Guía de lectura
@lletraballarina
- Olesa de Montserrat. Biblioteca Santa Oliva
Llegim en llocs tan diversos i en situacions tan estranyes! Aquesta és la guia del canal d'Instagram @lletraballarina de la biblioteca d'Olesa de Montserrat, des d'on cada quinze dies us recomanem novel·les posant en valor l'acció de llegir. Llegir al lavabo, llegir a la cuina, a la cua del pa, a la feina (sssshhhht!, això és un secret!), fugint de dracs ferotges...
Són... lectures tot terreny!!
1. Cavalcarem tota la nit / Carlota Gurt
Barcelona : Proa, 2020
Premi Mercè Rodoreda 2019
Teniu ganes de llegir una cosa diferent, espontània, divertida, sorprenent? Us ve de gust endinsar-vos en una lectura plena de metàfores que us faran ballar el cap en més d’un moment? Doncs no us deixeu perdre els contes de la Carlota Gurb.
Una reflexió sense aturador sobre la vida: ens sentim atrets pels nostres iguals? Voldríem que sempre fos estiu? La maternitat és cosa de tots? Quin preu tenen els desitjos? Com voldrem morir? Què en quedarà de nosaltres? Què passa quan una nena veu pornografia al mòbil del seu tiet? I quan un adult s’adona que ja no pot carregar més amb el pes del seu matrimoni?
Una lectura interessant i engrescadora per llegir a estones, a gairebé qualsevol lloc.
2. Idaho / Emily Ruskovich
[Sant Cugat del Vallès] : Les Hores, març 2020
International Dublin Literary Award del 2019
Tensió. Angoixa. Dolor. Desconcert. I una tragèdia de les que costen més de pair: la mort (accidental?) d’una nena a mans de la seva mare.
Aquest fet és el que marca la vida de tots els personatges: la germana, que desapareix; el pare, que es torna a casar; la seva segona esposa, que no sap moltes coses; i la mare. Assassina. Culpable. Una novel·la de lectura incòmoda, per la cruesa dels fets i per com planteja l’acceptació de la culpa, la voluntat de perdonar, la necessitat de comprendre
I nosaltres, des de fora, que no només volem saber què passa si no per què passa.
3. Amb gràcia en aquest desert / Ziranna Zatelli
Barcelona : Males herbes, 2019
21 històries. Peculiars (com la seva autora). Particulars. Estranys. Foscos. Hi descriu la Grècia de quan ella era petita, barrejant realitat amb animals imaginaris, arguments fantàstics i espais impossibles.
Els 21 contes estan protagonitzats per dones. Dones, també, estranyes, fosques, particulars. Una mica bruixes.
Sigueu persones valentes i endinseu-vos en el món de Zateli. Les entranyes no us quedaran a recer, però sereu testimoni de disputes veïnals, enveges, traïcions i venjances macabres que, esperem, no vulgueu posar mai en pràctica.
4. Atrapa la llebre / Lana Bastasic
Barcelona : Periscopi, 2020
Premi de Literatura de la UE 2020
Quan parlar de la guerra no fa por, perquè entenem la guerra com una part de la vida. I per parlar de la vida no calen excuses.
La guerra dels Balcans és el context històric des d’on Lana Bastasić ens ha volgut parlar de l’amor, de l’amistat, del desig, de la pobresa. Però sense dramatitzar el propi fet de la guerra sinó aprofitant-lo per fer que dues amigues de la infantesa es retrobin dotze anys després. Juntes recorreran en cotxe les carreteres que uneixen Mostar i Viena, es posaran al dia i parlaran del passat. I descobriran que els records no són iguals per tothom, malgrat la guerra sempre sigui guerra.
5. Si aquest carrer fos meu / Stefanie Kremser
Barcelona : Edicions de 1984, 2020
Us imagineu haver nascut a Alemanya, però passar la infantesa al Brasil? I després viure a Munic, Nova York, Barcelona... Conèixer molts llocs i no acabar de saber d’on ets. Però viure a tot arreu amb intensitat, amb passió, amb mil projectes! I amb un secret familiar que sobrevola però que es resisteix a impressionar-nos. Stefanie Kremser aconsegueix que llegint-la, siguem “una mica ella”.
Això és Si aquest carrer fos meu: la intensitat, la passió (i també la tendresa) de les vint –i-dues adreces on l’autora ha viscut fins ara. Amb quin objectiu? Reflexionar sobre com allò que vivim i les persones a qui coneixem ens fan ser qui som. Més que no pas el lloc on hem nascut.
