Bruixes als contes

Saps algunes de les característiques clàssiques d’una bruixa de conte? Pots apuntar les següents : lletja (amb berrugues), dolenta, amb poders malèfics i propietària d'una escombra. Normalment té la companyia d’algun animal representant del mal (un gat, un corb, un gripau) .

Viuen apartades a una cabana al bosc i son molt temudes per la gent dels pobles propers. Els seus coneixements sobre màgia son immensos i fan tremolar els seus poders. No et deixis enganyar, perquè, de vegades, adopten una aparença d’anciana amistosa. Només has de recordar què els va passar al Hansel i a la Gretel, a la Blancaneus o a la Bella Dorment quan van confiar en una d’elles.

Que les bruixes tinguin aquests atributs no t’ha d’estranyar. Es tracta d’una imatge que hem heretat de la que es tenia a Europa Occidental, allà cap al primer terç del segle XVII, d’unes dones que tenien molts coneixements d’herbes i plantes i que feien servir per curar algunes malalties. Però, ai!, algunes herbes eren verinoses i aquests coneixements, transmesos de dona a dona, van ser perseguits com a coneixements de bruixeria i les dones que els tenien (les bruixes) condemnades a presó o a morir a la foguera.

Com veus, la imatge que ens han fet arribar és dolenta i, tot i que no es corresponia amb la realitat, és la que s’ha fet servir sempre  als contes tradicionals per a simbolitzar allò que està mal i allò que està present, com a perill, a la vida quotidiana. Els nens i nenes que s’han d’enfrontar amb elles han de ser valents, intel·ligents i enginyosos.

Un altre personatge similar a les bruixes son les madrastres, algunes amb coneixements de màgia negra i d’altres no; algunes, molt poques, guapes, però totes totes vanitoses, dolentes, envejoses, despietades i sense escrúpols quan volen aconseguir alguna cosa. Com pots imaginar-te, no són gaire afectuoses amb els seus fillastres i el seu major perill consisteix en què no viuen apartades, sinó que les pots trobar al teu voltant, a la casa del costat o dins la teva família. És esgarrifós!

Tant les bruixes com les madrastres representen vàries coses dins els contes: la por a allò desconegut o diferent, a perdre els éssers estimats o allò que és dolent i que s’ha de saber reconèixer.

Recordes algunes contes amb madrastres famoses? Ventafocs, Rapunzel, Hansel i Gretel, Vasilia la Bella,  Els sis cignes, Estrellita de Oro, Els cignes salvatges, Germanet i Germaneta,  El corderillo y el pececillo, L’Amadisim Roland, La novia blanca y la novia negra, Al este del sol, al oeste de la luna...

I de bruixes? La Bella i la Bèstia, El rei gripau,  La sirenita, La Vella de les oques, El tambor, el Cuervo, La lechuga prodigiosa, Los niños de oro, El bosc verd (o Jorinde i Joringel), Un cuento enigmàtico...

Sabies que els llibres de màgia es diuen grimoris? Aquests llibres, molt populars entre els segles XVII i XIX, es feien servir, principalment, durant l’Edat Mitjana i contenen rituals i encanteris ... de màgia negra.
A Sant Hilari Sacalm (Girona) se celebra a finals de juny Embruix, un festival de bruixes i bruixots on es vol recuperar llegendes i històries sobre dones que es dedicaven a sanar els altres i que van acabar perseguides i condemnades.

 

Para ser bruja terrible

Requisito imprescindible,
ible, ible, ible,ible,
para una bruja terrible,
ible, ible, ible, ible.
 
brujamorada
 
 
Es ser perversa y malvada;
odiar mucho a cualquier hada
por cursi y empalagosa,
siempre vestida de rosa.
 
Y ser más fea que Picio,
pues lo precisa el oficio,
con verruga en la nariz
larga como una lombriz.
 
Requisito imprescindible…
 
Tener fétido el aliento,
la nariz como un pimiento,
muy negra la dentadura
y llevar túnica oscura.
 
Una sonrisa horrorosa,
la piel áspera y verdosa,
cara de astuta y bribona
y los pelos de fregona.
 
Requisito imprescindible…
 
No moverse nunca a pie.
Sacarse pronto el carné
y volar a todas horas
con escobas voladoras.
 
Importante el capirucho
con forma de cucurucho
y un murciélago en el ala,
porque da aspecto de mala.
 
Requisito imprescindible…
 
Es saber meter la pata
y dar a todos la lata,
¡pasarlo estupendamente
chinchando mucho a la gente.
 
                         Carmen Gil

Uns pocs contes tradicionals:

"Blancanieves

 

"Rapunzel"

"La ventafocs

"Hansel i Gretel"

"La Bella i la Bèstia

Algunes bruixes més:

"La bruixa Brunilda

 

"El diari secret de la Bruixa Avorrida"

"La bruixeta Rosaura

"La bruixa Maruixa"

"Les bruixes

Contes de bruixes:

"Contes i fades

 

"Magia: Cuentos y fábulas del mundo"

"Cuentos de brujas, magos y encantamientos

"La pequeña bruja"

"Cuentos de brujas

Manuals de bruixes:

"Manual de la bruja

 

"El gran llibre de les bruixes"

"Manual de brujas

"Brujas y hechizos"

"Manual de las brujas

Més informació:

Cosa de bruixes, guia de lectura de la Biblioteca de Canet de Mar

Ves a l'especial de la Castanyada i Tots Sants>>

Data de creació 13-10-2020 Última actualització 27-09-2023