Totes les recomanacions - Gènius

Ruta de navegació

Els bibliotecaris recomanen

 • Tribus : viatge per alguns del pobles més sorprenents de la Terra

  G. C. Sam

  Barcelona : Mosquito, [2022]

  A vegades podem pensar que tothom viu com nosaltres, amb totes les comoditats, amb tota la tecnologia a l'abast, i a ciutats o pobles plens de cotxes, de botigues... Però al nostre planeta, hi ha llocs habitats per tribus que porten molt de temps vivint en un territori, els membres de les quals acostumen a tenir en comú tradicions i costums. Són comunitats amagades, algunes de les quals gairebé desconegudes, que viuen en profunda comunió amb la terra i la natura, arribant a estar en perill d’extinció per l’explotació massiva dels seus recursos en profit de la vida moderna.

   El paper de la dona canvia depenent de la tribu, però en molts casos, tenen un paper important dintre de la comunitat. Per exemple, les dones dels Changpa, tribu situada en un altiplà del Tibet, s’ocupen de la construcció de les seves cabanes, de la producció de queviures derivats de la llet dels iacs i del cardat de la llana per fabricar teles. O els Kayan, les dones girafa, dels quals uns 50.000 membres estan repartits entre Birmània, Tailàndia, Vietnam i Estats Units. Els anells que porten al coll són un símbol de bellesa i d’estatus. En aquesta tribu és la dona qui tria acceptar o no un pretendent.

   La tribu dels Suri habita les muntanyes de la Gran Vall del Rift, a l’Àfrica oriental. Les dones utilitzen la seva pell com una tela on expressar-se artísticament per realçar la confiança en elles mateixes. I així, pàgina a pàgina, coneixerem els Ianomami del Brasil, els Sami de Lapònia o Sibèria, els Tuareg del desert del Sàhara, les dones Iao de Longsheng a la Xina, i no són precisament una minoria, perquè es calcula que al nostre planeta existeixen 370 milions de persones que formen part d’aquests pobles indígenes.

  En aquest delicat llibre editat per Mosquito Books, i de la mà de Sam G. C i Raquel Martín, coneixerem una mica més aquestes tribus i ens adonarem que tenim molt a aprendre d’ells. 

  Més informació

  Recomanat per Núria Cañadas Rodríguez de la Biblioteca de Viladecans

  28/06/2024
 • L'Illa dels frarets

  Morpurgo, Michael

  Barcelona : Bambú Editorial, setembre de 2021

  Aquesta és la història de l’Allen Williams, un nen de cinc anys que veu com el vaixell en què viatja junt amb la seva mare pateix un naufragi del qual escapen amb vida gairebé de miracle.

  Ambientada a l’Anglaterra de principis del segle XX, l’aventura de l’Allen ens porta de les illes Scilly (al sud-oest de Cornualla) al paisatge rural de l’interior del país i, finalment, a la França submergida en la I Guerra Mundial.

  No és només una història sobre fets i vivències d’una època, és també un passeig per la vida d’un noi que aprèn que el més important és escollir bé allò que fem amb el nostre temps i comprendre els qui estimem.

  A “L’illa dels frarets” hi ha dos personatges que enamoren: Allen, el nen, i Benjamin, el faroner. La seva amistat s’anirà forjant al llarg del temps, sempre amb tendresa i agraïment. Però hi ha també un tercer personatge que destaca: un fraret que resulta ferit i al qual l’Allen i el Benjamin acolliran i ajudaran a recuperar-se. I si hi volem afegir encara un altre element a remarcar aquest seria el paisatge feréstec d’una illa envestida pel vent i les onades.

  El britànic Michael Morpurgo (1943) és un dels escriptors de literatura infantil més reconeguts arreu del món. Una de les seves novel·les més celebrades és “Cavall de guerra”, de la qual se n’han fet nombroses edicions en diversos països del món i que ha estat adaptada tant al teatre com al cinema (és ben coneguda la versió d’Steven Spielberg de 2011). Morpurgo és un excel·lent creador del que anomenem “novel·les d’aprenentatge”. I què és això? Doncs és un tipus de novel·la que retrata el que succeeix des de la infantesa fins l’edat adulta, amb els lògics entrebancs que tothom troba al llarg del camí i que cal anar superant. Les dificultats fan créixer i els protagonistes de les històries de Morpurgo aconsegueixen implicar-nos i que ens hi sentim identificats. L’edició de Bambú és molt acurada i aconsegueix que les magnífiques il·lustracions de Benji Davies facin brillar encara més aquesta història delicada i emocionant. A més, l’obra és un homenatge a Allen Lane (1902-1970), el creador de Penguin Books, una empresa anglesa que va revolucionar el món editorial gràcies a una idea genial: publicar llibres amb tapa tova, molt més econòmics i assequibles per al gran públic. Una novel·la molt recomanable per a infants, joves i adults. Morpurgo sap com tocar la fibra de tots plegats.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Anna Cabeza de la Biblioteca del Sud de Sabadell