6. L'Apicultor d'Alep / Christy Lefteri
Barcelona : Columna, 2020
Segur que si haguéssiu de fugir del vostre país tindríeu moltes coses per explicar. Una vida. Si teniu la sort de no haver-ho de fer però en canvi esteu disposats a escoltar la història dels que parlen... aprendreu. Aprendreu molt.
Aquesta és la història d’en Nuri, apicultor, i l’ Afra, artista. Fugen de Síria, el seu destí és Londres, on un cosí els ajudarà. Tenen una història per explicar.
L’Afra es queda cega, ja no pot pintar. Ni llegir poesia. Una vida fàcil, feliç, es converteix de sobre en un mal son. Tot es tenyeix d’incertesa i la sortida, ja ho sabeu, no és fàcil. Ni garantia d’un futur millor.
7. La Gran caminada / Stephen King
Barcelona : Males Herbes, 2020
Us sona Richard Bachman? És el sobrenom amb el que Stephen King publica les seves obres més psicològiques. Aquelles en les que el terror és més mental que físic. Aquelles en les que la lectura abans d’anar a dormir ens farà tenir malsons inquietants i obrir els ulls, suats, abans no soni el despertador.
Un exemple n’és La gran caminada.
99 morts. Assassinats. A trets.
Centenars de joves caminant durant dies en fila. Un cop l’any, per una llarga carretera. És una cita anual dels habitants de l’estat de Maine. Però s’ha d’anar en compte! No pots anar ni massa ràpid, ni massa lent. No pots mirar els vigiladors ni intentar demanar-los aigua. Qualsevol cosa que facis que no sigui caminar i caminar i caminar suposarà la mort. Només un serà el guanyador...
8. Boulder / Eva Baltasar
Barcelona : Club editor, 2020
Premi Òmnium 2020 a la millor novel·la
Radical. Un punt inquietant. Fins i tot incòmoda. Diferent. Us atraparà, i ho sabeu. Us farà pensar. Plantejar-vos qui sou. Si us agradeu. Si feu la vida que heu triat o si simplement heu anat fent el que tocava.
Us enfrontareu a les contradiccions de la maternitat encara que no tingueu fills. I això, qui ho havia aconseguit, abans?
Boulder, amb una mica de sort, us farà millors. Però us haureu d’esforçar a no defugir de vosaltres mateixes.
Et pots escapar d'un poble, però no et pots escapar de la sang
9. La Meitat evanescent / Brit Bennett
Barcelona : Periscopi, 2021
La vida no és fàcil quan pertanys a una minoria ètnica, però encara ho és menys si no t’agrada qui ets i fas tot el possible per canviar, fins i tot, el color de la teva pell. Les bessones Vignes, la Desiree i l’Stella, marxen per intentar millorar la seva existència a la Lousiana nordamericana dels anys 50, i una d’elles sembla que té més èxit que l’altra. Tot i que estan separades durant molt de temps, el destí les acaba fent retrobar-se, per recordar-los qui són i d’on venen.
La meitat evanescent ens parla de racisme, intolerància i odi. Però més que el racisme de blancs cap als negres ens mostra aquell odi cap a la teva mateixa ètnia. També hi trobem la transexualitat, l'aflorament del feminisme, el somni americà, les malalties de l'època... Bennet fa un retrat fidedigne de la vida als Estats Units durant la segona meitat del segle XX.
És difícil, aprendre una llengua, quan no se sap per què s'apren.
10. Les formes del verb anar / Jenny Erpenbeck
Barcelona : Angle, 2018
Premi Llibreter 2019
Us atreviu a posar-vos contra les cordes?
Quan veiem les notícies des de casa, a l’hora de sopar, pensem: que injust que és tot! Que mal repartit que està el món, quina pena aquesta gent que passa gana, quina llàstima la gent que ha de fugir de guerres i de misèria.
Què no faríem qualsevol de nosaltres per mitigar aquesta pena, aquesta injustícia! Oi?
O no...?
Aquesta novel·la ens confronta directament amb l’egoisme de la societat occidental. Un grup de refugiats africans fan vaga de fam a l’Alexanderplatz. I en Richard, un professor de Filologia polonès decideix ajudar-los. Tràmits burocràtics, conflictes policials, dubtosos centres d’acollida ... i el rebuig de la societat.
