Plàtan

Planta herbàcia: Musa paradisíaca o Plataner

Origen: Originària de les zones tropicals de l’Àsia meridional, entre l’Índia i Malàisia. Es calcula que al segle V dC es va estendre el cultiu a les zones tropicals del continent africà, i que a les illes Canàries el van introduir els expedicionaris portuguesos durant el segle XV, i des d’allà es portà a Amèrica al 1516.

Aspecte: Pot tenir una alçada d’entre 5 i 6 metres. Les fulles son gegantes, allargades i carnoses i les seves flors blanques i aromàtiques.

Clima: Per poder cultivar-lo és necessari un clima càlid i en funció d’aquest pot variar el període de  maduració del seu fruit entre 3 i 7 dies.

A on es cultiva? És un cultiu molt important a Sud-Amèrica, Amèrica Central i Àsia.

Els productors més importants són l’Índia la Xina i Brasil, però els més apreciats aquí són els prevenients de les Illes Canàries, que va començar a produir pel comerç a finals del Segle XIX.

El fruit: plàtan

Aspecte: El plàtan és una fruita tropical de color groc, de forma allargada, que trobem al mercat en grups de tres a vint unitats. És molt similar a la banana, però el podem distingir perquè és més petit i acostuma a tenir unes taques negres.

Gust : Més o menys dolç i perfumat, la seva grandària i el seu color, canvia segons la varietat. Si el comparem amb la banana, és més dolç, perquè conté més sucre.

Ric en: És una font súper important de potassi i fòsfor, així com de fibra, hidrats de carboni, minerals i vitamines com la A, la B6, l’àcid fòlic (B9) i potassi, magnesi.

Família: de les Musàcies.

Temporada: es pot trobar durant tot l’any.

Fica't a la cuina

Com te’ls pots menjar? El més habitual és menjar-lo cru, en batuts, gelats i rebosteria (pastissos, magdalenes, bescuit), però també cuinat  al forn, cuits, com a base de salses.

Xips de platan

Quins ingredients necessites? plàtans, pebre i sal. Oli

Quins estris? Un paper de forn , un ganivet, 1 forquilla i 1 recipient (plat o bol) per servir-los

Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes un ganivet i un aparell elèctric.

És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil.

 

Comencem?

  1. Encén el forn i posa’l a 250º
  2. Lleva els plàtans i talla’ls en rodes, provant de què totes siguin del mateix gruix.
  3. Posa’ls en un plat i fica’ls una mica de sal i pebre
  4. A la plata del forn, posa un paper de forn o oli per tota la superfície superior per evitar que s’enganxin les rodes.
  5. Fica la plata al forn
  6. Quan passin uns 15’ gira cada roda  i deixa’ls 15´ més
  7. Ara ja pots apagar el forn i posar els xips en un recipient.

Dona-li canya als llapis de colors

Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!

Per saber-ne més del plàtan