La Convenció dels Drets de l'Infant

“Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.”

 

Primer article de la Declaració Universal dels drets humans, aprovada el 1948 per les Nacions Unides.

 

Aquest primer article recull l’essència del què hauria de ser la base de la convivència entre totes les persones, sigui quina sigui la seva procedència i condició, i també hauria de ser  el marc que dirigeixi les actuacions de cada persona i instititució per garantir les mateixes llibertats i oportunitats d’una vida plena per a tothom.

Els drets de la Declaració Universal dels drets humans, ja recullen de manera implícita els drels dels infants, però al 1990 es va aprovar un tractat internacional conegut com a Convenció sobre els drets de l'infant en què es reconeixen explícitament els drets (civils, polítics, econòmics, socials i culturals ) de totes les nenes, nens i adolescents.i es busquen acords per garantir-los.

La convenció conté 54 articles de drets dels infants que es divideixen en tres categories generals que són necessàries per aconseguir que els infants pugueu desenvolupar tot el vostre potencial: protecció, provisió i participació.

Existeix també un Comité dels Drets de l’Infant , integrats per un grup d’experts independents, que s’encarreguen de verificar i fomentar l’aplicació de la Convenció en els 166 països que actualment la recolcen.

Què és un dret?

El dret es pot definir com el conjunt de normes i lleis que hi ha en una societat. Totes les persones tenim una sèrie de drets (i de deures) només pel fet de néixer que ens protegeixen davant injustícies .

Tots i cadascun dels drets de la infància són irrenunciables i és per això que cap persona pot quebrantar-los o desconèixer-los sota cap circumstància.

Unicef

 

UNICEF (Fons de Nacions Unides per a la Infància) , és una organització internacional que treballa per promoure els drets de la infància i per canviar les condicions de vida de milions de nens i nenes. La seva tasca es basa en la Convenció sobre els Drets de l'Infant.

Va ser creada l'any 1946 per decisió de l'Assemblea General de Nacions Unides, i el seu objectiu era ajudar els infants d'Europa després de la Segona Guerra Mundial. L'any 1965 UNICEF va rebre el Premi Nobel de la Pau, sent la primera vegada que una institució obtenia aquest guardó.

Actualment, la UNICEF compte amb la col·laboració d'importants personalitats del món de l'espectacle, tant a nivell nacional com internacional, que reben el nom d'Ambaixadors i Amics d'Unicef. Fan una gran tasca i segur que els heu vist moltes vegades a la televisió, explicant la situació tan greu que pateixen molts nens i nenes de diferents llocs del món.

Fan una gran tasca i segur que els heu vist moltes vegades a la televisió, explicant la situació tan greu que pateixen molts nens i nenes de diferents llocs del món.

Torna a l'especial del Dia de la Infància