Guía de lectura
Teatre i conflictes bèl·lics
Al llarg de la història de la humanitat els fets bèl.lics han marcat profundament la societat, la cultura, i no menys, l' escena teatral mundial.
Us oferim un ampli ventall d'obres dramaturgues marcades clarament pel clima convuls i la desorientació de l'home davant la barbàrie de les guerres. Dins la guia trobareu, des de textos clàssics de l'escenografia catalana, com "La plaça del Diamant" a textos més contemporanis, com les obres colpidores de Wajdi Mouawad.
SAWDA: Mis padres no me dicen nada. No me cuentan nada. Les pregunto:"¿Por qué hemos dejado el Sur?" Ellos me dicen: "Olvida. Para qué. No pienses más en ello. No hay Sur. No tiene importancia. Estamos vivos y comemos cada día. Eso es lo que cuenta". Dicen: "Aquí la guerra no nos atrapará". Respondo: "Nos atrapará. La tierra está herida por un lobo rojo que la devora". Mis padres no cuentan nada. Yo les digo: "Me acuerdo, huimos en medio de la noche, unos hombres nos echaron de nuestra casa. La destruyeron". Ellos me dicen: "Olvida". Yo digo: "¿Por qué mi padre lloraba de rodillas delante de la casa en llamas? ¿Quién la quemó?" Me responden: "Todo eso no es verdad. Lo has soñado, Sawda, lo has soñado" (…)
Mouawad, Wajdi. "Incendios"
Fecha de creación: 24/07/2014
Última actualización: 27/07/2018
Secciones de la guía
3. Guerra Civil Espanyola (1936-1939)
Teatre català
La Núria i l'Elena són dues amigues que es retroben després d'uns anys durant els bombardejos de Barcelona. Les seves vides han seguit camins molt diferents i els seus plantejaments vitals són contraposats, i totes dues mostraran allò que les apropa i allò que les separa, amb el ressò d'una guerra estúpida i sagnant com a teló de fons.
Teatre català
En un poble de l'Alt Empordà, els tambors de la guerra ressonen com una imposició tràgica inexplicable, irracional i indefugible. Els personatges compliran el seu rol hipnotitzats, xuclats per l'ideal, la imitació, el seny, la bondat, l'interès, la mesquinesa... Crònica d'una joventut violentament marcada pel cataclisme de la guerra que destruiria als perdedors i enlairaria els vencedors.
Teatre castellà
Aquesta obra és un exemple de teatre document. Explica les peripècies d'una parella d'amants durant les hores del tràgic bombardeig de la ciutat a la vegada que mostra l'escenari militar de l'atac a la població en un tranquil dia de fira.
Teatre castellà
Abril de 1939, poc després d'acabada la guerra, Franco ofereix un sopar al Palace, però per preparar-lo ha de treure de la presó als cuiners. Amb aquest punt de partida tracta una realitat tràgica, la guerra civil i la immediata postguerra, amb una perspectiva tragicòmica.
Teatre català
Adaptació teatral de la novel·la de Mercè Rodoreda a càrrec de Josep M. Benet i Jornet. La vida de Natàlia, es capgira quan coneix Quimet: el seu nom canviarà i passarà a dir-se Colometa, i la seva petita vida personal, plena de maldecaps, es barrejarà amb els grans esdeveniments col·lectius que sacsegen la societat catalana del primer terç del segle xx: la república, la guerra, la postguerra.
Teatre castellà
Comèdia costumista, recreació de la memòria de l'adolescència del l'autor al barri de Chamberí de Madrid, al bàndol republicà durant la guerra civil.
Teatre castellà
Recull de peces breus creades durant la Guerra Civil Espanyola per aixecar els ànims del bàndol nacional.
Teatre castellà
Recull de peces breus creades durant la Guerra Civil Espanyola per aixecar els ànims del bàndol republicà. Conté els títols: "4 Batallones De Choque", "Lección y escarmiento del derrotismo", "El retablo rojo", "Teatro para la calle y la trinchera", "Lamentos de los campos de España", "Pisto Nacional", "El viento lo va diciendo", "La conquista de Madrid", "El cuartel de la montaña", "Sombras de héroes", "Alas rojas", "Marionetas en batalla", "El moro leal", "El café...sin azúcar", "Consignas", "La voz de España", "El saboteado" i "A la orden de la República".
Teatre castellà
Crònica sentimental de la guerra civil des de la memòria republicana i un homenatge a la dignitat artística dels còmics que es guanyaven la vida anant de poble en poble amb els seus espectacles.