Gènius - Biblioteca Virtual

Gènius

D'11 a 12 anys - Gènius

Ruta de navegació

Els bibliotecaris recomanen

 • Les Raons de Divendres

  Vallverdú, Josep

  Barcelona : Proa [etc.], 2003

  La gosadia de Josep Vallverdú en aquesta novel·la juvenil publicada l’any 2003 va ser aprofitar el personatge de Divendres, de l’obra “Robinson Crusoe”, de Daniel Dafoe i donar-li veu. Ell és el protagonista d’aquesta història, no el senyor Robinson. Ell pren les regnes de la narració. La perspectiva, és diferent.
  Divendres, que ha perdut no sols la seva llibertat, sinó també la seva identitat, i de Duuba, ha passat a ser Divendres, però podria haver-se dit Dissabte o Dijous, perquè aquell home que el va rebatejar, podria estar absolutament equivocat.
  Robinson el salva de mans dels caníbals i el converteix en el seu esclau, a ell, que a la seva illa ha campat lliure i sense horaris, el condemna a ser el seu criat, a llevar-se d’hora, a fer totes les tasques més dures, i ell li oculta que en realitat entén el seu idioma, perquè el pare Bill, un missioner que s’havia instal·lat a prop del seu poblat, l’havia instruit.
  Però la història no acaba aquí, Divendres aconsegueix fugir de Crusoe, arriba a una altra zona de la illa on coneix Alisa, una dona brasilera, que havia estat venuda com a esclava a un comerciant anglès, i en un viatge dissortat havien naufragat a l’illa. I junts hauran de fer tot el possible per mantenir a ratlla en Robinson Crusoe, que continua vivint a l’altra banda de l’illa.
  En un moment donat, Alisa li planteja que han de donar mort a en Crusoe per viure tranquils, però Duuba que és una persona digna, no pot tenir aquesta culpa sobre les seves espatlles.
  Se’ns presenta doncs, una lectura amena i plena d’aventures per descobrir a través dels ulls de Vallverdú la que hauria sigut la veritable història de Duuba/Divendres.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Núria Cañadas de la Bib. de Viladecans

  20/09/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • Nosaltres, les persones

  Böge, Dieter

  Barcelona : Libros del Zorro Rojo, març de 2021

  Una obra per degustar. Cada pàgina conté unes poques paraules amb molt de significat i les magnífiques il·lustracions amplien el seu significat.

  Com som les persones? Un llibre que es pot llegir en solitari però que mereix ser compartit. Reflexions per gaudir amb tota la família. Una obra molt recomanable.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Jordi Bosch de la Biblioteca del Sud de Sabadell

  19/07/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • El Testament de John Silver

  Vallverdú, Josep

  Barcelona : La Galera, 2007

  John Silver, pirata de la famosa història de L’Illa del tresor, que va fugir en un petit bot amb una part del tresor sense dir res a ningú. Ara ha canviat el seu cognom per Woods, amb els diners ha aconseguit una cama de fusta. Vol treure profit dels diners que va trobar a l’illa i poder viure com un senyor. Per això la imatge és important, i decideix comprar-se roba nova i començar una nova vida, viatjant de nou en vaixell però aquesta vegada com a passatger i no com a tripulant. Malauradament acaba en un lloc que no esperava, i convertint-se en presoner d’una persona que l’anomenava “amic”.

  Jim Hawkins rep la ullera de llarga vista de John Silver, el seu antic company de La Hispaniola, li ha deixat en el seu testament. Però, que ha estat d’en Silver des de la darrera vegada que es van veure? Com li devia anar la vida després de fugir amb la bossa de monedes d’or?

  Aquesta història ens apropa al Silver més humà, a qui la vida no li paga bé, i el porta a ser desconfiat del gènere humà. Tindrà bons motius?

  Adequat d'11 a 12 anys

  Recomanat per Eva Jiménez Díaz de la Biblioteca Ca l'Altisent de Sant Climent de Llobregat

  09/06/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • Tresors naturals que hem de protegir

  Alonso, Ana

  Barcelona : Barcanova Editorial, [2022]

  Un llibre sorprenent que mostra algunes de les meravelles de la natura que no es poden oblidar de protegir.

