Listador de contenidos web

 • El Testament de John Silver

  Vallverdú, Josep

  Barcelona : La Galera, 2007

  John Silver, pirata de la famosa història de L’Illa del tresor, que va fugir en un petit bot amb una part del tresor sense dir res a ningú. Ara ha canviat el seu cognom per Woods, amb els diners ha aconseguit una cama de fusta. Vol treure profit dels diners que va trobar a l’illa i poder viure com un senyor. Per això la imatge és important, i decideix comprar-se roba nova i començar una nova vida, viatjant de nou en vaixell però aquesta vegada com a passatger i no com a tripulant. Malauradament acaba en un lloc que no esperava, i convertint-se en presoner d’una persona que l’anomenava “amic”.

  Jim Hawkins rep la ullera de llarga vista de John Silver, el seu antic company de La Hispaniola, li ha deixat en el seu testament. Però, que ha estat d’en Silver des de la darrera vegada que es van veure? Com li devia anar la vida després de fugir amb la bossa de monedes d’or?

  Aquesta història ens apropa al Silver més humà, a qui la vida no li paga bé, i el porta a ser desconfiat del gènere humà. Tindrà bons motius?

  Adequat d'11 a 12 anys

  Recomanat per Eva Jiménez Díaz de la Biblioteca Ca l'Altisent de Sant Climent de Llobregat

  07/12/2023
 • Les Raons de Divendres

  Vallverdú, Josep

  Barcelona : Proa [etc.], 2003

  La gosadia de Josep Vallverdú en aquesta novel·la juvenil publicada l’any 2003 va ser aprofitar el personatge de Divendres, de l’obra “Robinson Crusoe”, de Daniel Dafoe i donar-li veu. Ell és el protagonista d’aquesta història, no el senyor Robinson. Ell pren les regnes de la narració. La perspectiva, és diferent.
  Divendres, que ha perdut no sols la seva llibertat, sinó també la seva identitat, i de Duuba, ha passat a ser Divendres, però podria haver-se dit Dissabte o Dijous, perquè aquell home que el va rebatejar, podria estar absolutament equivocat.
  Robinson el salva de mans dels caníbals i el converteix en el seu esclau, a ell, que a la seva illa ha campat lliure i sense horaris, el condemna a ser el seu criat, a llevar-se d’hora, a fer totes les tasques més dures, i ell li oculta que en realitat entén el seu idioma, perquè el pare Bill, un missioner que s’havia instal·lat a prop del seu poblat, l’havia instruit.
  Però la història no acaba aquí, Divendres aconsegueix fugir de Crusoe, arriba a una altra zona de la illa on coneix Alisa, una dona brasilera, que havia estat venuda com a esclava a un comerciant anglès, i en un viatge dissortat havien naufragat a l’illa. I junts hauran de fer tot el possible per mantenir a ratlla en Robinson Crusoe, que continua vivint a l’altra banda de l’illa.
  En un moment donat, Alisa li planteja que han de donar mort a en Crusoe per viure tranquils, però Duuba que és una persona digna, no pot tenir aquesta culpa sobre les seves espatlles.
  Se’ns presenta doncs, una lectura amena i plena d’aventures per descobrir a través dels ulls de Vallverdú la que hauria sigut la veritable història de Duuba/Divendres.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Núria Cañadas de la Bib. de Viladecans

  20/09/2023
 • Bernat i els bandolers

  Vallverdú, Josep

  Barcelona : La Galera, 2003

  En Bernat i en Jaume són dos germans d’una família humil de la Catalunya del segle XVII. Per tenir no tenen ni la propietat del mas on viuen, i per això són enviats a demanar treball al noble propietari del mas Andona, casa seva. Però en arribar al castell seran separats injustament i es veuran obligats a passar tota mena d’aventures per retrobar-se.

  Amb la Guerra dels Segadors de fons, Josep Vallverdú escriu una novel·la d’acció i aventures constants, on els protagonistes hauran d’aprendre a sobreviure superant les seves pors i fent front amb enginy a nobles despòtics i bandolers immorals.

  Més informació sobre el bandolerisme a Catalunya

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per la Biblioteca de Pallejà

  21/06/2023
 • Un Pardalet ferit

  Vallverdú, Josep

  [Barcelona] : Federació Catalana de Donants de Sang, agost 2018

  El conte ens parla d’en Victor i la seva germana Clàudia. En Victor troba en el jardí de casa seva un pardal que està ferit al pit. Junt amb la seva germana, l’embenen i el cuiden. Li posen el nom de Piu-Piu.

