La fresa

Planta maduixera

Origen: L’origen de la maduixa cultivada és d’Amèrica. Fa uns anys, al segle XIX, es va crear una nova varietat de maduixa, grossa i saborosa, ajuntant la varietat de maduixa de Virgínia (USA) i la de Xile. Aquesta és la maduixa (maduixot) que coneixem aquí, a Europa.

Clima: La maduixa es pot cultivar en zones càlides i assolellades, que siguin humides o de reg constant. Normalment es cultiva en zones on els hiverns no son molt freds per tal que les gelades no facin malbé les primeres flors que acabaran essent els fruits, les maduixes.

A on es cultiva? S’ha de diferenciar entre la maduixa (silvestre) que podem trobar als boscos humits i que és de mida petita, i el maduixot (cultivat) que és més gros i dolç i que podem cultivar fàcilment a casa. Prefereixen els terres àcids i tenen un cicle de vida d’uns tres anys. A Catalunya es cultiva majoritàriament al Maresme, a causa del seu microclima i tipus de relleu. Normalment, els agricultors de maduixes les cultiven en hivernacles per tal que el fred no les faci malbé.

Fruita : maduixa

Aspecte: La seva forma ens recorda un cor vermell, petit i pigat. Quan la toquem, notem que té una textura ferma i la seva superfície brilla com si estigués pintada amb vernís. S’aconsella posar una capa de palla o pinassa sota els fruits per tal que no toquin directament a la sorra, cosa que les faria malbé de seguida i quedarien amb taques marrons.

Gust:  Tot i que quan les mosseguem ens fan tancar els ulls perquè son una mica àcides, el seu gust és dolç i molt perfumat, per això sempre s’aconsella menjar-les al natural, sense sucres ni afegits.

Ric en: Les maduixes tenen molta aigua, fibra i hidrats de carboni. Són molt riques en vitamines A, C, B1, B2 i sals minerals. Les maduixes són nutritives, refrescants, diürètiques, depuratives i laxants. A més a més, ens ajuden a no quedar rovellats i a prevenir la càries!

Família:  Rosàcies. Família de les plantes que fan flor.

Temporada: La temporada de recollida de maduixes a Catalunya és a la primavera, d’abril a juny, aproximadament, tot i que depèn del temps que faci pot ser que s’avanci una mica cap al març o s’allargui als mesos d’estiu.

En la cocina con fresas

Aviat arribarà el bon temps i començarem a menjar més i més gelats, per què, realment els gelats són només per l'estiu? Cada cop es mengen més postres congelades durant més èpoques de l'any així que prepara't per aquest postre sorprenent!!

Gelat de maduixa

Mireu què fàcil és!!

Ingredients:

  • 500 grams de maduixes
  • 180 grams de llet condensada
  • 250 grams de nata

Preparació:

  • Tritureu bé les maduixes fins a fer-ne una pasta, afegiu-hi la nata i la llet condensada.
  • Poseu a congelar la pasta resultant, i al cap d'una hora, bateu-la amb la batedora elèctrica.
  • Repetiu aquesta operació un parell de cops i poseu ja el gelat resultant a congelar.
  • Treiu el gelat del congelador un quart d'hora abans de servir-lo per a què resulti més cremós.
  • Ja teniu el vostre gelat de maduixa fet!

Bon profit!

Les fires de la maduixa

Pel maig es fan fires dedicades a la maduixa a diversos pobles de la comarca del Maresme, com ara San Cebrià de Vallalta, Canet de Mar, Sant Pol de Mar o Arenys de Munt...

Mira l'article

Dona-li canya als llapis de colors


Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!