Biografia Vallverdú

 

Josep Vallverdú

L’escriptor Josep Vallverdú i Aixalà va néixer a Lleida fa... 100 anys! Ha viscut tres quarts del segle XX i ja du gairebé un quart del segle XXI. N’ha vist de tots colors: dictadures, crisis econòmiques, guerres, l’inici del turisme, la recuperació de les institucions catalanes, l’aparició d’internet i els mòbils... Va estudiar Filologia Clàssica i ha estat membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Té un fill amb una discapacitat intel·lectual i ha viscut en llocs diversos, com Lleida, Puiggròs, Barcelona, Sant Feliu de Guíxols o L’Espluga de Francolí. Actualment s’està a Balaguer amb la seva segona dona.

En Josep Vallverdú ara fa servir bastó, però segueix escrivint cada dia i no ha parat de publicar llibres. El 2022, El vuitè nan. (Per cert, en què us fa pensar, això d’un nan que fa vuit? Si ho voleu saber, llegiu aquesta novel·la d’aventures i amor; ho podeu fer sols o, si encara us costa una mica, demanant als pares que us la llegeixin, en veu alta, a estones...)

Tornem al 1923. Poc es podia pensar, la família Vallverdú-Aixalà, que aquell nen escriuria, ho faria durant més de 70 anys i acabaria convertit en un dels autors més importants de la literatura infantil i juvenil catalana. Sí, ho heu llegit bé: un dels autors més importants de la literatura infantil i juvenil catalana. Sobretot, per la qualitat de la seva obra. Ell, en Joaquim Carbó, en Sebastià Sorribas i l’Emili Teixidor van ser coneguts, al cap d’un temps de començar a publicar en català, fa més de seixanta anys, com “els quatre asos”. Poca broma!

Segur que coneixeu Rovelló (i si no, ja podeu anar a buscar-lo a la biblioteca!). Aquest relat infantil, guanyador del Premi Folch i Torres de 1968, és el primer d’una sèrie que narra les aventures d’un gosset boletaire, adaptades temps després per a la televisió. Potser heu llegit la novel·la juvenil Trampa sota les aigües, ambientada a Grècia i barreja d’acció i intriga. Potser heu llegit contes de l’autor a la revista Cavall Fort. Potser n’heu vist alguna obra de teatre o recitat algun poema...

Tant si en coneixeu l’obra com si no, el cas és que Josep Vallverdú ha escrit moltíssim. I per a tothom. Ha estat traductor, assagista, periodista, poeta, narrador, professor de literatura, activista i divulgador cultural. Ha defensat la llengua catalana, és l’únic autor català de llibres infantils i juvenils amb unes obres completes (editades a La Galera el 2003) i ha obtinguts nombrosos reconeixements. Té textos per a vosaltres, petits i joves, però també per a adults. En total, més de 200!

Si voleu descobrir altres obres de Josep Vallverdú i saber-ne més coses, podeu consultar el seu lloc web  i buscar informació a la xarxa. En trobareu molta!

Text de Neus Real Mercadal

 

Torna a la plana principal de Josep Vallverdú