Kiwi

Planta trepadora: Actinídia o kiwi

 

Origen: Prové de la Xina  continental, on rep el nom de yang-tao. Es coneix la seva existència des de l’època de la dinastia Song, al segle S.XIII, quan es feia servir com a planta medicinal i per fabricar paper. Al segle XVII encara no es conreava, sinó que creixia en estat salvatge, Va ser al S.XX quan es va estendre el seu consum.

Clima: El kiwi es cultiva en climes tebis (25-20º), ja que es propi de zones subtropicals. S’ha de protegir del vent, per ajudar a la planta a ser pol·linitzada per les abelles i afavorir l’ancoratge de la planta.

A on es cultiva? Els tres majors productors són, per ordre d’importància, Xina, Itàlia i Nova Zelanda. A Espanya, el seu cultiu va començar al 1969 a Pontevedra i de seguida es va estendre a d‘altres regions. De fet Galicia és la major productora de la península, seguida d’Astúries i València. A Catalunya, la producció és molt més baixa i es concentra bàsicament a la comarca del Segrià (Lleida)

 

El fruit: Kiwi

 

Aspecte: Té una forma oval i una mida varia segons la varietat. La més consumida, la Hayward, fa uns 5-7 cm de llargada i 4-5 d’amplada, té la pell és fina, de color marró verdós i està recoberta d’una pelussa del mateix color. La polpa és tova i de color verd i a la zona central és blanca i està plena de minúscules llavors. Però també ens podem trobar kiwis molt més petits, sense pelussa o amb la polpa daurada

Gust: Té una textura suau i un gust lleugerament agredolç.

Ric en Té múltiples propietats nutritives, entre elles la gran concentració de vitamines C (més elevada que la taronja) i E (que ajuda a protegir la pell)  A més de ser ric en fibra (ajuda a millorar el trànsit intestinal), té les virtuts de ser antiinflamatori, antial·lèrgic i de controlar la pressió arterial.

Varietats: Hi ha unes 60 varietats de kiwis, però les més conegudes són la Hayward (que té la polpa verda) i la chinensis (coneguda al mercat com a gold per la seva polpa daurada). A la Xina, també es poden trobar de silvestres, amb una mida més petita.

Temporada : És una fruita d’hivern, que es pot consumir fins el març.

Fica't a la cuina amb el kiwi

El més habitual és menjar-lo cru, fresc, sol o com a ingredient en una amanida. També en melmelada, batuts, sorbets i és fàcil veure’l com a decoració en pastissos.

Batut de Kiwi

Quins ingredients necessites? ½ kg de kiwis, 1l. de llet, 2 cullerades gel picat

Quins estris? Una cullera , una batedora i 1 got per servir-lo

Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes foc i un aparell elèctric.

És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil

Comencem?

  1. Pela els kiwis. Hi ha diferents maneres de fer-lo, partint-lo per la meitat i extreien la polpa passant una cullera entre aquesta i la pell, o sencer amb l’ajuda d’un ganivet, com qualsevol altra fruita
  2. En el got(una mica gran)  de la batedora fica tots els kiwis, batre’ls i ves afegint la llet.
  3. Fica el gel i continua batent una mica més.
  4. Ja el tens fet!. Ara toca posar-lo dins d’un got.
  5. Si vols que el resultat sigui perfecte i sorprendre als teus convidats, fica-li un parell de fulles de de menta i unes rodanxes de kiwi com a decoració

Variants:

Pots afegir algunes altres fruites, com a meló, poma o pinya. També, pots  canviar la llet per iogurt natural.

Ves a la plana principal de l'especial de les fruites i les verdures

Qui s'amaga a la foscor

Dona-li canya als llapis de colors

 

Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!