Kiwi
Planta trepadora: Actinídia o kiwi
Origen: Prové de la Xina continental, on rep el nom de yang-tao. Es coneix la seva existència des de l’època de la dinastia Song, al segle S.XIII, quan es feia servir com a planta medicinal i per fabricar paper. Al segle XVII encara no es conreava, sinó que creixia en estat salvatge, Va ser al S.XX quan es va estendre el seu consum.
Clima: El kiwi es cultiva en climes tebis (25-20º), ja que es propi de zones subtropicals. S’ha de protegir del vent, per ajudar a la planta a ser pol·linitzada per les abelles i afavorir l’ancoratge de la planta.
A on es cultiva? Els tres majors productors són, per ordre d’importància, Xina, Itàlia i Nova Zelanda. A Espanya, el seu cultiu va començar al 1969 a Pontevedra i de seguida es va estendre a d‘altres regions. De fet Galicia és la major productora de la península, seguida d’Astúries i València. A Catalunya, la producció és molt més baixa i es concentra bàsicament a la comarca del Segrià (Lleida)
El fruit: Kiwi
Aspecte: Té una forma oval i una mida varia segons la varietat. La més consumida, la Hayward, fa uns 5-7 cm de llargada i 4-5 d’amplada, té la pell és fina, de color marró verdós i està recoberta d’una pelussa del mateix color. La polpa és tova i de color verd i a la zona central és blanca i està plena de minúscules llavors. Però també ens podem trobar kiwis molt més petits, sense pelussa o amb la polpa daurada
Gust: Té una textura suau i un gust lleugerament agredolç.
Ric en Té múltiples propietats nutritives, entre elles la gran concentració de vitamines C (més elevada que la taronja) i E (que ajuda a protegir la pell) A més de ser ric en fibra (ajuda a millorar el trànsit intestinal), té les virtuts de ser antiinflamatori, antial·lèrgic i de controlar la pressió arterial.
Varietats: Hi ha unes 60 varietats de kiwis, però les més conegudes són la Hayward (que té la polpa verda) i la chinensis (coneguda al mercat com a gold per la seva polpa daurada). A la Xina, també es poden trobar de silvestres, amb una mida més petita.
Temporada : És una fruita d’hivern, que es pot consumir fins el març.
Fica't a la cuina amb el kiwi
El més habitual és menjar-lo cru, fresc, sol o com a ingredient en una amanida. També en melmelada, batuts, sorbets i és fàcil veure’l com a decoració en pastissos.
Batut de Kiwi
Quins ingredients necessites? ½ kg de kiwis, 1l. de llet, 2 cullerades gel picat
Quins estris? Una cullera , una batedora i 1 got per servir-lo
Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes foc i un aparell elèctric.
És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil
Comencem?
- Pela els kiwis. Hi ha diferents maneres de fer-lo, partint-lo per la meitat i extreien la polpa passant una cullera entre aquesta i la pell, o sencer amb l’ajuda d’un ganivet, com qualsevol altra fruita
- En el got(una mica gran) de la batedora fica tots els kiwis, batre’ls i ves afegint la llet.
- Fica el gel i continua batent una mica més.
- Ja el tens fet!. Ara toca posar-lo dins d’un got.
- Si vols que el resultat sigui perfecte i sorprendre als teus convidats, fica-li un parell de fulles de de menta i unes rodanxes de kiwi com a decoració
Variants:
Pots afegir algunes altres fruites, com a meló, poma o pinya. També, pots canviar la llet per iogurt natural.
Ves a la plana principal de l'especial de les fruites i les verdures