  Ana Alonso, l’autora de Tresors naturals que hem de protegir, aporta de cada paratge natural una petita descripció complementada i vinculada per una llegenda, per un animal i una planta característica de l’indret i, d’un cert interès, una breu explicació de l’amenaça o perill del lloc; tanca la informació del tresor natural amb un proverbi del territori.

  Un dels tresors del planeta es troba a Mèxic i és l’arbre del Tule que per abraçar el seu tronc cal unes trenta persones. Diu una llegenda que l’arbre brota del bastó del rei Condoy; la Bromèlia és la planta tropical que pot créixer sobre el Tule i la granota de vidre és l’animal que pot viure sobre l’arbre. Atenció, l’amenaça del Tule recau en la manca de filtracions d’aigua causada per la sobreexplotació del sòl.

  Joies de la natura il·lustrades de la mà de Violeta Monreal, qui convida als éssers humans a recordar les tres lleis bàsiques de la natura: "Ets un convidat: RESPECTA; Hi ets de pas: CONSERVA; Escolta la seva veu: CUIDA".

  Un llibre de coneixements perquè la quitxalla viatgi a llocs espectaculars, bonics, profunds, refrescants, fràgils, immensos o inquietants i per no oblidar que hi ha tresors a prop de casa que també s’han de protegir.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

  24/05/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • El Fil invisible de la natura

  Accinelli, Gianumberto

  Barcelona : Libros del Zorro Rojo, 2018

  Divuit històries increïbles, curioses, i de fets extraordinaris i reals protagonitzades per animals de diferents espècies, totes elles lligades per fils invisibles amb els humans. La sorprenent “Operation Cat Drop”, catorze mil gats caiguts del cel a l’illa de Borneo per acabar amb el tifus; o com l’espècie de papallona Cactoblastis cactorum salva Austràlia de la invasió del cactus i és declarada heroïna nacional...

  Aquest entramat de relacions és el que l’autor narra amb un llenguatge planer i entenedor per arribar a petits i grans. Uns relats atractius que miren d’apropar la ciència als lectors.

  Tota una complexitat de la natura que Accinelli, divulgador científic i entomòleg, en aquest llibre convida a l’ésser humà a respectar els seus vincles, donat que quan un d’aquest fils es trenca els efectes són imprevisibles. A la natura no hi ha res independent i qualsevol acció de l’home modifica i transforma l’entorn.

  Un llibre il·lustrat de la mà de l’autora Serena Viola, qui reforça la importància dels fils de la natura.

  Una obra de coneixement amb un objectiu clar de divulgació i a la vegada pels amants de la lectura.

  Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

  19/09/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • Princesa Sara : Sara Crewe o lo que sucedió en el pensionado de la señorita Minchin

  Burnett, Frances Hodgson,

  [Zaragoza] : Edelvives, [2021]

  “Princesa Sara” és l’historia d’una nena, Sara, de 7 anys que viu en un internat de Londres. Està molt unida al seu pare el capità angles Ralph Crewe. Un dia, el seu pare perd tota la fortuna i poc desprès mort.

  Això fa que les circumstàncies de Sara en l’internat canviï i ho passi molt malament. Gràcies a la imaginació que té i la seva creativitat farà que visqui millor i pugui sobreviure.

  Aquest conte té detalls biogràfics de la seva escriptora Frances Hodgson Burnett que va néixer a Cheetham, Mánchester el 24 de novembre de 1849 i va morir a Plandome Manor, Nueva York el 29 d’octubre de 1924. Les seves obres van ser un reflex de la societat anglesa del segle XIX i sovint parla dels diners, de la fortuna, com es el cas, del nostre llibre. 

  Editorial Edelvives ha fet un llibre excel·lent de tapes gruixudes, textura de paper de qualitat i acompanyant per les il·lustracions precioses de la Nathalie Novi. Text e imatges es fusionen per a crear un conte infantil ple de colors que farà les delícies de petits i grans. 

