El Soldadet de plom
El soldadet de plom : sapiguem algunes dades importants:
Any d’edició: 1838
El 1816 E.T.A. Hoffmann va escriure un conte titulat “El Trencanous i el rei dels ratolins”, malgrat que les històries son diferents, hi ha alguns elements que sovint han portat a confusió amb “El soldadet de plom”, per tant, no podríem parlar d’una versió anterior, però potser sí que en va ser inspiració.
Val la pena, mirar la història amb els ulls dels infants del segle XIX, ja que en aquell moment, hi havia molts homes mutilats per les guerres i les malalties com la poliomielitis o el raquitisme, per això no sobta que el protagonista tingui una sola cama. D’altra banda, a la majoria de cases benestants, hi havia exèrcits de soldadets de plom amb els quals jugaven els nens i boniques ballarines per a les nenes, així doncs, eren uns protagonistes ideals per explicar als nens i nenes de l’època.
És un conte que envia un missatge d’esperança i tolerància, envers les persones amb discapacitats físiques. Fa pensar que la valentia i la honorabilitat et poden fer arribar tan lluny com et proposis. D’altra banda mostra que totes les persones, independentment del seu físic o qualitats, mereix estimar i ser estimada.
Com és habitual, en algunes versions recents s’ha dulcificat el final, ometent el fet que el soldadet i la ballarina acaben fosos a la llar de foc.
Sabies que a Girona, en el marc de les fires de Sant Narcís, s’organitza una exposició de soldats de plom, l’any 2024 se’n va celebrar la 43a edició! Pots veure més informació sobre les fires i l'exposició aquí.
Selecció d’edicions “fidels” a l’original
Dues versions o adaptacions ben originals:
Text de Sílvia Cantos de la Biblioteca Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar
Soldadet de plom : música i cinema
Versions musicals i contes filmats: