Detall d’imatge - Gènius

Ruta de navegació

Imatge

Els robots
Els robots

Diversos robots de dibuixos animats

"Un robot és un mecanisme articulat que desenvolupa moviments o funcions automàtiques seguint instruccions externes o unes regles que li han estat incorporades. Generalment aquestes funcions imiten o amplien el treball humà"  (Wikipèdia)

El primer robot que es coneix és l'home mecànic que Leonardo Da Vinci (1452-1519) va esbossar al 1495. Es tractava d'un autòmat (màquina que imita la figura i els moviments d'un ésser animat) amb forma d'armadura medieval que movia braços i cap i que podia seure's. No el va construir, però  sabem que el disseny funciona gràcies a la reproducció que es  va realitzar al 2007 seguint aquest model.

Altres  predecessors dels robots moderns són els tres autòmats construïts pel rellotger Pierre Jaquet-Droz, al S.XVIII. Es tracten dels ginys  "la pianista", "el dibuixant" i "l'escriptor" que poden realitzar les activitats pels quals es coneixen.  La pianista, per exemple,  sense incorporar una gravació, pot executar diferents peces musicals movent els dits i saluda al públic en acabar cada interpretació.

Ja al segle XX i dins el plànol de la literatura de ciència ficció, l'autor Isaac Asimov va preveure que a l'any 2014 els robots ajudarien a les persones a les tasques domèstiques.  D'aquest autor, a més de les seves creacions de ciència ficció, devem  les tres lleis de la robòtica, conjunt de normes que havien de complir-se en la programació de qualsevol robot.

  • Un robot no farà mal a un ser humà o, per inacció, permetrà que un ser humà prengui mal.
  • Un robot ha de complir les ordres que li transmeti una persona, tret d'aquelles que no compleixin la primera llei.
  • Un robot ha de protegir la seva existència, sempre que protegir-la no entri en conflicte amb la primera i segona lleis.

Actualment,  la robòtica s'aplica en el camp de la indústria, amb la càrrega i descàrrega de màquines, cadenes de muntatge,   control de qualitat, foneria, manipulació ... Però també es fa servir per a construir robots de servei en laboratoris, agricultura, construcció, medicina, industria nuclear, educació, neteja...

Font d'informació:

La teva privacitat és la nostra prioritat

Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells.         Més informació