Article
La ciència del futur
Ciència ficció és un tipus de gènere literari de ficció reconegut com a tal a la dècada dels anys 20 del segle XX, molt popular especialment a la segona meitat del mateix segle.
Es considera que la primera novel·la que inaugura el gènere és Frankenstein, de Mary Shelley, publicada el 1818, però es coneixen textos anteriors que ja reuneixen les característiques d'aquest tipus de narracions, com Somnium, de Johannes Kepler, publicada el 1630.
El tret comú a les històries de ciència ficció es la relació de l'home i la ciència i de com la tecnologia afecta la vida de les persones. Sovint es narren fets que encara no poden ser possibles, tot i que podrien ser-ho en el futur. Poden parlar de viatges per l’espai, l’existència de civilitzacions alienígenes, d’aventures en les quals intervenen màquines o ginys imaginaris, de fenòmens catastrofistes que afecten la Terra o altres planetes. Els humans poden compartir protagonisme amb ésser d'altres temps i galàxies, amb robots, androides o cíborgs.
Si hem de pensar en els autors clàssics de ciència ficció, destacarem les figures d'Isaac Asimov, Jules Verne, i Arthur Conan Doyle tot pensant en els seus títols més reconeguts
- Doyle, Arthur Conan, 1859-1930. El món perdut. Alzira : Bromera, 2012
- Verne, Jules, 1828-1905. De la Terra a la Lluna = From the Earth to the Moon. Barcelona : Edebé, 2014
- Asimov, Isaac . Jo robot. Barcelona : Labutxaca, DL 2014
J.G. Ballard, Adolfo Bioy Casares, Ray Bradbury, Frank Herbert (amb la saga de Dune) i Ursula K. Le Guin (amb els diferents llibres de la sèrie Terramar) són alguns dels autors que dirigeixen els seus escrits sobre Ciència Fició a un públic adult.
12 contes sobre fantasia i ciència ficció i algunes adaptacions pel públic infantil de obres de reconeguts autors per a adults: