Guía de lectura

La fruita a la cuina

La fruita a la cuina
Guía creada por:
  • Sant Vicenç dels Horts. Biblioteca Les Voltes

A la cuina tradicional trobem l'origen i la inspiració dels plats i receptes que coneixem actualment. És una cuina plena de costums, de tradicions i de tècniques que ens inspiren i donen sentit i forma a la  cuina actual.

Quan ens endinsem en les receptes dels llibres que hem escollit podem prendre consciència que els contrastos de dolç i salat hi han estat presents des de l'antiguitat, i que la fruita ha estat un ingredient essencial de la cuina aportant acidesa, dolçor, lleugeresa, textura, olor, color i contrasts.

En els llibres podem trobar receptes de tot el món des del paleolític, passant per  l'edat antiga, l'època medieval i renaixentista fins als nostres dies. Des d'amanides fins a plats de peix i de carn estofada elaborats amb magrana, figues fresques, peres, raïm, síndria, i també les fruites més habituals com poden ser la poma, el préssec i els cítrics.

En el fons bibliogràfic sobre cuina tradicional de què disposa la Biblioteca Municipal Les Voltes, hi podem trobar una part de les obres del llegat que el famós cuiner Josep Lladonosa i Giró va fer a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. Josep Lladonosa ha estat al capdavant de cuines de restaurants de molta anomenada com el de l'Hotel Majestic, el Quatre Barres i el 7 Portes. Però, sobretot, hem de destacar la important recerca que ha portat a terme sobre la cultura culinària a Catalunya des de l'Edat Mitjana fins a l'actualitat.

 

Associació d'amics i amigues de Josep Lladonosa

Podeu consultar també la guia de lectura en paper.

Fecha de creación: 30/05/2024

Última actualización: 12/06/2024

Cuinar amb fruita



 Cuina amb fruites : les propostes de Miracle Serra i Joan Targarona
Cuina amb fruites : les propostes de Miracle Serra i Joan Targarona
Serra, Miracle , Targarona, Joan  
Barcelona : Viena, 2014

Cuinar amb fruites és un plaer per als sentits, diu la Miracle Serra, cuinera juntament amb el seu fill al restaurant Cuina Miracle. Han volgut cercar connexions d’uns plats tradicionals amb diferents fruites. Un llibre preciós, que lliga receptes amb quadres pictòrics.

 Figueres i figues : història i simbolisme : receptari
Figueres i figues : història i simbolisme : receptari
Llabrés Terrassa, M. Esperança  
Palma : Documenta Balear, 2017

Cuinera aficionada, ha experimentat totes les receptes d’aquest llibre, fruit de la devoció per aquesta fruita. També ha fet un gran treball d’investigació, on constata que diverses espècies han estat sacralitzades en diferents moments o localitzacions de la història.

El cim del seu receptari són “Les postres”, que realcen la figa com a llaminadura d’una taula exquisida.

 Fruta : frescos
Fruta : frescos
Barcelona : Primera Plana, DL 2006

Parlant de salut, diu el doctor Joan Corbella que si permetéssim que la fruita fos una font de diversió, alhora que un aliment, potser els nens s’acostumarien a menjar-ne a la seva manera, jugant o fent barreges ocurrents. No oblidem que la fruita és també una magnífica forma de començar un àpat.

 La Fruita : quan, per què, com, qui, on
La Fruita : quan, per què, com, qui, on
Corderroure, Montserrat  
Lleida : Afrucat, 2012

Es planteja aquesta obra com un conjunt de propostes i estratègies per fer atractiu el consum de fruita, especialment pensant en les criatures. Parla de la importància que els adults s'erigeixin com a model.

Fa diverses reflexions sobre els hàbits alimentaris actuals amb l'aportació de dades sobre el baix consum de fruita i d’hortalisses, especialment entre els més joves, i la importància d'educar en el consum d'aquests aliments.

 La Gran enciclopedia de la fruta
La Gran enciclopedia de la fruta
Whiteman, Kate , Mayhew, Maggie  
Barcelona : Hymsa, cop. 1998

Informació de totes les fruites, cocció, història i origen... per donar-li un cop d'ull.

Volver al inicio