Guía de lectura
Joan Oliver: corrandes de vida, esperança i recança
Joan Oliver i Sallarès (Sabadell, 29 de novembre de 1899 - Barcelona, 18 de juny de 1986), més conegut amb el pseudònim Pere Quart, fou un destacat poeta, dramaturg, traductor, i periodista Català.
Infància i joventut
Joan Oliver va néixer en el si d'una destacada família de la burgesia industrial sabadellenca. Va ser el quart de deu germans, dels quals només en van sobreviure quatre.
Entre 1909 i 1916 va estudiar als Escolapis de Sabadell. I el 1918 va escriure el primer llibre de poemes: Primícies, exemplar no publicat, que consta de dibuixos del seu germà Antoni. Posteriorment, entre 1916 i 1921, estudia Dret a la Universitat de Barcelona.
L'any 1918 Joan Oliver juntament amb el novel·lista Francesc Trabal i el poeta i crític Armand Obiols van crear el "Coro" de Santa Rita, també anomenat Grup de Sabadell o Colla de Sabadell. Aquest grup que es reunia en una casa mig abandonada batejada com el Casino dels Senyors, es caracteritzaven pel seu esperit rebel i provocador, el gust pel rigor i l'obra ben feta d'herència noucentista i una gran influència de les avantguardes. El 1923 va començar a publicar poemes i altres textos al Diari de Sabadell, del qual va ser redactor i director.
El 1926 Joan Oliver marxa a viure a Barcelona. Dos anys després publica el seu primer llibre de prosa, Una tragèdia a Lil·liput, i el 1931 estrena l'obra Una mena d'orgull al Teatre Colom de Sabadell. El 1934 l'editorial sabadellenca Contraban li va publicar el primer poemari, Les decapitacions, tot recuperant el pseudònim de Pere Quart.
Guerra civil i exili
Durant la Guerra Civil Espanyola Joan Oliver es va comprometre políticament amb el bàndol republicà. Va ser nomenat president de l'Associació d'Escriptors Catalans, filial de la Unió General de Treballadors i fou autor de la lletra de l'himne de l'Exèrcit Popular Català. També va ser cofundador i cap de publicacions de la Institució de les Lletres Catalanes. Fou un dels organitzadors del Servei de Biblioteques al Front. Tot això significà una ruptura definitiva amb el seu passat burgès i el naixement d'un fort compromís polític, ètic i social.
El gener del 1939, va haver d'exiliar-se a França, però l'esclat de la Segona Guerra Mundial el va precipitar a fugir a Amèrica Llatina, on definitivament s'establí a Santiago de Xile. Durant l'exili, va continuar la seva tasca d'intel·lectual compromès amb el seu temps i amb el seu país. El 1948 tornà a Barcelona, poc després d'arribar va ser empresonat dos mesos i mig a la presó Model de Barcelona.
Reconeixement
Comença a traduir i adaptar obres de diversos autors, com per exemple Anton Txékhov, Bernard Shaw, Samuel Beckett o Bertolt Brecht, entre altres. El 1951 va rebre el Premi del President de la República Francesa als jocs florals de París per la traducció al català d'El misantrop de Molière, però les seves obres com a dramaturg no obtenen l'èxit esperat.
El 1959 aparegué la seva obra més emblemàtica, Vacances pagades (Premi Lletra d'Or, 1962). Progressivament, va anar guanyant notorietat pública, com a símbol de la lluita antifranquista. El 1970 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i el 1981 la Medalla d'Or de la Ciutat de Sabadell (va demanar expressament que la medalla no fos d'or, per la qual cosa la va rebre d'ivori). L'any 1982 va rebutjar la Creu de Sant Jordi a causa del seu descontentament amb la classe política de l'època.
Mort
El novembre de 1985 Joan Oliver es va sotmetre a una operació de la qual ja no es recuperaria. Va morir a Barcelona el 18 de juny de 1986 i va ser enterrat –d'amagat de tothom i amb la complicitat del metge– a la seva ciutat natal, Sabadell, seguint els seus desigs, sense corones, ni cerimònies.
Àlbum de fotografies
A les biblioteques trobaràs:
- Obres com a Joan Oliver
- Obres com a Pere Quart
- Sobre la Colla de Sabadell
- Fons especial Pere Quart a la Biblioteca Vapor Badia de Sabadell
- Guia de lectura: Joan Oliver/ Pere Quart, 30 anys de vacances pagades elaborada per les Biblioteques Municipals de Sabadell
Selecció de webs:
- Joan Oliver a l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC)
- Joan Oliver a Lletra: la literatura catalana a Internet
- Auca de Joan Oliver
Fecha de creación: 15/06/2016
Última actualización: 18/06/2024
Secciones de la guía
3. Biografies
Biografia de l'escriptor nascut a Sabadell, escrita pel seu nebot Ignasi Riera. La vida de Joan Oliver, omple gairebé tot el segle XX i transcorre en paral·lel als grans esdeveniments històrics del país: la Guerra Civil, l'exili i la lluita contra la dictadura.
Segon volum de la col·lecció "Diàlegs a Barcelona" en que es pretenia recollir la memòria col·lectiva de grans artistes i intel·lectuals. En aquest cas la conversa entre Joan Oliver i Pere Calders, dos homes vinculats al Vallès.
Una col·lecció de cartes, escrites en català, entre Ferrater Mora i el seu amic i company Joan Oliver exiliat a Xile.
Obra guanyadora del Premi Martí i Peydró l'any 1960.
Homenatge i reivindicació del “poeta del compromís amb la paraula, la cultura i el país” en el 30è aniversari de la seva mort. Conté cartes, retalls de diari, fotografies, poemes i fragments teatrals. També pots consultar el llibre en format electrònic.