Guía de lectura
Avui anem a l’ ÒPERA
L’ Òpera també té el seu dia Mundial, és el 25 d’octubre i es celebra des del 2019 gràcies a la iniciativa de les tres associacions professionals de programadors d’Òpera i en col·laboració de la UNESCO i l’Institut Internacional del Teatre.
El Dia Mundial de l'Òpera té com objectiu la conscienciació sobre l'impacte positiu i els valors de l'Òpera per a la societat. L'Òpera i les arts contribueixen en general a desenvolupar la tolerància i la comprensió, obrir les ments i a posar la gent en contacte amb fortes emocions universals.
De la mateixa manera que l'esport configura un cos sa, les arts donen forma a una ment sana i l’òpera també hi contribueix.
S’ha escollit aquest dia per ser la data del naixement de dos grans compositors operístics reconeguts mundialment com són Georges Bizet , conegut per la seva gran òpera Carmen i Johann Strauss II, conegut per l’opereta Die Fledermaus, el Ratpenat.
L’Òpera que coneixem actualment té els seus orígens a finals del Renaixement, es va voler crear llavors, un nou gènere musical, es va buscar la innovació i va néixer així l’anomenada òpera in musica, una obra teatral amb música. Portem ja més de 400 anys d’òpera in musica, d’Òpera, i encara segueix viva actualment. Els teatres d’Òpera d’arreu del mon continuen programant una gran quantitat d’òperes cada any, els teatres s’omplen, es fan retransmissions en streaming i les xarxes van plenes de fragments d’òperes. L’Òpera és viva, el públic vol sentir una vegada i una altra els preludis i les grans àries de les grans òperes de Verdi , Mozart, Puccini , Donizzeti, Bellini,... i la gran música de Wagner.
L’Òpera és un gènere musical viu i actual que continua fidel a la seva idea original d’explicar una història teatral amb cant i música. L’Òpera avui s’actualitza amb cada nova representació i nova producció, ja siguin òperes romàntiques o més contemporànies, sempre es busca connectar amb el públic a través de les emocions.
L’Òpera és aquesta representació artística que es viu amb tots els sentits, auditiu, visual...i que representa la unió de la música, la literatura i les arts plàstiques i visuals, sempre buscant l’impacte en el públic.
Quan es descobreix l’Òpera ja no te’n pots desprendre.
També et pot interessar:
- Recurs electrònic: Naxos Music Library
- Òperes basades en llibres
- Guia de lectura: Avui anem a l’òpera
- Maria Callas
- Claudio Monteverdi
- Richard Wagner
- Posem-nos clàssics: Richard Wagner | Johann Sebastian Bach | Händel, Beethoven i Mozart | Clàssics contemporanis. Satie, Barber, Arvo Pärt | Clàssics desconeguts. Marin Marais, Léo Delibes, Jean Baptiste Lully
- Liceu al Territori. Pol Avinyó ens explica: Carmen | Les Contes d'Hoffmann
- Fons d'òpera (Barcelona - Ciutat Vella. Biblioteca Gòtic - Andreu Nin)
- Club de lectura d'òpera. LiceuBIB ( Barcelona - Ciutat Vella. Biblioteca Gòtic - Andreu Nin - Barcelona)
- Club de lectura d'òpera. LiceuBIB ( Sitges. Biblioteca Santiago Rusiñol - Sitges)
- Club de música clàssica i lírica ( Sabadell. Biblioteca Vapor Badia - Sabadell)
- Club Llegir l'òpera (Moià. Biblioteca Municipal 1 d octubre - Moià)
- Club Òpera 4 - bd4 ( Terrassa. Biblioteca Districte 4 - Terrassa)
Fecha de creación: 25/10/2022
Última actualización: 26/10/2022