Albergínia

La planta: Alberginiera o alberginera

Etimologia del nom: Solanum melongena que prové de la aparaula àrab “baḏinǧána”.

Origen: L'albergínia és una hortalissa originària de l'Índia, on ja es conreava 2000 anys abans de Crist. Actualment és conreada sobretot a països asiàtics i també és molt comuna als països mediterranis com Espanya, Italià i Grècia.

Aspecte: L’alberginiera és una planta d’un verd grisós que pot arribar a fer fins a 150 cm d'alçada. La seva tija té pèls i les fulles son amples i llargues i poden arribar fins als 20 cm. Les seves flors poden ser blanques o liles en forma d’estel de cinc puntes.

Clima: És un cultiu de climes càlids i secs.

El fruit : Albergínia

Aspecte: N'existeixen de formes i colors molt diferents (poden ser morades, blanques i negres; més o menys allargades o rodones) segons el tipus que siguin: albergínia tipus intermèdia, tipus llistades o vorejades, albergínia tipus rodona o tipus llarga.

Família: solanàcies (Solanaceae)

Temporada: La temporada d'albergínia s'estén d'octubre a abril, encara que depenent de la zona i el clima a vegades va de setembre a maig.

Rica en: Són riques en fibra, antioxidants, vitamina B-6, coure i manganès.

Cuina: L'albergínia és un element molt important de tota la cultura gastronòmica mediterrània.

Fica't a la cuina

Com te les pots menjar?

Crema o Hummus d'albergínia

Quins ingredients necessites? Una albergínia, 1 cullerada de tahina, mitja llimona, 2 cullerades soperes d'oli d'oliva, una mica de sal i una mica de pebre vermell dolç.

Quins estris? Ganivet, batedora

Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes un aparell elèctric.

Comencem?:

  1. Talla l'albergínia en dues meitats i, en cada un d'elles, fes uns talls en diagonal sobre la polpa, en tots dos sentits. Pressiona perquè el ganivet arribi al fons, però procura no tallar la pell.
  2. Introdueix les albergínies en el microones durant uns quatre minuts. En treure-les, la polpa estarà cuita. Llavors, amb l'ajuda d'un ganivet i una cullera, retira la polpa.
  3. Introduïm la polpa de l'albergínia en el got de la batedora amb la resta d’ingredients excepte el pebre vermell. Ho batem bé fins que quedi una crema d'albergínia.
  4. A continuació estenem el hummus d'albergínia sobre un plat i el deixem refredar en el frigorífic durant uns 10 minuts.
  5. Ho empolvorem amb el pebre vermell

Consells: Acompanya aquesta recepta d'albergínies amb pa de pita o unes galetes salades.

Els misteris i les albergínies

Dona-li canya als llapis de colors

Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!