La literatura serveix per moltes coses. També per fer-nos conscients de la nostra superficialitat. Perquè en realitat, és mentida, que faríem el que fos per mitigar la pena i la injustícia. Perquè si fos veritat, ho faríem.
No podia viure així. I vaig decidir fugir.
11. Canteu esperits, canteu / Jesmyn Ward
Barcelona : Periscopi, 2018
Premi National Book Award
Sabeu quan la realitat insisteix en no desaparèixer? Heu fet mai un viatge en cotxe amb les persones amb qui cal resoldre tensions acumulades durant anys? Claustrofòbia. Angoixa. Abatiment. Tensió. I una mica, només una mica, d’amor.
Això és Canteu, esperits, canteu. Un viatge en cotxe entre la casa dels avis i la presó. El pare surt. La mare s’hi enduu els dos fills. Dos fills dels que no s’ha cuidat mai. Dos fills que han crescut amb l’avi, al pal de paller de la família. Dos fills que es faran costat i que coneixeran, també, un passat d’esclavitud que només intuïen.
En Jojo és el fil conductor. En Jojo fill, en Jojo germà gran, en Jojo net. I en Jojo mulat. I aquest viatge en cotxe que no és només d’anada. La tornada a casa des de la presó no us deixarà, en absolut, indiferents. Al contrari. Suareu.
Ara que tot sembla perdut, penso en ella i tornem a tenir divuit anys.
12. La teva ombra / Jordi Nopca
Barcelona : Proa, 2019
Primer Premi Proa de Novel·la
Les dues cares d’una mateixa mentida.
“És una novel·la negra quotidiana, amb conspiracions i venjances, que és el que m’agrada d’aquest gènere, però sense una engruna de violència: no tolero la violència” “He hagut de fer recerca en aquest àmbit perquè hi ha un món sexual que jo desconeixia, perquè les escenes no semblessin només gimnàstica, per descriure que aquests nois són submisos i elles són dominants. És la idea de la novel·la: els nois dominen les noies en els seus relats, però les noies els dominen físicament”
La Mathilde va tornar a l’habitació de la Lili i va tancar els finestrons. Eren una mica més de les cinc de la tarda. Només desitjava una cosa: que es fes de nit.
13. Dues germanes / David Foenkinos
Barcelona : Edicions 62, 2020
Quan us expliquen una història que us commou amb una protagonista feble, desemparada, abandonada per la seva parella, ignorada per la seva millor amiga... i de cop tot es capgira i resulta que aquesta dona feble i atemorida és en realitat una persona molt diferent del que sembla.
Sens dubte, aquesta és una novel·la poc convencional. Un thriller psicològic impactant. David Foenkinos us farà sobresaltar amb un final brutal. Només per aquest ai al cor ja val la pena llegir-la!
Tot està negre. Negre – negre, no un negre d’aquells de tanco-els-ulls-i-tot-queda-negre. No entenc per què.
14. Les pereres fan la flor blanca / Gerbrand Bakker
Barcelona : Raig Verd, 2017
Premi Llibreter 2012
Segur que alguna vegada heu tancat els ulls i heu intentat anar fins al menjador i seure a la butaca sense obrir-los. Banalitzant la ceguesa sense voler. Tancar els ulls vinc segons no és per res un simulacre de no veure-hi.
Ser cec pot ser un drama. Aquesta novel·la ho és. En Gerson, el més petit de la família, es queda cec després d’un accident. I res fa preveure que la tristesa, la impotència, el neguit i la ràbia puguin desaparèixer. I la sortida no serà fàcil.
Apunt interessant: la novel·la té tres veus, la d’en Gerson, la dels seus germans bessons i la del seu gos. Sí, el gos hi té molt a dir.
La literatura també és una mena de màgia que només funciona en qui se la creu.
15. Appletown / David Marín
Barcelona : Raig Verd, 2017
Una de gàngsters a Nova York, però delinqüents de casa nostra, lleidatans que controlen el barri d’Appletown. S’hi barreja un detectiu, també català, que segueix un home i entrega informes cada setmana. Més a prop, a l’antiga llar dels mafiosos, un crim manté ocupats a un periodista i un altre investigador. I també als lectors!
Aquesta és una novel·la negra de manual, amb crims, corrupció, investigacions i carrers foscos. A més d’una història per gaudir i riure una mica amb l’humor també negre de David Marín. Per cert, que a més de la novel·la s’hi inclouen quatre relats de l’autor.
Fecha de creación: 14/06/2021
Última actualización: 28/10/2021