Alvocats
L’arbre: Alvocat (Persea Americana)
Origen: Prové de Mèxic a on el seu cultiu sembla remuntar-se al 1500 a.C., i també en Perú. Quan el espanyols van arribar a América li van dir "pera de les Índies", però el seu nom prové de la paraula ameríndia náhuatl ahuacatl, que significa “testicle” .
Descripció: Els alvocats són arbres que poden arribar a fer 20 metres d’alçada i tenen fulles grans i verdes amb forma ovalada i allargada. Les flors, de les que naixen els fruits, són grogues i petites. No produeix fruits durant els primers 4 o 7 anys.
Clima: Els alvocats s’acostumen a plantar en zones càlides, subtropicals i a molta alçada.
A on es cultiva? En un començament, quan el seu consum era menor, els alvocats que menjaven nosaltres provenien de Xile, Mèxic i Perú. Amb l’augment de la demanda, diferents regions d’Espanya, s’han dedicat al seu cultiu ( i exportació), Andalusia (Màlaga i Granada), València i Castelló i Canàries. A Catalunya també tenim un productor a El Morell (Tarragona).
El fruit: Alvocat
Aspecte: Té forma de pera i pot arribar a mesurar 20cm de llarg i fer un pes de fins a 1kg. La pell és fina, però dura, rugosa i d’un color que va des del verd oliva al negre segons el grau de maduresa o varietat. La polpa és d’un verd groguenc i té un os (llavor) molt gran, d’uns 5 cm de diàmetre, just al mig.
Gust: Té un gust molt suau, mantegós. Hi ha qui el troba algun regust a nou o a avellana, d’altres semblances a l’ou.
Ric en magnesi i potassi, minerals, vitamina A i B.
Varietats: La més coneguda i que més mengem és hass, però també es poden destacar ettinger, zutano i, la més apreciada en gastronomia, bacon.
Temporada : De juny a l’octubre són els millors mesos per menjar-los.
Fica't a la cuina amb l'alvocat
L’alvocat es menja, principalment cru, sol o acompanyat, però també en gelats, cremes. És molt apreciat el seu oli.
Torrada d'alvocat i tomàquet
Quins ingredients necessites? Pa, 1 alvocat, 1 tomàquet madur, oli i sal
Quins estris? Una taula de tallar, un ganivet, una cullera gran, una forquilla, dos plats i una torradora
Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes un ganivet.
És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil
Comencem?
- Talla el pa en llenques o fes servir pa ja tallat.
- Parteix longitudinalment l’alvocat amb un ganivet
- Treu l’os amb ajuda de la cullera
- També amb ajuda de la cullera treu la polpa de l’alvocat, posa-la en un plat i aixafa-la amb la forquilla. La massa que resulta la pots col·locar sobre el pa.
- Talla el tomàquet en rodanxes fines i les posa-les al pa sobre l’ advocat.
- I perer acabar, pots ficar un rajolí d’oli per sobre.
Variacions : Li pots posar també una mica de pernil de país o fruits secs o un formatge que t’agradi. També pots prescindir del pa i menjar-te la barreja com a amanida.