Gènius - Biblioteca Virtual

Detall d’imatge - Gènius

Ruta de navegació

Imatge

Bombolles de sabó
Bombolles de sabó

Gran bombolla

Mitjana (0 Vots)

Unes de les activitats més divertides i difoses a l’estiu consisteix en perseguir bombolles de sabó per esclatar-les, tenint cura de no deixar que s’escapi ni una de sola.

Per aconseguir  que les teves bombolles es facin grans i tan resistents com per emprendre un viatge per l’estratosfera, necessites una bona fórmula. Si segueixes aquestes instruccions segur que ho podràs aconseguir

Però, saps perquè és formen les bombolles de sabó?  Es formen degut a un fenomen que es presenta als líquids que es diu tensió superficial, que fa que les molècules*de l’agua s’atreguin fortament entre elles. Aquesta tensió fa que l’aigua en contacte amb el sabó cregui una bombolla d’aire que queda atrapat entre la tensió de les molècules i no pugui escapar fins que es trenca la tensió. La glicerina o la gomina pel cabell serveix per augmentar la tensió superficial de l’aigua, que és molt dèbil.

(* és un conjunt d’àtoms, que són les unitats més petites de matèria)

Ara que ja tens els preparat, podries experimentar una mica. Què et semblaria seguir les instruccions d’aquest vídeo per crear bombolles quadrades!!

I pots acompanyar el teu joc amb les bombolles, perquè no recitant aquest poema de la Joana Raspall titulat precisament Bombolles?

Vine a fer bombolles,
que tinc un tassó
ple d'aigua i sabó.

Mira com voleien
i brillen al sol
tot fent tornassol!

Si la més bonica
proves d'agafar,
se't fon a la mà...

I et quedes en dubte
de si l'has bufat
o ho has somniat

O cantant la cançó del mateix títol d’en Jordi Tonietti?

"Versos amics

"De poetes cançonetes"

"Cançons del mar

"Jugando al aire libre"
 

"Sales a jugar

"Mai més avorrits fora de casa"

"El libro del mal tiempo

"El libro de la ciudad silvestre"
 

Font d'informació: Xarxa de Biblioteques Municipals