Gent de mar

Molta gent treballa en tasques derivades del mar: els que fan xarxes, els que treballen en la construcció i reparació de vaixells, els pescadors, els venedors de peix, els que fan conserves o congelats, etc.

Saps quanta gent pots trobar en un vaixell feinejant? Molta gent!! Tots tenen una tasca específica i reben un nom: el patró (que és qui comanda la barca) i els mariners, en les barques més petites. En el cas de vaixells més grans, a més hi ha un maquinista que és qui s'ocupa del motor. I quan es tracta de vaixells que porten mercaderies, aleshores hi ha un capità, oficials, un contramestre, els mariners...

Hi ha molts tipus de vaixells, si vols pujar a bord d'una embarcació antiga de vela i conèixer com és per dins, pots visitar el Pailebot Santa Eulàlia, que es troba al port de Barcelona. A més pots trobar informació d'uns vaixells molt grans, els transatlàntics i sobre un molt famòs: el Titànica articles ja publicats al Sabies que... del Setciències.

L'art de pescar

Treballar a la mar és una feina dura: a l'hivern fa molt fred, cal llevar-se molt d'hora quan encara és fosc, de vegades hi ha fortes tempestes que poden posar en perill la vida dels pescadors... 

Les tècniques de pesca han anat evolucionant al llarg dels segles, ara no es pesca igual que fa cent anys. Les antigues barques de rem i de vela han deixat pas als vaixells a motor que permeten pescar més lluny de la costa i obtenir més quantitat de peix.

Amb xarxes o palangres (cordes d'on pengen una gran quantitat de petits hams), els pescadors pesquen sardines, seitons, lluços, raps, pagells, orades, calamars, tonyines i molts altres peixos que són la base de la dieta mediterrània.

Quan les barques arriben al port, porten el peix a la llotja, que és el local on es ven el peix. Allà es fa una subhasta: els venedors posen un preu a cada caixa de peix i van baixant el preu fins que un dels compradors decideix que ja li està bé i es queda aquella caixa. Després, cap a la peixateria! allà vendran el peix que us menjareu a casa l'endemà per dinar.

Les subhastes es fan a la tarda, quan arriben les barques, i normalment es pot entrar a veure-les. Algunes de los llotges que trobareu prop de Barcelona són a: Arenys de Mar, Mataró, Badalona i a Vilanova i la Geltrú.

Vols comprovar si ets un bon pescador? Amb el joc d'Arenys a Sinera hauràs de pescar el major nombre de lletres. Acceptes el repte?  Posa-hi rumb!

D'Arenys a Sinera  

Torna a l'especial d'estiu