Guía de lectura
La fruita a la cuina
- Sant Vicenç dels Horts. Biblioteca Les Voltes
A la cuina tradicional trobem l'origen i la inspiració dels plats i receptes que coneixem actualment. És una cuina plena de costums, de tradicions i de tècniques que ens inspiren i donen sentit i forma a la cuina actual.
Quan ens endinsem en les receptes dels llibres que hem escollit podem prendre consciència que els contrastos de dolç i salat hi han estat presents des de l'antiguitat, i que la fruita ha estat un ingredient essencial de la cuina aportant acidesa, dolçor, lleugeresa, textura, olor, color i contrasts.
En els llibres podem trobar receptes de tot el món des del paleolític, passant per l'edat antiga, l'època medieval i renaixentista fins als nostres dies. Des d'amanides fins a plats de peix i de carn estofada elaborats amb magrana, figues fresques, peres, raïm, síndria, i també les fruites més habituals com poden ser la poma, el préssec i els cítrics.
En el fons bibliogràfic sobre cuina tradicional de què disposa la Biblioteca Municipal Les Voltes, hi podem trobar una part de les obres del llegat que el famós cuiner Josep Lladonosa i Giró va fer a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. Josep Lladonosa ha estat al capdavant de cuines de restaurants de molta anomenada com el de l'Hotel Majestic, el Quatre Barres i el 7 Portes. Però, sobretot, hem de destacar la important recerca que ha portat a terme sobre la cultura culinària a Catalunya des de l'Edat Mitjana fins a l'actualitat.
Associació d'amics i amigues de Josep Lladonosa
Podeu consultar també la guia de lectura en paper.
Fecha de creación: 30/05/2024
Última actualización: 12/06/2024
Secciones de la guía
Cuinar amb fruita a la cuina tradicional catalana
La cuina catalana combina sabors tan contrastats com dolç i salat, dolç i agre, l’ús de la picada i la utilització de fruita fresca o seca com a ingredient fonamental dels guisats, de carn o de peix. Aquest llibre és un recull de receptes on la fruita hi és molt present.
Un llibre molt interessant amb el qual podreu aprendre a cuinar fruites, on trobareu una descripció de les diferents fruites per preparar en receptes tan salades com dolces. A més a més, us ofereix una mirada al passat medieval i la importància del seu ús.
És, sens dubte, un dels llibres clàssics més valuosos sobre aspectes diferents de la cuina tradicional catalana. És un dels llibres més complets, fruit de la seva exhaustiva trajectòria i experiència professional amb un extensíssim recull de gairebé mil receptes. Hi trobem receptes elaborades amb fruita com l’ànec i el conill amb peres, préssec, poma... Plats de bacallà i arengada amb raïm i taronja. També ens ofereix receptes amb fruita farcida com el préssec, una recepta que es troba també en el llibre La cuina del 1714, on ens diu que les fruites farcides són una herència de la cuina barroca i, segurament, medieval. També en parla Manuel Vázquez Montalban al seu llibre L’art de menjar a Catalunya (1977).
La cuina catalana sempre ha tingut molt present la fruita a la cuina, tant per herència de la cuina medieval com per la cultura d’aprofitament, ja que a totes les cases hi havia arbres fruiters.
Cuina catalana al 100%, receptes infal·libles.
RECEPTES RECOMANADES: escudella de carbassa (pàg. 190), oca amb castanyes (pàg. 495), llom amb préssec (pàg. 582) i crema amb peres (pàg. 678).
Obra que té un ampli recull de tipus de carns i de peces tal com es coneixen a diferents països. També s’hi presenten les preparacions i coccions diverses per a cada tipus de carn i tall. A la pàg. 98 hi ha l'apartat dedicat a la carn i la fruita. Hi trobem propostes que combinen l'aviram, la caça i la fruita (fresca, seca, confitada o en conserva).
RECEPTA RECOMANADA: xai amb cigrons, albercocs i cireres (pàg. 99).
Aquest llibre ens obre les portes al fascinant món de la cuina antiga, des de les preparacions dels nostres avantpassats més remots del paleolític, passant per la cuina del neolític, la robusta alimentació dels ibers i la delicada cuina grega, fins a arribar a la sofisticada gastronomia romana.
RECEPTA RECOMANADA: amanida de meló i síndria al pebre (pàg. 135).
Hi trobem combinacions molt interessants de fruita fresca i seca en guisats de carn i aviram, també de caça. En l'apartat de conserves i begudes casolanes, hi trobem preparacions amb fruites fresques.
RECEPTES RECOMANADES: postres amb fruites com els bunyols de poma (pàg. 589), pomes farcides amb crema (pàg. 603).
L'autor, Josep Lluís Sabatés, és considerat un dels referents de la cultura culinària tradicional. Ha lluitat per recuperar llavors antigues, cultivar un hort i continuar compartint els seus coneixements sobre els orígens de la cuina catalana. És un dels autors que proporciona més receptes amb fruita.
RECEPTES RECOMANADES: conill guisat amb prunes fresques (pàg. 52), espatlla de porc amb pomes (pàg. 53), pollastre amb préssecs (pàg. 54), allioli de codony, poma, pera… (pàg. 65), fetge amb figues fresques (pàg. 67) i peus de porc rostits amb codony (pag. 78).
Àmplia obra sobre la cuina de les terres de Lleida, on l'autor fa un recull interessantíssim de receptes molt diverses basades en productes de la terra, fent referència a la importància de la seva estacionalitat en aquest indret de Catalunya. Mostra un extensíssim coneixement de la tradició gastronòmica de les diferents comarques d'aquest territori.
RECEPTES RECOMANADES: peres i hortalisses (pàg. 170-171), en les quals ens fa una descripció de dues tipologies de peres produïdes a comarques del Pirineu de Lleida especials per cuinar; oca amb peres (pàg. 342), així com de postres amb fruita seca i confitada.
L'autor ens ofereix un ampli receptari de cuina medieval i renaixentista, el més complet del mercat, precedit d’un recull de les tècniques, els costums i la fusió de tradicions culinàries de l'època.
Aquest llibre evidencia que ja es cuinava amb fruita a la cuina medieval i la influència que ha tingut fins als nostres temps.
Hi trobem aquesta amanida que ha perdurat fins avui: formatge de peres i nous (pàg. 182).
Hi ha moltes referències a la fruita seca que apareix emprada a moltes de les receptes que s'hi recullen de la cuina medieval catalana. Les referències a la fruita fresca són molt poques. Hi apareixen les peres en una recepta de farcit d'oca rostida.
L'apartat 3.8 (pàg. 160) fa referència als àcids i parla de les llimones, del vinagre de magrana com a producte exquisit, així com de la taronja amarga. Els cítrics i la magrana són considerats àcids de luxe a la cuina medieval catalana.
Recull de receptes vinculades als gustos luxosos de la noblesa de l’època del Mestre Robert, cuiner del rei Ferran de Nàpols. Va ser un dels pilars de la cuina catalana, pont entre la cuina medieval i la del Renaixement. Llibre dirigit als cuiners, didàctic i funcional, redactat com qui explica a qui té al costat: ”agafa això i una mica d’allò…”