Espárragos

Planta: Espàrrec verd o Asparagus officinalis

Origen: Es creu que és originari de les conques dels rius Tigris i Èufrates. En un inici va ser una planta espontània, però se sap que ja es cultivava a Egipte al segle VI a.C., des d’on es va difondre a Grècia i Itàlia. Sobre com va arribar a la Península Ibèrica, hi ha diferents teories, algunes diuen que van ser els romans i d’altres els àrabs.

Fins a finals del S.XIX era consumit exclusivament per nobles i burgesos. Va ser llavors que es va produir l’espàrrec blanc, i es van començar a enllatar i popularitzar els seu consum

Clima : Necessita un sol arenós i poc compacte, amb un clima calorós durant els mesos de la collita

Aspecte : És una planta herbàcia perenne (o vivaç) de fulles molts ramificades curtes i fines . També és diòtica, és a dir, que té plantes masculines i femenines, aquestes darreres produeixen uns petits fruits (no comestibles) d’aproximadament 6 mm de diàmetre que al madurar prenen un color vermell intens.  El tall acaba en un gemma que forma l’espàrrec.

Segons el tipus de plantació, les plantes poden variar de alçada: en regadiu, fins a 1,5 m , i en secà, fina a 1m. La planta silvestre té una vida de 30 anys, en cultiu de 7 o 8.

Podem trobar tres tipus d’espàrrecs: els blancs, els silvestres i els verds. Els blancs i els verds pertanyen a la mateixa varietat, però es cultiven de forma diferent. Els blancs sota terra i els verds a l’aire.

Gust:  El seus gust es reparteix a parts iguals entre la dolçor i l’amargor

Ric en : En aigua (92%), seguida d’hidrats de carboni, proteïnes i fibra. Baixa en calories, es bona com antioxidant, Es tracta d’una hortalissa baixa en calories, que no té greix i amb és un bon antioxidant i diürètic.

A on es cultiva? Es cultiven a tot el món, però la major productora, amb diferència és Xina, seguida de Perú, EEUU i Espanya. A Catalunya es cultiva principalment al Baix Llobregat.

Família: Família de les Liliàcies.

Temporada : Principalment, des d’abril a juny, però els podem trobar tot l’any.

Fica't a la cuina

Com te’ls pots menjar? Es poden cuinar de diferents maneres, al vapor, al forn, saltats, remenats amb ou, per fer cremes, guisats amb carn o peix

Truita d'espàrrecs

Quins ingredients necessites?

1 Manat d'espàrrecs verds,

6 ous ecològics

i un raig d'oli d'oliva

Quins estris?  una paella, un bol, una forquilla i un plat

Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes foc.

Comencem?

1. Eliminem la part dura dels espàrrecs verds.

2. Tallem els espàrrecs a trossets petits.

3. Els rentem bé i els fiquem en una paella amb un raig d'oli d'oliva.

4. Posem el foc a mig fins que estiguin daurats

5. Batem els ous en un bol amb una mica de sal i els afegim a la paella.

6. Fem la truita per una banda i per l'altra i la servim en un plat.

Bon profit!

Consells:

  • A l'hora de comprar espàrrecs has de vigilar que les puntes estiguin tancades i ben juntes.
  • Per mantenir els espàrrecs frescos uns dies a la nevera, els pots posar en un got amb una mica d'aigua. Els espàrrecs igual que tota la verdura fresca, és millor consumir-los el més aviat possible perquè conserven més les seves propietats i el seu sabor. 
  • Per conservar les propietats dels espàrrecs, la clau és cuinar-los molt poc.

Endevina, endevinalla...

 

Dona-li canya als llapis de colors

Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!

Para saber más de los espárragos