Nadal - tots els temes redirecció
Nadal és la festivitat cristiana que comprèn el temps entre l'advent i l'epifania. Se celebra el naixement de Jesús. Malgrat el seu origen marcadament religiós, Nadal ha esdevingut una tradició que se celebra arreu del món, fins i tot per gent que no pertany a aquesta religió, com és el cas de la Xina i el Japó.
Nadal s'associa a molts símbols, com l'arbre de Nadal, els Reis Mags, el Pare Noël, el pessebre, les nadales, les estrenes, les postals de Nadal, la neu, però, sobretot, a la compra de regals.
Dintre del període del Nadal hi ha altres celebracions molt concretes. El dia de Sant Esteve, festivitat de l'endemà de Nadal antigament responia a la necessitat de disposar de temps suficient per tornar a peu, generalment, des del mas pairal on s'havia celebrat la festa fins al domicili de cadascun dels diversos membres de la família. Actualment a Catalunya, és tradicional que la família es reuneixi a menjar amb l'altra meitat que no havia pogut el dia anterior. Al Principat és tradicional menjar canelons de primer i pollastre farcit o tall rodó de segon. De postres sempre cauen neules i torrons.
El dia d'Any Nou. Normalment el primer dia de l'any és festiu a tots els llocs.
El dia de Reis. Tradicionalment, es representa la seva arribada als pobles el dia 5 de gener i reparteixen regals als nens, bé repartint-los d'un en un, sobretot en poblacions petites, o bé els troben l'endemà els nens al balcó de casa seva si la nit abans hi han deixat una sabata com a senyal.
Et desvetllem el per què d'algunes tradicions curioses del Nadal. Les tradicions i costums són una manera de fer present avui en dia, el que es feia o el que ocorria abans, en temps passat. Són fets que passen d'una generació a una altra de forma oral o escrita. A continuació trobaràs il·lustracions d'algunes d'aquestes tradicions, fent clic a sobre de la imatge accediràs a la informació.
En el següent article de la Revista Tretzevents es recullen algunes curiositats de les festes Nadalenques.