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Carme Sanuy de la Biblioteca Central de Terrassa

  21/03/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • L'Amy i la biblioteca secreta

  Gratz, Alan

  Barcelona : Takatuka, maig de 2021

  T’imagines que el teu llibre preferit estigués prohibit? A l’Amy li ha passat, han retirat el seu llibre preferit de la biblioteca de l’escola, i no només aquest sinó molts altres. L’Amy i els seus amics tindran una idea per poder combatre això i fer arribar alguns dels llibres prohibits a tots els alumnes que vulguin llegir-los. El repte cada vegada s’anirà fent més i més gran. Tot i els impediments, l’Amy i els seus amics no es rendiran.

  Qui ha de decidir que una lectura és adequada o inadequada?

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Rosa Puigdomenech de la Biblioteca Ca L'Oliveres de Lliçà d'Amunt

  24/02/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • Alícia al país de les meravelles

  Carroll, Lewis,

  Barcelona : Baula, 2010

  Adaptació del conte «Alícia en el país de les meravelles». Llibre de gran dimensió on es combina text e imatges. Els textos són llargs i el caràcter de la lletra és petita, però val molt la pena llegir-lo perquè està molt ben explicat. Convé ressaltar que no ens podem perdre les il·lustracions magistrals de la Rébecca Dautremer. Ella posa tot el seu talent i art per cridar l'atenció del lector, tant per l’estil que utilitza amb els seus dibuixos, com per la utilització del color, del qual predominen les tonalitats de vermell. Cuida el més petit detall del disseny que s’ajusta perfectament a l’explicació donada.

  En conjunt està destinat a un públic infantil a partir de nens/es de 11-12 anys i per suposat pels adults. És ideal pels adults que no coneixen aquest conte o volen descobrir amb una nova mirada l'enginy i genialitat de Lewis Carroll i de Rébecca Dautremer.

  Mira el tràiler a Youtube

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Carme Sanuy de la Biblioteca Central de Terrassa

  17/01/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • Les Botes del general

  Ramón, Elisa

  Sabadell : Edicions del Pirata, febrer de 2021

  Els peus del general no suportaven la duresa de les botes militars. Així, que li va encarregar a un sabater unes a mida de la millor pell que tenia, la pell d’un rinoceront africà. I se n’anà cap a la guerra, que era la seva feina. Però als soldats que tenia sota el seu comandament no els hi agradava la guerra. A les botes del general, que podien ensumar, sentir i pensar, tampoc. Un bon dia, els soldats van començar a córrer i el van deixar tot sol. Gairebé és capturat per l’enemic si no arriba a ser perquè les seves botes van començar a córrer amb la rapidesa d’un rinoceront i només es va aturar quan ja eren lluny de la guerra.

  Aquest conte és una crida en clau d’humor a la pau. I és que mai no és tard per celebrar la vida. Escrit per Elisa Ramon, il·lustrat per Francesc Rovira.

  Adequat de 6 a 8 anys.

  Recomanat per Núria Cañadas de la Biblioteca de Viladecans.

  07/12/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • Els Homes no peguen

  Moncó Rebollo, Beatriz

  Barcelona : Bellaterra, 2006

  Quina pena més gran va tenir en Xavier quan va veure la realitat del que passava  a casa del seu amic i veí Alex. Poc a poc  va anar descobrint el que succeïa . Xavier  preguntava als seus pares sobre algun comportament estrany  de l’Àlex.  Però ells només coneixien el tarannà del pare de l’Àlex quan estava al carrer o en el bar. Tothom s’havia adonat que tenia una personalitat molt forta era una persona oberta i extravertida. Li agradava estar al bar i  parlar amb veu forta.

  Però ells no sabien ben bé que passava a casa del veí perquè es clar, les parets no poden parlar. Oi? Ui, ui!! si  aquestes parlessin, tot el veïnatge hagués protegit millor a la mare de l’Àlex. Perquè es difícil d’explicar a un nen el que es la violència masclista, perquè es agosarat introduir-se en la llar dels altres, perquè es delicat parlar-ne i sobretot perquè es dificultós veure la realitat de la nostra societat.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Carme Sanuy de la Bib. Central de Terrassa

  18/11/2022
  Mitjana (0 Vots)

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:

 • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
 • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
  Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador.
 • De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.

Més informació