Objectiu 15. Protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, combatre la desertificació, aturar i revertir la degradació del sòl, i aturar la pèrdua de la biodiversitat

Aquest objectiu tracta de la conservació, la restauració i l’ús sostenible d’aquests ecosistemes i els d’aigua dolça, especialment els sòls degradats, els boscos i els ecosistemes de muntanya. Aturar la destrucció dels hàbitats naturals i tornar a introduir elements naturals a espais de les ciutats resulta imprescindible per preservar la biodiversitat.

Per preservar els ecosistemes terrestres és necessari conèixer-los bé, tenir en compte els ecosistemes quan planifiquem el territori, així com protegir les espècies amenaçades i garantir una bona gestió dels espais protegits.

A més, cal revertir la degradació dels ecosistemes (desertització, etc.) i prendre mesures per evitar el tràfic d’espècies i la introducció d’espècies invasores.

A les biblioteques trobaràs

 
““

El Bosc que més m'estimo / Laia Berloso

> Veure disponibilitat a l'Aladí

 

La Gala i la seva àvia s'estimen molt el bosc i hi descobreixen un munt d'animals que hi viuen. Amb el temps, però, la brutícia hi fa cada cop més acte de presència fins que succeeix una desgràcia. Amb una idea brillant, l'àvia aconsegueix tornar la vida al bosc. Amb aquest llibre es vol conscienciar els infants de tenir cura dels nostres boscos i de mantenir-los nets.

 

““

Viure al sòl / M. Pilar Jiménez Aleixandre ... 

> Veure disponibilitat a l'Aladí

 

Aquest còmic pretén conscienciar la població que el sòl és un bé molt preuat, i al mateix temps un recurs limitat. Els seus usos han de tenir en compte les necesitats d'avui i de demà. Ha de ser protegit contra els processos de degradació com l'erosió, salinització, empobriment den matèria orgànica, etc.

 

““

Petita història d'un plantador de cases / Carles Sala i Vila

> Veure disponibilitat a l'Aladí

 

En Pau i la seva família viuen en un bosc en una caseta d'alzines, que per molt poc és arrasada per un incendi. Aquella tardor, els fills d'en Pau, els amics dels fills, i molts d'altres que s'hi van sumar, van plantar aglans. A poc a poc, el bosc cremat es va anar tornant verd altra vegada.

 

 

 

Activitat virtual

Si vols ampliar la informació

El Passaport de les ODS

Aquest passaport forma part d’un projecte de sensibilització i conscienciació sobre la sostenibilitat del nostre planeta en totes les seves vessants i ha estat creat pel grup comarcal infantil Filadores de les biblioteques del Vallès Occidental. Amb aquest passaport coneixeràs els diferents objectius globals que des de les organitzacions mundials es proposen per aconseguir el millor futur i benestar del nostre planeta i de les espècies que hi habitem: aquests objectius són els ODS.

De la mà de L’Odis, el personatge protagonista que trobaràs a les següents pàgines i que té l’habilitat de transformar-se i adaptar-se en forma i color a cada ODS, farem un repàs per tots aquests objectius a través de jocs, enigmes i activitats. Ens acompanyes?

Biblioteca Districte 5 de Terrassa

Objectiu clau de la Biblioteca Districte 5 de Terrassa