Asteroides

Els asteroides són petits objectes de roca que orbiten al voltant del sol. Acostumen a tenir formes irregulars i no mesurar més d’1 metre de diàmetre, però n’hi ha que són molt grans. Tot i que n’hi ha milers (200.000 catalogats) en el nostre sistema, la majoria es troben en el cinturó d’asteroides, situat entre les òrbites de Mart i Júpiter.

Asteroide significa “semblant a una estrella” i és el nom que el 1802 va donar a aquests planetes menors el músic i astrònom alemany William Herschel qui va descobrir el segon asteroide conegut (Pal·les) estudiant els estels. L'astrònom sicilià Giuseppe Piazzi havia identificat el primer asteroide (Ceres) un any abans.

Els científics afirmen que aquests “planetes menors” (com també se’ls denominava antigament) tenen el mateix origen que la resta del nostre sistema solar i tindrien uns 4.600 milions d’anys,

Les parts dels asteroides que se separen i que creuen l’atmosfera de la Terra es coneixen amb el nom de meteorits.

Tradicionalment, molts dels asteroides han rebut el nom d’algun personatge reconegut, ja sigui per la seva contribució al món de la ciència o al de les arts.

Alguns exemples són:

Ves a la plana principal de l'especial de Copèrnic