  21/06/2024
 • Mel i Mató

  Cordell, Matthew

  [Barcelona] : Baula, novembre de 2023

  Teniu un amic o amiga que sempre està disposat a donar-vos un cop de mà? Algú amb qui compartir riures, però també pors? Doncs els protagonistes d’aquesta història són aquesta mena d’amics i es tenen l’un a l’altre per fer-se companyia i ajudar-se.

  La Mel i en Mató són molt amics, per això quan la Mel s'adona que s'ha quedat sense menjar per passar l'hivern, en Mató li ofereix la seva ajuda. Junts s'endinsen en una aventura.

  Aquest és el primer volum d'una col·lecció que té com a protagonistes la Mel i en Mató, dos ratolins d'allò més peculiars. Cadascú amb la seva personalitat ens encisaran i ens faran còmplices de les seves descobertes.

  El llibre es divideix en tres capítols, cosa que afavoreix la lectura compartida abans d'anar a dormir, per exemple. Però també és un text ideal per a lectors que tot just comencen a llegir de manera autònoma.

  En aquest primer llibre se'ns posa en context, coneixem als protagonistes i la problemàtica del llibre. La Mel s'ha quedat sense menjar, ja que ha prioritzat altres activitats. És per això que ara en Mató decideix ajudar-la i els acompanyarem en la seva aventura fins al mont Esgarip, el camí és ple d'obstacles, però... potser no tot és el que sembla...

  Les il·lustracions que acompanyen al text són senzilles, però molt expressives i divertides. A més, exemplifiquen el narrat i aporten alguns detalls ampliant la història.

  s lectors i les lectores amants de les històries com les d’en Gripau i en Gripere gaudiran de les aventures de la Mel i en Mató, ja que són una parella igual d’excepcional que els coneguts personatges d’Arnold Lobel.

  Adequat de 6 a 8 anys

  Recomanat per Rosa Puigdomenech de la Biblioteca de Ca l'Oliveres de Lliçà d'Amunt

  21/06/2024
 • Filstrup

  Copons, Jaume

  Barcelona : Animallibres, setembre 2022

  Una família gens convencional, una nissaga de delinqüents, amb dos fills bessons, però un d’ells és l’ovella negra de la família... o potser hauríem de dir l’ovella blanca?...

  En Linus és honrat! Tot el contrari que la seva família. Fins i tot, el van portar al psicòleg a veure si així canviava, i millorava, segons la seva família... però res...

  En Linus és incapaç de fer res que es consideri deshonest. Fins que un dia passa una cosa del tot inversemblant, algú ha robat molts diners a l’institut i totes les proves apunten a que ha estat en Linus!

  Una novel·la gràfica esbojarrada i divertida. És un dels títols candidats al 19è Premi Atraballibres.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Eva Jiménez de la Biblioteca Ca l'Altisent de Sant Climent de Llobregat

  29/05/2024
 • Imagina't un món

  Gonsalves, Rob

  Barcelona : Joventut, 2018

  "Imagina't un món... ... on cada pensament, cada paraula, cada pàgina de llibre que es passa és l'inici d'una gran idea."

  Una porta d'entrada al món imaginari, amb imatges captivadores que et sacsegen i et transporten a espais, llocs quotidians i llunyans a la vegada.

  Rob Gonsalves, a través de les seves obres pictòriques, construeix un univers poètic que agradarà tan a petits com grans.

  Una aposta segura per a sorprendre a qualsevol.

  Web de l'autor

  Més informació sobre l'obra del autor

  Altra web

  Adequat de 6 a 8 anys.

  Recomanat per Eva Jiménez de la Biblioteca Ca l'Altisent de Sant Climent de Llobregat

  18/07/2024
 • Les Ensopegades de l'Alícia Paf

  Rodari, Gianni,

  Barcelona : Barcanova, 2005

  Si hi ha un element que caracteritza l'autor d'aquest conte és que és un gran defensor de la imaginació. Rodari vol que tothom creï, somiï i imagini móns irreals... com els de l'Alícia Paf! i Quan més surrealista sigui la història, millor!

