Llebre

La Llebre

Nom científic: 

Lepus que com a gènere té 30 espècies diferents. 

Lepus europaeus (llebre comú o europea) i Lepus granatensis (llebre ibèrica) predominen al nostre territori.

Com és?

 No arriba al mig metre de llargada, té pelatge cobrint els dits, urpes afilades i el seu pes se situa entre els 3 i els 6 quilograms

El pelatge és de color marró grisós amb punts negres, tot i que de vegades també té tonalitats groguenques. El ventre és més clar. Té les orelles llargues (9-12 cm) i en canvi la cua és curta (8-10 cm), negra per sobre i blanca per sota. Les potes del darrera són més llargues que les del davant, la qual cosa li permet córrer i saltar a gran velocitat.

Una llebre es diferencia d'un conill per tenir unes orelles grosses amb la punta negra i per tenir el cos llarg i comprimit lateralment.

Com es comporta?

Són animals vegetarians i nocturns. Les cries neixen en nius superficials entre l'herba i ja molt desenvolupades. El petit de la llebre és el llebretó i la farnaca és la llebre jove de dos anys com a màxim.

De què s’alimenta?

Menja herbes, tiges tendres, arrels, escorces d’arbres i arbustos, cereals i també pot menjar restes d'origen animal.

On viu la llebre?

Viu en terrenys plans prop de zones cultivades; també dins de boscos de fulla caduca i en alguns prats de muntanya. La seva distribució és pràcticament cosmopolita.

Curiositats:

  • La seva població disminueix molt degut a la caça i a les malalties.
  • Quan corren,  fan zig-zag i això fa més difícil ser atrapades. Tenen un desequilibri entre les seves extremitats, en realitat són una mica coixes.
  • Si s'espanten poden fer salts de més de tres metres.

A les biblioteques trobaràs

““La Liebrecita / Elisabet Serra
““La Sopa del senyor Lepron  / Giovanna Zoboli
““La Carrera / Caroline Repchuk

Qui és la Llebre de març?

La Llebre de març és un personatge creat per Lewis Carroll que apareix a Alícia al país de les meravelles i a la seva continuació : Alícia a través del mirall...

 Hi ha molt pocs personatges que repeteixen a les dues obres. 

Alícia pensa que aquesta llebre està boja quan sap que viu a una casa on els mobles i rellotges tenen forma de cap de llebre.

La seva aparició principal és a una escena d'un berenar on va fent de manera repetitiva sempre les mateixes coses. També te una breu aparició en el judici a la Sota de cors.

En canvi a Alícia a través del mirall... se li coneix com a Heigha i surt com a peó a la partida d'escacs i com un dels dos missatgers que van i venen al servei del Rei Blanc