Listador de contenidos web
-
En Kori és un nen sordmut que viu a un camp de refugiats saharaui. Un dia, la mestra veu que li pot ensenyar a llegir i a escriure, i és a partir d'aquest moment que tot canvia. Acompanyat del seu quadern de notes i del seu amic de l'ànima, el camell Caramelo, aconsegueix plasmar les seves emocions, cosa que l'ajudarà a sentir-se millor.
Adequat d'11 a 12 anys.
Recomanat per Marta Martí Lanuza de la Biblioteca Central de Terrassa.
-
La mare de l’Ari treballa de camionera i porta mercaderies per tot Europa. Un dia, sense que ella se n’adoni, l’Ari s’amaga al camió per poder viatjar amb la mare. La troba tant a faltar!
Poc s’imagina, però, que molt aviat descobrirà que no és l’única viatgera clandestina... Un nen sirià també ha buscat refugi en el camió de la seva mare.Adequat d'11 a 12 anys.
Recomanat per Glòria Gorchs de la Bib. Roca Umbert de Granollers.
-
En Roc és un nen que viu en una escala de veïns força curiosos. Els pares d’en Roc viatgen a l’Índia i el deixen uns dies a casa el veí de la planta baixa, en Nicolau. Els veïns estan esvalotats. De fa uns dies se senten sorolls estranys i desapareixen coses d’alguns pisos. El Rogeli, el veí del primer, vol avisar la policia. La Rúcula, la del segon, creu que és cosa de fantasmes, mentre la Petúnia, que viu al pis de dalt, segueix immersa en el seu món de plantes. Mentrestant, a la platja, hi apareixen els cossos d’un naufragi. En Nicolau, amb l’ajuda d’en Roc, decideix pujar a les golfes a investigar quina una n’està passant.
Et trobes al davant d'una història bonica d’amistat i solidaritat, una manera senzilla i entenedora de parlar dels refugiats amb nens i nenes i, a més, amb la magnífica prosa, sempre dolça i exquisida, d’Eulàlia Canal.
I no podem obviar les il·lustracions d’Elena Ferrándiz que ha donat vida als personatges amb una col·lecció d’imatges dolces i evocadores, que amb gran senzillesa aconsegueixen transmetre l’expressivitat necessària.
Eulàlia Canal Iglésias (Granollers, 1963) és escriptora i psicòloga, autora d’una bona colla de llibres de literatura infantil i juvenil, com ara Un petó de mandarina i Un somni dins el mitjó. és una reconeguda autora de literatura infantil i juvenil, a més de poetessa.
Elena Ferrándiz Rueda va estudiar belles arts a la Universitat de Sevilla i des de llavors ha treballat com a il·lustradora per a nombroses editorials i publicacions.
Adequat de 11 a 12 anys.
Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Biblioteca Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar.
Et recomanem
-
Teniu un amic o amiga que sempre està disposat a donar-vos un cop de mà? Algú amb qui compartir riures, però també pors? Doncs els protagonistes d’aquesta història són aquesta mena d’amics i es tenen l’un a l’altre per fer-se companyia i ajudar-se.
La Mel i en Mató són molt amics, per això quan la Mel s'adona que s'ha quedat sense menjar per passar l'hivern, en Mató li ofereix la seva ajuda. Junts s'endinsen en una aventura.
Aquest és el primer volum d'una col·lecció que té com a protagonistes la Mel i en Mató, dos ratolins d'allò més peculiars. Cadascú amb la seva personalitat ens encisaran i ens faran còmplices de les seves descobertes.
El llibre es divideix en tres capítols, cosa que afavoreix la lectura compartida abans d'anar a dormir, per exemple. Però també és un text ideal per a lectors que tot just comencen a llegir de manera autònoma.
En aquest primer llibre se'ns posa en context, coneixem als protagonistes i la problemàtica del llibre. La Mel s'ha quedat sense menjar, ja que ha prioritzat altres activitats. És per això que ara en Mató decideix ajudar-la i els acompanyarem en la seva aventura fins al mont Esgarip, el camí és ple d'obstacles, però... potser no tot és el que sembla...
Les il·lustracions que acompanyen al text són senzilles, però molt expressives i divertides. A més, exemplifiquen el narrat i aporten alguns detalls ampliant la història.
s lectors i les lectores amants de les històries com les d’en Gripau i en Gripere gaudiran de les aventures de la Mel i en Mató, ja que són una parella igual d’excepcional que els coneguts personatges d’Arnold Lobel.
Adequat de 6 a 8 anys
Recomanat per Rosa Puigdomenech de la Biblioteca de Ca l'Oliveres de Lliçà d'Amunt
-
Els més petits de casa, amb Una terra verda, poden aprendre a comptar de l’1 al 10 d’una forma molt juganera, divertida i senzilla.
Aquest joc és el fil conductor de l’autor, Hollis Kurman, per presentar 10 històries o accions senzilles i visualment atractives amb la intenció de convidar a les criatures per què en el seu dia a dia ajudin a cuidar el planeta.
