Revetlla de Sant Joan Revetlla de Sant Joan

La Revetlla de Sant Joan, també anomenada la Nit de les Bruixes o la Nit del Foc, és una celebració popular i màgica que recorda les festes antigues en honor al Sol.

Es diu que, la Nit de Sant Joan, el foc allunya els mals esperits. La tradició és fer una foguera amb un munt d'estris vells, fustes i cartrons i, fins i tot, hi ha qui crema també els apunts de l'escola per aconseguir bones notes en el proper curs... (a molts pobles s'ha de demanar permís per encendre una foguera al carrer i fer-ho únicament allà on l'ajuntament ho indiqui).
 
Actualment, hi ha una nova celebració que s'està estenent per molts pobles: la festa del Correfoc, que consisteix en un cercavila de dimonis i bruixes que llencen foc i petards. Els fanalets, les banderoles de paper, les guirnaldes o les bombetes de colors acaben de completar la celebració i ajuden a ambientar la nit.

 

Si vols atreure bones vibracions i energies positives, la nit màgica de Sant Joan és el moment idoni per demanar o invocar als esperits bons perquè  t'ajudin i et concedeixin els teus desitjos.

 

I recorda "La cançó d'una Nit de Sant Joan" aquest cop interpretada per Manel

 

Tradicions, rituals i sortilegis
 

Antigament durant la nit de Sant Joan es feien diferents sortilegis i es considerava que els conjurs tenien més efecte. Hi ha molts exemples d'encanteris i dites relacionades amb la felicitat, els estudis i la salut. Et proposem uns quants rituals per a què et donin bonaventura. Recorda que s'han de fer a les 12 en punt de la nit, si no no es compliran...

  • Anota en un paper un desig o alguna cosa que vulgueu oblidar o que no vulgueu tenir aquest any. Quan siguin les 12 de la nit cremeu el paper a la foguera.
  • Si celebres la revetlla a prop de la platja, pots descalçar-te i ficar els peus a l'aigua. Cada vegada que vingui una onada l'heu de saltar, així fins saltar set onades. Fent això tindràs un any amb molta sort!
  • Pots agafar unes petxines o pedres de la platja i et serviran com a talismans durant tot l'any...

Petards

Has d'anar molt en compte amb els petards i respectar les instruccions que t' indiquen els grans. Et donem alguns consells:

  • No et guardis els petards a les butxaques ni els encenguis dins les cases!
  • No posis els petards o coets prop de la cara i el cos. Vigila quan encenguis els petards. Segueix les instruccions que s'indiquen.
  • Recorda que als llocs on es fan revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres. No llencis petards ni coets prop d'un bosc, has de vigilar amb els incendis.
  • No encenguis coets que estan trencats. I sobretot no tiris coets amb la mà! Podries cremar-te. I vigila molt amb el ble: encenent-lo sempre per l'extrem. Si un petard no s'encén bé, no el toquis més. Et pot petar a les mans!
  • No fiquis mai petards dins de totxanes, ampolles, etc, perquè en explotar fan metralla i poden fer molt de mal. I sobretot no els llencis mai contra ningú!
  • Ves amb precaució: té una molt bona revetlla!
 

 

El dolç de la festa: la coca de Sant Joan

Durant aquesta nit és tradicional menjar coca. La més habitual és la coca de pa de pessic i fruita confitada, però també se'n fan de llardons, pinyons i de moltes altres menes.

Ep! I ara pots fer una coca de Sant Joan. Segueix les instruccions de les nostres receptes i sorpren els teus amics amb una deliciosa coca de Sant Joan feta per tu!

 

Per últim a les biblioteques trobaràs alguns contes inspirats en aquesta nit tan meravellosa.

 

 

Vés a l'especial d'estiu►