Alvocats

L’arbre: Alvocat (Persea Americana)

 

Origen: Prové de Mèxic a on el seu cultiu sembla remuntar-se al 1500 a.C., i també en Perú. Quan el espanyols van arribar a América li van dir "pera de les Índies", però el seu nom prové de la paraula ameríndia náhuatl ahuacatl, que significa “testicle” .

Descripció: Els alvocats són arbres que poden arribar a fer 20 metres d’alçada i tenen fulles grans i verdes amb forma ovalada i allargada. Les flors, de les que naixen els fruits, són grogues i petites. No produeix fruits durant els primers 4 o 7 anys.

Clima:  Els alvocats s’acostumen a plantar en zones càlides, subtropicals i  a molta alçada.

A on es cultiva? En un començament, quan el seu consum era menor, els alvocats que menjaven nosaltres provenien de Xile, Mèxic i Perú. Amb l’augment de la demanda, diferents regions d’Espanya, s’han dedicat al seu cultiu ( i exportació), Andalusia (Màlaga i Granada), València i Castelló i Canàries. A Catalunya també tenim un productor a El Morell (Tarragona).

 

El fruit: Alvocat

 

Aspecte: Té forma de pera i pot arribar a mesurar 20cm de llarg i fer un pes de fins a 1kg. La pell és fina, però dura, rugosa i d’un color que va des del verd oliva al negre segons el grau de maduresa o varietat. La polpa és d’un verd groguenc i té un os (llavor) molt gran, d’uns 5 cm de diàmetre, just al mig. 

Gust: Té un gust molt suau, mantegós. Hi ha qui el troba algun regust a nou o a avellana, d’altres semblances a l’ou. 

Ric en magnesi i potassi, minerals, vitamina A i B.

Varietats: La més coneguda i que més mengem és hass, però també es poden destacar ettinger, zutano i, la més apreciada en gastronomia, bacon.

Temporada : De juny a l’octubre són els millors mesos per menjar-los.

Fica't a la cuina amb l'alvocat

L’alvocat es menja, principalment cru, sol o acompanyat, però també en gelats, cremes.  És molt apreciat el seu oli.

Torrada d'alvocat i tomàquet

Quins ingredients necessites? Pa, 1 alvocat, 1 tomàquet madur, oli i sal 

Quins estris? Una taula de tallar, un ganivet, una cullera gran, una forquilla, dos plats i una torradora

Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes un ganivet.

És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil

Comencem?

  1. Talla el pa en llenques o fes servir pa ja tallat.
  2. Parteix longitudinalment l’alvocat amb un ganivet 
  3. Treu l’os amb ajuda de la cullera
  4. També amb ajuda de la cullera treu la polpa de l’alvocat, posa-la en un plat i aixafa-la amb la forquilla. La massa que resulta la pots col·locar sobre el pa.
  5. Talla el tomàquet en rodanxes fines i les posa-les al pa sobre l’ advocat.
  6. I perer acabar, pots ficar un rajolí d’oli per sobre.

Variacions : Li pots posar també una mica de pernil de país o  fruits secs o un formatge que t’agradi. També pots prescindir del pa i menjar-te la barreja com a amanida.

Ves a l'especial de les fruites i de les verdures

Qui s'amaga a la foscor

Dona-li canya als llapis de colors

 

Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!