va construir, però sabem que el disseny funciona gràcies a la reproducció que es va realitzar al 2007 seguint aquest model.
Altres predecessors dels robots moderns són els tres autòmats construïts pel rellotger Pierre Jaquet-Droz, al S.XVIII. Es tracten dels ginys "la pianista", "el dibuixant" i "l'escriptor" que poden realitzar les activitats pels quals es coneixen. La pianista, per exemple, sense incorporar una gravació, pot executar diferents peces musicals movent els dits i saluda al públic en acabar cada interpretació.
Ja al segle XX i dins el plànol de la literatura de ciència ficció, l'autor Isaac Asimov va preveure que a l'any 2014 els robots ajudarien a les persones a les tasques domèstiques. D'aquest autor, a més de les seves creacions de ciència ficció, devem les tres lleis de la robòtica, conjunt de normes que havien de complir-se en la programació de qualsevol robot.
- Un robot no farà mal a un ser humà o, per inacció, permetrà que un ser humà prengui mal.
- Un robot ha de complir les ordres que li transmeti una persona, tret d'aquelles que no compleixin la primera llei.
- Un robot ha de protegir la seva existència, sempre que protegir-la no entri en conflicte amb la primera i segona lleis.
Actualment, la robòtica s'aplica en el camp de la indústria, amb la càrrega i descàrrega de màquines, cadenes de muntatge, control de qualitat, foneria, manipulació ... Però també es fa servir per a construir robots de servei en laboratoris, agricultura, construcció, medicina, industria nuclear, educació, neteja...