L’ il·lustrador Barroux és qui les dibuixa, i a tall d’exemple la història de 8 ocells refrescant-se per mostrar l’acció de construir 8 abeuradors que serveixin per beure o remullar-se.
Un llibre infantil que també incorpora, a la part final, recursos per saber-ne més que ajudin a fer un món millor. I com s’apunta al final del llibre: “ Tot el que fem és important: què mengem, com ens vestim, com ens movem d’un lloc a l’altre i on comprem. “
Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella
-
L'Illa dels frarets
Barcelona : Bambú Editorial, setembre de 2021
Aquesta és la història de l’Allen Williams, un nen de cinc anys que veu com el vaixell en què viatja junt amb la seva mare pateix un naufragi del qual escapen amb vida gairebé de miracle.
Ambientada a l’Anglaterra de principis del segle XX, l’aventura de l’Allen ens porta de les illes Scilly (al sud-oest de Cornualla) al paisatge rural de l’interior del país i, finalment, a la França submergida en la I Guerra Mundial.
No és només una història sobre fets i vivències d’una època, és també un passeig per la vida d’un noi que aprèn que el més important és escollir bé allò que fem amb el nostre temps i comprendre els qui estimem.
A “L’illa dels frarets” hi ha dos personatges que enamoren: Allen, el nen, i Benjamin, el faroner. La seva amistat s’anirà forjant al llarg del temps, sempre amb tendresa i agraïment. Però hi ha també un tercer personatge que destaca: un fraret que resulta ferit i al qual l’Allen i el Benjamin acolliran i ajudaran a recuperar-se. I si hi volem afegir encara un altre element a remarcar aquest seria el paisatge feréstec d’una illa envestida pel vent i les onades.
El britànic Michael Morpurgo (1943) és un dels escriptors de literatura infantil més reconeguts arreu del món. Una de les seves novel·les més celebrades és “Cavall de guerra”, de la qual se n’han fet nombroses edicions en diversos països del món i que ha estat adaptada tant al teatre com al cinema (és ben coneguda la versió d’Steven Spielberg de 2011). Morpurgo és un excel·lent creador del que anomenem “novel·les d’aprenentatge”. I què és això? Doncs és un tipus de novel·la que retrata el que succeeix des de la infantesa fins l’edat adulta, amb els lògics entrebancs que tothom troba al llarg del camí i que cal anar superant. Les dificultats fan créixer i els protagonistes de les històries de Morpurgo aconsegueixen implicar-nos i que ens hi sentim identificats. L’edició de Bambú és molt acurada i aconsegueix que les magnífiques il·lustracions de Benji Davies facin brillar encara més aquesta història delicada i emocionant. A més, l’obra és un homenatge a Allen Lane (1902-1970), el creador de Penguin Books, una empresa anglesa que va revolucionar el món editorial gràcies a una idea genial: publicar llibres amb tapa tova, molt més econòmics i assequibles per al gran públic. Una novel·la molt recomanable per a infants, joves i adults. Morpurgo sap com tocar la fibra de tots plegats.
Adequat d'11 a 12 anys.
Recomanat per Anna Cabeza de la Biblioteca del Sud de Sabadell
-
Gràcies, mare terra!
Barcelona : Akiara Books, novembre del 2022
Aquesta és la pregària a la Terra en forma de poema de la Confederació de les Sis Nacions iroqueses. És un gran cant de salutació i agraïment a tots els éssers vius, recitat col·lectivament al matí, des de fa segles, en un territori que abraça part del que avui són els Estats Units i el Canadà.
Ens presenta un inventari del món natural, on s’agraeix a cada element de l’ecosistema la seva aportació a la vida.
Edició infantil exquisidament il·lustrada per Vanina Starkoff i en un format desplegable de tres metres.
Traducció realitzada a partir de la versió anglesa Thaksgiving address: Greeting to the Natural World, establerta el 1993 pel Six Nations Indian Museum a partir de la versió Mohawk.
El llibre pertany a la col·lecció Akipoeta, una col·lecció dedicada a la poesia i a la bellesa dels detalls, amb format vertical, títols fets a mà, paper rugós, i amb textos i il·lustracions exquisidament cuidats.
Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín del Prat de Llobregat
-
El títol "La Vaga" ens posa sobre la pista, hi ha alguna cosa que no funciona bé. Els animals protesten en silenci, un efecte papallona que arriba fins als infant que també se sumen a aquest crit silenciós. Però què ha desencadenat aquest silenci? I els adults s’hi sumaran? Quan pensem que hem entès el motiu d’aquest silenci, el llibre dona un gir sorprenent i inesperat, però no per això desconegut.
A la coberta trobem un grup d’animals que ens donen l’esquena, a la contracoberta només ens mira un guepard, com si ens interpel·lés. Què podem fer cadascun de nosaltres?
Una proposta suggeridora i enginyosa que tracta el tema de la contaminació, la destrucció de l’hàbitat, la contaminació dels mars i oceans del nostre planeta... Descobriu-lo , de ben segur que us sorprendrà.
Adequat de 6 a 8 anys.
