Els Jocs Olímpics d'estiu dels últims anys

 

Entre Sidney 2000 i Tokyo 2021 han passat 21 anys i 5 edicions dels Jocs Olímpics molt espectaculars.

Europa fins a dues vegades, Àsia, Amèrica i Oceània han estat els continents visitats.

Fem un petit resum de totes les edicions dels segle XXI cadascuna d'elles i et presentem a algunes de les figures més destacades dels últims temps.

 

““

SIDNEY 2000

Els Jocs Olímpics de 2000 es van celebrar a Sydney, Austràlia entre el 13 de setembre i l'1 d'octubre del 2000. Van participar 10.651 atletes (6.582 homes i 4.069 dones) de 199 països, competint en 28 esports i 300 especialitats.

Austràlia havia organitzat anteriorment els Jocs Olímpics de Melbourne 1956. Sídney va derrotar a les ciutats de Pequín, Berlín, Istanbul i Manchester en l'elecció de la seu dels Jocs Olímpics.

No res va fallar en una organització perfecta: les formidables instal·lacions esportives, l'allotjament, la seguretat o les comunicacions excel·lents. A més a més, l'ecologisme va impregnar cada racó del Parc Olímpic de Sydney: un antic abocador que funcionava en gran part amb energies renovables.

 

““

ATENES 2004

Els XVIII Jocs Olímpics d'Estiu es van celebrar a Atenes (Grècia) des del 13 d'agost al 29 d'agost de 2004. Durant 17 dies es van celebrar els esdeveniments esportius més grans i costosos de la història, reunint a delegats de 202 països i més d'11 mil atletes.

L'epicentre de l'esdeveniment va ser l'Estadi Olímpic d'Atenes, també conegut com l'Estadi Spiridon Louis en honor al primer campió de marató. Era la segona vegada que els Jocs eren a la capital grega, després de la primera edició al 1896.

El simbolisme de la Grècia clàssica va ser molt destacat. Per a la prova de llançament de pes es van utilitzar les antigues instal·lacions esportives d'Olímpia, a més de donar corones amb fulles de llorer a cadascun dels medallistes. L'estadi Panathinaiko, on es van celebrar els Jocs de la I Olimpíada Moderna, també va ser una de les seus.

 

““

BEIJING 2008

Els XIX Jocs Olímpics d'Estiu es van celebrar a Pekin (Xina) des del 8 d'agost al 24 d'agost de 2004. Durant 17 dies es van celebrar els esdeveniments esportius que van reunir 204 països i 10.902 atletes.

Una espectacular cerimònia d'apertura començada a les 8 hores i 8 minuts del dia 8 del mes 8 d'un any acabat en 8 dona pas a uns jocs no exents de polèmica per fer-se a un país amb drets humans molt restrictius.

Usain Bolt va triomfar amb 3 medalles d'or en les proves atlètiques de velocitat.

 

““

LONDRES 2012

Londres va ser la primera ciutat a ser amfitriona de les Olimpíades tres vegades, ja que també va organitzar els Jocs Olímpics dels anys 1908 i 1948. La XXX Olimpíada va tenir lloc, entre el 27 de juliol i el 12 d'agost.

Van tornar a ser excelents com ho havien estat els de quatre anys abans a Pequin tant en l'aspecte organitzatiu com amb el de l'espectacle ofert purament esportiu.

Les estrelles tornaven a ser Bolt que repetia els tres ors a les curses de velocitat i Phelps que amb 6 medalles més es convertia en l'esportista més llaurejat de totes les edicions.

 

 

““

RIO 2016

Aquests jocs suposaven l'estrena d'una seu Sudamericana com a organitzadora dels Jocs Olímpics. 

 Van ser els més universals en molt de temps amb més de 200 paisos diferents com a participants i es van sobrepassar els 10000 atletes:

Les competicions esportives es van repartir per quatre àrees diferents de la pròpia ciutat i van haver dos estadis olimpics, un només per a cerimònies.

Phelps i Bolt segueixen dominant moltes de les proves a les que participen encara que aquesta edició dels Jocs suposa la seva última aparició al més alt nivell esportiu.  La nadadora Ledecky i la gimnasta Biles són les noves estrelles d'aquests jocs. A Sidney 2000 Ian Thorpe va guanyar 3 medalles d'or i 2 d'argent a les distàncies curtes de la piscina.A Atenes 2004 Phels supera a Thorpe amb 8 medalles, 6 d'elles d'or.A Beijing 2008 Usain Bolt va triomfar amb 3 medalles d'or en les proves atlètiques de velocitat.


A Londres 2012 encara van ser protagonistes Bolt i Phelps.
 

A Rio 2016 la gimnasta Simona Biles va aconseguir grans registres.
 

Vés a petita història dels Jocs Olímpics>>

Torna a l'especial dels Jocs Olímpics>>