Les cigonyes i els nadons

Els nadons els porten les cigonyes i venen de Paris.

Dir que els nadons arriben volant, dins d’un sac de tela i penjats del bec d’una cigonya és la fantasiosa història amb la que moltes famílies explicaven als seus petits infants l’aparició de nous nadons. Abans (no fa molt, no et creguis) l’educació sexual no estava tan estesa i havia molta cohibició en el moment de respondre certes preguntes.

Però d’on va sortir aquesta relació entre els nadons i les cigonyes?

No és una ocurrència precipitada d’alguna família al seu infant. No, res més allunyat de la realitat. Aquesta explicació és una barreja de diferents llegendes i creences que s’han anat desenvolupat al llarg de la història, que tenen arrels molt antigues i que es basen, principalment, en característiques de les pròpies cigonyes observades pels nostres avantpassats:

 • Les cigonyes tornen de la seva migració des d’Àfrica a la primavera, amb la calor, la llum i quan es produeix un esclat de la natura i els camps. Això va fer que la consideréssim, des de ben antic, un au sagrada que portava sort i prosperitat i la relacionessin amb el naixement de tot tipus de vida. Coincidia, també, que era l’època en què naixien més nadons, donat que els matrimonis tenien el costum de celebrar-se 9 mesos abans, durant el solstici d’estiu.
 • La cigonya era considerada un au molt familiar:  conserva una única parella per tota la vida i té molta cura dels seus pollets i del niu.

Creences associades a les cigonyes

 • En la mitologia egípcia, està relació nada amb el naixement del món
 • A Alemanya i els països Baixos es considerava que si una cigonya feia el niu a la teulada de la teva casa, portava sort i un nou naixement a la família.

Simbologia

 • En l’antic Egipte, la cigonya representava el Ba, l’ànima
 • A l’època Romana, eren sagrades i es creien protectores del matrimoni, les dones i els naixements
 • A l’època medieval, el catolicisme, la relacionava amb el renaixement i la bona criança dels infants

Mites, llegendes i contes

 • A la mitologia grega ens expliquen la història de com Hera, gran deessa vengativa, va transformar la reina Gerana en una cigonya i com aquesta va provar de salvar els seu nadó transportant-lo amb el bec
 • A la mitologia nòrdica, la cigonya era la missatgera de la deessa Holda, encarregada de tornar al món les ànimes de les persones que havien mort (transmigració de les ànimes). Les parelles que volien ser pares li demanaven a aquesta deessa.
 • La llegenda de Kindelesbrunnen (la font dels nadons) d’Alsàcia, on un gnom, habitant i senyor d’un llar situat sota la catedral de Notre-Dame d'Estrasburg, cada dia el recorria amb una barqueta de plata i d’ell recollia delicadament amb una xarxa d’or petites ànimes per després donar-se-les a les cigonyes que les transportaven fins a les família que acabaven de tenir un nadó.
 • A l’Europa del segle XIX, Hans Christian Andersen va recollir la llegenda en un conte curt titulat Les cigonyes. Si t’animes a llegir-lo, pensa que el text el va escriure per animar els infants a tenir bon comportament i les En este cuento, estas aves arrancaron bebés de estanques y lagos, y los entregaban a familias merecedoras

I no ens oblidem de Paris!

Que les cigonyes porten els nadons de Paris és va afegir més tard, i podria estar relacionada el costum que tenien les parelles (amb bona situació econòmica) en època recent d’anar de viatge de noces a aquesta ciutat (la ciutat de l’amor!) i les grans possibilitats que hi havia de què la dona tornés embarassada

 

Per acabar, que et semblaria veure un curt animat de Pixar sobre l’amistat, les cigonyes i els nadons?

Partly Cloudy HQ "Walt Disney Pictures and Pixar Animation Studios" - video Dailymotion

Ves a la faula de les granotes que demanen un rei

Fitxa de la cigonya