Recomanat per Ma José Ventura de la Biblioteca Municipal L'Ateneu d'Esparreguera
-
De l’autor de Cien passos para volar ens arriba un nou llibre que torna a situar-nos entre les muntanyes italianes i, un cop més, fa de la natura una protagonista més de la història. La trama ens situarà al Parc Nacional dels Abruzos, on en Kevin i la Viola, que venen de mons ben diferents, hauran de fer front a caçadors furtius. Però la història neix cinc anys abans amb el naixement d'uns ossos en una cova.
Una narració carregada de tensió que ha estat finalista a nombrosos premis. La il·lustració de coberta és de la Gala Pont.
Adequat d'11 a 12 anys.
Recomanat per Elisabet Marco de la Biblioteca dels Safareigs de Sabadell
-
Herois de la natura : 20 persones catalanes que han millorat el nostre entorn
Valls : Cossetània, octubre de 2021
Parlar de Rafael Puig i Valls, de la Maria Antònia Simó Andreu, de la Fundació Mona o de la Maria Garcia, per citar només alguns noms, potser no us diu res. Però si afegim que totes aquestes persones han contribuït d’una manera o altra a millorar el medi ambient i fer-nos adonar de la importància de protegir totes les formes de vida ja no us agafarà per sorpresa.
Aquest llibre, tot i estar adreçat a infants, és recomanable per a qualsevol que vulgui conèixer qui són. Gràcies a la seva lectura coneixerem perquè celebrem la Festa de l’Arbre, què fan a Ecologistes en Acció, com la Carla Zaplana ens explica la importància d’una alimentació més sana... I així fins a completar les 20 biografies molt breus i explicades d’una forma molt senzilla, totes elles acompanyades d'unes il·lustracions que recolzen el text ajudant a la seva comprensió.
Recomanació feta per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa
-
Les Botes del general
Sabadell : Edicions del Pirata, febrer de 2021
Els peus del general no suportaven la duresa de les botes militars. Així, que li va encarregar a un sabater unes a mida de la millor pell que tenia, la pell d’un rinoceront africà. I se n’anà cap a la guerra, que era la seva feina. Però als soldats que tenia sota el seu comandament no els agradava la guerra. A les botes del general, que podien ensumar, sentir i pensar, tampoc. Un bon dia, els soldats van començar a córrer i el van deixar tot sol. Gairebé és capturat per l’enemic si no arriba a ser perquè les seves botes van començar a córrer amb la rapidesa d’un rinoceront i només es va aturar quan ja eren lluny de la guerra.
Aquest conte és una crida en clau d’humor a la pau. I és que mai no és tard per celebrar la vida. Escrit per Elisa Ramon, il·lustrat per Francesc Rovira.
Adequat de 6 a 8 anys.
Recomanat per Núria Cañadas de la Biblioteca de Viladecans.
-
Sota el títol-palíndrom: un món distòpic inundat, on les cases suren ancorades. A les profunditats tot un ecosistema d’animals marins i objectes abandonats. El protagonista inicia un viatge a bord d’una barqueta amb una missió a l’interior.
Els tons discorren entre sèpies, roses i grisos aportant nostàlgia i tristesa, només un toc de llum: el blanc de la vela i el verd d’un brot.
Premio Nacional de Ilustración Infantil y Juvenil, Uruguay 2014.
Així comença:
Web de l’escriptor:
Web de la il·lustradora:
Videoclip del Roger Mas El rei dels VernsAdequat de 3 a 6 anys.
Recomanat per Elisabet Marco de la Biblioteca dels Safareigs de Sabadell
-
De nou, Ximo Abadia, ens mostra l’horror de les guerres amb un àlbum il·lustrat d’una forma magistral on amb l’ús dels colors i la narrativa visual crea una història que, malauradament, és més actual del que pensem. Les mentides, el poder, l’ús de les paraules, la violència i el patiment innecessari. Una petita obra d’art.
Adequat de 9 a 10 anys.
Recomanat per Jordi Bosch Canalias de la Biblioteca del Sud de Sabadell.
Contes que et recomanem
Selecció de contes que trobaràs a les biblioteques:
|
Migracions, obrint camins, transitant la terra
100 contes i novel·les
100 contes i novel·les per a infants i joves sobre migracions, refugi i convivència realitzada per la Fundació Catalana de l'Esplai.
Contes pels nostres drets
Contes molt especials... Amaguen històries d'allò més sorprenents! algunes de ben divertides i altres de més tristes, però totes ens ensenyaran a reconèixer els nostres drets!
Fons Especial d'Immigració
Fons Especial Immigració de la Biblioteca Font de la Mina de Sant Adrià de Besòs.
Fons Solidari Ezequiel Martín
Fons Solidari Ezequiel Martín de la Biblioteca Can Mulà de Mollet del Vallès amb més de 300 documents sobre la pau, la solidaritat, la cooperació i els drets humans.
Activitats
No hay resultados.
Coneixes els teus drets?
T'imagines que no tinguessis una casa on viure, o que no poguessis anar al metge quan estàs malalt? A dia d'avui encara hi ha molts nens i nenes que es troben en aquesta situació. Coneixes els teus drets?