  Aquesta nena (l'Alícia) té un problema molt gran i és que sempre cau per tot arreu i té converses inimaginables: cau dins d'un despertador, cau dins la boca d'una petxina que badalla, parla amb la paraula "Fràgil"... i és que no hi ha res que no pugui passar en aquest món imaginari de l'Alícia creat per en Rodari.

  Adequat de 9 a 10 anys

  Recomanat per Marta Quer de la Biblioteca Can Coromines de Sant Pol de Mar

  24/05/2024
 • Cuentos de la periferia

  Tan, Shaun

  [Arcos de la Frontera] : Barbara Fiore, 2011

  A Cuentos de la perifèria, de Shaun Tan, trobem quinze històries curtes acompanyades de quinze escenaris extraordinaris.

  Cada relat està il·lustrat utilitzant una tècnica i estil diferent que ens permeten conèixer l’univers de l’autor.

  Tots i cadascun dels contes tenen sentit complert per ells mateixos, però comparteixen un entorn comú: un barri de la perifèria on passen coses sorprenents, barreja de realitat i fantasia.

  Podem trobar-nos cases amb habitacions impossibles, figures de fusta passejant pels carrers i, fins i tot, un grup de lectura d’allò més singular.

  Us ve de gust fer-hi un tomb?

  Adequat d'11 a 12 anys. 

  Recomanat per Ma José Ventura de la Biblioteca Municipal L'Ateneu d'Esparreguera

  24/05/2024
 • Un Pèl a la sopa

  Nogués Otero, Àlex

  Barcelona : Flamboyant, 2018

  Quan en el subtítol del llibre hi diu Una historieta absurda... preparem-nos per entrar en una narració plena de desconcerts i sorpreses. L’extravagància d’aquesta història ens deixa amb la boca badada a cada pàgina. Tot en aquest conte és extraordinari i alhora no hi ha sobra res.

  Vet aquí un conte sobre una nena a qui no li agrada la sopa de verdures. Un conte de lectura àgil. Una història en què la narració està molt ben acompanyada d’unes il·lustracions amb dues tintes i a doble pàgina, però amb petites sorpreses que afavoreixen una lectura molt juganera. La combinació de text i dibuix està plena de detalls que donen el toc d’humor precís per a fer-nos vibrar fins al final.

  A nosaltres ens encanta la sopa de verdures! Però després de conèixer aquesta història ja no ens la mirarem mai més de la mateixa manera, no fos cas que hi veiem surar un barret.

  Adequat de 6 a 8 anys.

  Recomanat per Gemma Artigas de la Biblioteca Antoni Comas de Mataró

  23/04/2024
 • Murdo : el llibre dels somnis impossibles

  Cousseau, Alex

  Barcelona : Librooks, novembre de 2023

  Aquest meravellós àlbum il·lustrat ens presenta en Murdo, un petit ieti imaginari, que és el narrador d'aquesta història.

  Cada pàgina descriu un dels seus somnis: teixir un jersei amb les paraules d'un poema, amagar-se en una sabata, parlar amb una pedra, menjar-se un entrepà de "tot", construir un pont entre el dia i la nit...

  En Murdo ens presenta els seus amics, els seus plaers, les seves preguntes, en un recorregut on juga amb les paraules, les lletres, els sons, per construir paisatges imaginaris.

  En un text magnífic, il·lustrat per Éva Offredo, Alex Cousseau transmet tota la poesia de la infància.

  És un llibre que creiem que es convertirà en un referent dels àlbums infantils contemporanis, d'una sensibilitat especial, poètica i delicada, que enamorarà els més petits de casa.

  Adequat de 9 a 10 anys.

  Bloc de l'autor

  Recomanat per Maribel Hidalgo de la Biblioteca de Ponent de Sabadell

  22/04/2024
 • El Paso del oso

  Festa, Giuseppe

  [Barcelona] : Duomo ediciones, mayo de 2023

  De l’autor de Cien passos para volar ens arriba un nou llibre que torna a situar-nos entre les muntanyes italianes i, un cop més, fa de la natura una protagonista més de la història. La trama ens situarà al Parc Nacional dels Abruzos, on en Kevin i la Viola, que venen de mons ben diferents, hauran de fer front a caçadors furtius. Però la història neix cinc anys abans amb el naixement d'uns ossos en una cova.

  Una narració carregada de tensió que ha estat finalista a nombrosos premis. La il·lustració de coberta és de la Gala Pont.

  Llegeix un fragment

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Elisabet Marco de la Biblioteca dels Safareigs de Sabadell

  08/05/2024

La teva privacitat és la nostra prioritat

Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells.         Més informació