Els Pèsols

La planta : El Pèsol o pesolera

Origen: La seva història ve de molt enllà, la humanitat l’ha consumit des fa milers d’anys. Segons alguns estudis arqueològics podria tenir més de 10.000 anys. Els seus orígens es poden situar entre les primeres civilitzacions de l’Índia i Turquia.

Etimologia del nom: El nom científic és Pisum sativum, i del seu diminutiu pisulum deriva el nostre nom en català pèsol.

Aspecte: És una planta trepadora, com l’heura, que es pot entortolligar amb arbres i pot créixer fins a dos metres de llargada. Les fulles són ovalades, les flors blanques i el fruit és una llegum d’un bonic color verd clar i brillant que ve dins d’una tavella.

Clima: Temperat i fresc. Aguanta bé el fred sempre que no s’agafin temperatures molt extremes.

A on es cultiva? S’adapta amb facilitat a tot tipus de terreny, per això està molt estès, sobre tot al Mediterrani i a l’Índia.

El fruit i la flor : El Pèsol

Aspecte: Les flors del pèsol són petites, normalment blanques, però també poden ser violetes i creixen en grupets.

Gust: Els pèsols tenen una pell fineta que les fa més gustosos i algunes varietats tenen un gust dolcet. Si es menja fresc és més tendre i gustós que quan es menja sec. Les tavelles també es poden menjar si són molt fresques.

Varietats: es classifiquen segons el tamany, hi ha les varietats nanes, on la tija no sobrepassa el metre, altres amb la tija més llarga, i també n’hi ha de creixement més curt. Les més conegudes : Negret i Tirabeque.

Ric en: proteïnes, hidrats de carboni i fibra. També Vitamina A, betacarotens i vitamina C. A més de sals minerals com potassi, ferro, zinc, luteïna i àcid fòlic. Els pèsols ajuden a millorar la circulació sanguínia i redueixen el colesterol. També ajuden a controlar els nivells de sucre en sang, aporten sacietat i tenen molta fibra.

Temporada: és un cultiu anual, normalment es sembra a l’hivern per recollir a la primavera. Algunes varietats també accepten que es planti a gener-febrer i es reculli a principis d’estiu.

 

La Cuina dels pèsols

Crema de Pèsols

Ingredients:

  • 1 kg de pèsols
  • 200 g d'all
  • 1 ceba
  • Brou (potser de pollastre o de verdures
  • Sal
  • Pebre
  • Oli
  • 200 ml de llet

 

Quins estris? 

Una cassola alta, un ganivet, una cullera de fusta, plats per posar el preparat.

Necessitaràs ajuda? 

Sí, sempre va bé quan utilitzes les cassoles.

És fàcil de preparar? 

Petita dificultat.

Preparació:

1- S'utilitza només l'interior rodó del pèsol.

2- Posem un raig d'oli en una cassola alta. Hi afegim  les cebes tallades a bresa i sense pell. I finalment, els alls sense pell. Ho salpebrem. Ho deixem deu minuts a foc suau.

3- Afegim els pèsols i cobrim tot de brou de pollastre. Es deixa a foc mig durant 20 minuts.

4- Triturem tot, es treu el brou i s'afegeix la llet. El brou es pot tornar a anar afegint poc a poc per arribar a la textura desitjada.