El Llop i la lloba

EL LLOP I LA LLOBA

Nom científic: Canis lupus  

Com és?

El seu pes i alçada varia bastant depenen del lloc on visqui, però generalment fa entre 60 i 90 cm (sense comptar la cua) i un pes d’entre 32 i 62kg, tot i que pot semblar que en faci més degut al volum del seu pelatge. Aquests està constituït per dues capes de pel diferent, la interna, normalment de color gris, és fina i densa i serveix per aïllar-lo de les temperatures extremes, i l’externa, més resistent i forta, per protegí l’interna de de l’aigua i la brutícia. El color del pelatge extern el poden tenir de diferents tonalitats de blanc, gris, marró o negre.

El seu pit és estret i la esquena forta. Les cames les té molt potents, les davanteres més llargues que les darrere, amb unes urpes i coixinets preparats per caminar i córrer per qualsevol terreny, fins i tot la neu, la terra tova i les superfícies relliscoses.
Els ulls els tenen grocs (blaus en néixer), el morro llarg i les dents potents que els permeten aferrar les seves preses.
És un animal preparat per recórrer grans distàncies a una velocitat constant de 10km a l’hora, però quan persegueix una presa pot arribar als 65 km. Tenen un sentit de l’olfacte i de l’oïda molt desenvolupats i tot i que la seva vista no és tan bona, sí té les característica de veure igual tant amb llum com amb foscor.
El llop pots arribar a viure entre 8 i 10 anys. 

De què s’alimenta?

Els llops són mamífers  bàsicament carnívors i depèn de l’hàbitat on visquin, ja que tenen una gran capacitat d’adaptació.
Com viatgen i cacen en grup, s’alimenten d’animals de mida mitjana: porcs, cabres, cavalls, ovelles, bisons. Però si viatgen sols s’han de conformar amb peces més petites: serps, aus, rosegadors, peixos, llangardaixos i alguns tipus de fruites i plantes
Els llops mengen una mitjana de 1,5 a 3 kg diaris, però els molts afamats fins a 10kg.

Durant molt de temps, els llops van estar molt malament considerats perquè s’alimentaven d’altres animals salvatges, o domèstics si tenien poca disponibilitat de preses. Això va provocar que foren perseguits gairebé fins a la seva extinció en algunes regions. Avui se sap que són molt necessaris per aconseguir un equilibri d’espècies en la natura i han estat introduïts de nou allà on gairebé havien desaparegut

Quin soroll fa?

I com es diu aquest so?

AuUdol i el que fa el llop és udolaruuuu

El vols escoltar?

Auuuuu

D’on prové?

Les primeres evidències de la seva existència daten de l’època dels plistocè fa ara un 800.000 anys a Àsia.

On els podem trobar?

A Amèrica del Nord, a Àsia i a Europa (principalment a Rússia)

A les biblioteques trobaràs

““El Lobo / Gallimard Jeunesse
““ Lobos / Laura Marsh
““Lobos / Rosa Costa-Pou
““ Cánidos del mundo  / José R. Castelló
““Soc ferotge / Anya Damirón
““Els Calçotets del llop  / Wilfrid Lupano
““Un Final inesperat  / Jérôme Camil
““ Dolents / Clotilde Perrin
““ Un Cuento lleno de lobos / Roberto Aliaga
““El Llop fa vaga / Christophe Pernaudet
““ Pedro y el lobo / Sergei Prokofiev
““El Darrer llop / Sébastien Perez
““Un Llop com cal / Joaquim Carbó
““Gola de llop / Fabián Negrín