Detall d’article - Gènius

Ruta de navegació

Article

L'autor com a protagonista: l'autoretrat
L'autor com a protagonista: l'autoretrat

Autoretrat

Quan l'artista és el seu propi model, el retrat es converteix en autoretrat.

Al retrat pictòric és concentren els trets essencials (socials, polítics i històrics) de l'època  en què es realitza i de cada corrent artística. És per això que sempre ha destacat com a un  valuós document històric, tot i que ha anant perdent aquesta característica amb l'aparició de la fotografia, al segle XIX.

El retrat és la representació d'un individu únic, diferent a qualsevol altre. La persona que se'l fa busca perdurar en el temps, donant la imatge de sí mateix que més li agrada o aquella que li agradaria tenir. A èpoques passades, els retrats estaven reservats a aquelles persones que els podien pagar, així que , normalment aquestes es vestien luxosament per tal de quedar immortalitzats amb els seus trets més rellevants i mostrant la seva posició social. El retrat va viure la seva època dorada als segles XVII i XVIII coincidint amb els sorgiment d'una nova classe social, la burgesia.

Les raons que mouen a un artista a auto-representar-se són diverses i, en molts casos, no difereixen de les raons que portaven als seus clients a fer-se un retrat. Però també hi poden ser d'altres, com la vanitat, l'experimentació tècnica, l'autoafirmació o una forma de mostrar com son, més enllà de la signatura, al igual que importants personatges com els papes, reis i emperadors.

A la història de l'art, especialment a la pintura, tenim molts exemples d'artistes que han fet el seu propi retrat. Un dels més prolífics va ser Rembrandt, considerat el gran mestre de l'autoretrat i del que es diu va deixar pintada la seva biogràfica, amb més de 50 obres en diferents etapes de la seva vida.  Gràcies a aquesta afició seva, es pot conèixer la seva evolució artística i la visió que tenia de si mateix.  En les seves representacions, Rembrandt no provava  d'idealitzar-se, sinó que s'esforçava en mostrar els signes propis de l'envelliment i les seves emocions.

D'altres exemples d'artistes que s'han retratat així mateixos són Dürer, Rafael, Murillo, Rubens, Van Gogh, Picasso, Frida Kahlo ...  Un dels autoretrats més coneguts i agosarats és el Velázquez en Las Meninas, a on l'artista es pinta compartint escena amb la família de Felipe IV i en un plànol més elevant que qualsevol altre personatge de la reialesa.

Autoretrats

Ellas mismas : autorretratos de pintoras : desde la prehistoria hasta las vanguardias

Jaco

Font d'informació:

La teva privacitat és la nostra prioritat

Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells.

Més informació