Plàtan
Planta herbàcia: Musa paradisíaca o Plataner
Origen: Originària de les zones tropicals de l’Àsia meridional, entre l’Índia i Malàisia. Es calcula que al segle V dC es va estendre el cultiu a les zones tropicals del continent africà, i que a les illes Canàries el van introduir els expedicionaris portuguesos durant el segle XV, i des d’allà es portà a Amèrica al 1516.
Aspecte: Pot tenir una alçada d’entre 5 i 6 metres. Les fulles son gegantes, allargades i carnoses i les seves flors blanques i aromàtiques.
Clima: Per poder cultivar-lo és necessari un clima càlid i en funció d’aquest pot variar el període de maduració del seu fruit entre 3 i 7 dies.
A on es cultiva? És un cultiu molt important a Sud-Amèrica, Amèrica Central i Àsia.
Els productors més importants són l’Índia la Xina i Brasil, però els més apreciats aquí són els prevenients de les Illes Canàries, que va començar a produir pel comerç a finals del Segle XIX.
El fruit: plàtan
Aspecte: El plàtan és una fruita tropical de color groc, de forma allargada, que trobem al mercat en grups de tres a vint unitats. És molt similar a la banana, però el podem distingir perquè és més petit i acostuma a tenir unes taques negres.
Gust : Més o menys dolç i perfumat, la seva grandària i el seu color, canvia segons la varietat. Si el comparem amb la banana, és més dolç, perquè conté més sucre.
Ric en: És una font súper important de potassi i fòsfor, així com de fibra, hidrats de carboni, minerals i vitamines com la A, la B6, l’àcid fòlic (B9) i potassi, magnesi.
Família: de les Musàcies.
Temporada: es pot trobar durant tot l’any.
Fica't a la cuina
Com te’ls pots menjar? El més habitual és menjar-lo cru, en batuts, gelats i rebosteria (pastissos, magdalenes, bescuit), però també cuinat al forn, cuits, com a base de salses.
Xips de platan
Quins ingredients necessites? plàtans, pebre i sal. Oli
Quins estris? Un paper de forn , un ganivet, 1 forquilla i 1 recipient (plat o bol) per servir-los
Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes un ganivet i un aparell elèctric.
És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil.
Comencem?
- Encén el forn i posa’l a 250º
- Lleva els plàtans i talla’ls en rodes, provant de què totes siguin del mateix gruix.
- Posa’ls en un plat i fica’ls una mica de sal i pebre
- A la plata del forn, posa un paper de forn o oli per tota la superfície superior per evitar que s’enganxin les rodes.
- Fica la plata al forn
- Quan passin uns 15’ gira cada roda i deixa’ls 15´ més
- Ara ja pots apagar el forn i posar els xips en un recipient.
Els micos i els plàtans
Dona-li canya als llapis de colors
Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!
Per saber-ne més del plàtan
Propietats nutricionals dels plàtans al Prestatge Virtual de Salut de la Biblioteca Virtual