El gall i la gallina

El gall i la gallina

Altres noms associats: pollet, pollastre (gall destinat al consum), capons (galls capats)

Com és? La femella té una alçada de 40 cm i un pes aproximat d'1,5 kg, en canvi el mascle és una mica més alt, al voltant dels 50 cm, i pesa fins a 2 kg.

Té el cap petit sobre un coll molt flexible que li permet fer un gir de 180 graus i tocar-se qualsevol part del cos. Els ulls els té col·locats un a cada costat del cap i poden funcionar independentment l’un de l’altre. Tot i no tenir orelles, té uns forats tapats per plomes i un pic fort i corbat. Té el cos i la cua coberts de plomes lleugeres i fortes, dues ales que han perdut la capacitat de volar i dues potes amb quatre dits (algunes espècies encara conserven un cinquè).

Segons la raça, les gallines poden viure entre 5 i 10 anys. I són els ocells més abundants del món.

De què s’alimenta? És un animal omnívor, que s’alimenta tant d’animals com de plantes. La seva alimentació en granges es redueix a llavors i insectes, però en llibertat pot menjar la carn d’altres animals, com els ratolins i alguns rèptils.

Quin soroll fa? cloc-cloc coc-coc.

I com es diu aquest so? Cloqueig i el que fa la gallina és escatainar o cloquejar.

El vols escoltar?

D'on prové la gallina?

Les gallines domèstiques provenen del sud-est asiàtic i molt provablement estan emparentades amb de l’espècie salvatge gall de Bankiva. Primer es pensava que eren originàries de l'Índia, però ara se sap que del Vietnam, que les va domesticar ara ja fa 10.000 anys.

Les primeres incubadores tampoc no són d’època recent, els habitants de l’antic Egipte, que son considerats els primers avicultors de la història, ja feien servir un mètode natural per aconseguir criar els pollets sense l’ajuda de les gallines.

Poema de la gallina

La Gallinita

La gallinita,
en el gallinero,
dice a su amiga
“Cuánto te quiero”

(Segueix el poema)

Cançó de la gallina

El Gall i la gallina

El gall i la gallina es van trobar a l‘hortet, el gall  ...

(Segueix la cançó)