  És un ocell valent i està molt  agraït amb en Victor i la Clàudia, això es veu reflectit amb la seva mirada, de com se’ls mira. Ell ha de reposar i els espera sempre amb els ulls ben oberts . Té ganes de veure’ls.

  Gracies a parlar d’en Piu-Piu a l’escola la professora els fa una classe magistral sobre ocells: pardals, orenetes, caderneres... D’en parlar d’en Piu-Piu amb la tieta metgessa descobreixen el que vol dir una transfusió de sang i donant de sang.

  Finalment, el pardalet es posa dret i es cura, perquè ha sigut molt ben atès pels seus nous amics i un bon pacient.

  Adequat de 6 a 8 anys.

  Recomanat per Carme Sanuy de la Biblioteca Central de Terrassa

  26/04/2023
 • Bestiolari

  Vallverdú, Josep

  Barcelona : Fil d'Aram, 2010

  El nom de Josep Vallverdú s’associa, sobretot, a la narrativa juvenil, amb títols tan reconeguts com Trampa sota les aigües (Premi Joaquim Ruyra, 1963), En Roc drapaire (Premi Folch i Torres, 1970), En Mir, l’esquirol (Premi del Ministerio de Cultura “Libro de interés infantil”, 1979 i Llista d’Honor del Premi Hans Christian Andersen de l’IBBY, 1980) o L’alcalde Ferrovell (Lista de Honor del Premio CCEI, 1981 i Premi de Literatura Juvenil de la Generalitat de Catalunya, 1982). No obstant això, la seva obra s’estén a altres gèneres. Ha contribuït, per exemple, a la col·lecció “Teatre, joc d’equip”, de La Galera, amb l’adaptació Sant Jordi mata l’aranya (1982). I en poesia ens ha regalat un bestiari en dos volums, tot afegint-se a autors del prestigi de Pere Quart, Josep Carner, Mercè Rodoreda, Miquel Desclot, Enric Larreula o Lola Casas.

  Bestiolari, que és el primer, conté seixanta poemes ordenats alfabèticament segons el nom dels animals (des de l’àguila fins a la zebra, passant per la balena, el canari, el dinosaure, l’elefant, la formiga, la guineu, l’isard, la llebre, el mussol, el porc, el ratolí, la serp, el tauró, el xai, etc.). Diversió, joc lingüístic, ironia, crítica, tradició i bonhomia s’hi barregen en uns textos breus i deliciosos, que proporcionen una experiència lectora propera a la música plena de somriures, picades d’ullet i reflexions, a la qual contribueixen les il·lustracions.

  Dos tastets per començar a fer boca:

  Lleó

  Diu que el lleó era el rei
  i a tots dictava la llei.
  Però ara, dins una gàbia, .
  se li ha fos tota la ràbia.

  Quan la gent, en filera
  ve a veure la fera
  ell fa un badall, un bramul,
  es gira, i ensenya el cul. ,
  que no saben per on van. 

  Lloro

  Aquest lloro repeteix
  tota paraula que escolta
  de xerra us dic que en té molta
  i per a mítings serveix

  De debò que ens avorreix.
  De fet, s’assembla bastant,
  amb la tabarra constant
  a molts de senyors xerraires
  amb ínfules de manaires.

   

  I si encara en voleu més... Bestiolari 2!

  Adequat de 9 a 10 anys.

  Recomanat per Neus Real Mercadal

  11/04/2023
 • La Conquesta del barri

  Vallverdú, Josep

  Barcelona : La Galera, 1990

  Josep Vallverdú és un gran creador de personatges. En té de molt coneguts, com el gos Rovelló. Però poca gent en recorda, potser, un de ben especial: la Xipus, una gata viatgera i molt valenta. La conquesta del barri n’explica dues històries, que, encara que estan lligades entre elles, es poden llegir de manera independent. La primera història és el viatge que la Xipus fa de petita per anar a viure amb els seus amos. La segona explica el seu trasllat, amb aquests mateixos amos, a una casa nova, però sobretot les dificultats a què ha de fer front a causa de la tirania imposada al barri pel Siamès, que hi mana amb males arts.

  Si t’agraden els gats i les aventures, no et perdis aquesta narració divertida i inquietant sobre la importància de no deixar-se acovardir i de no jutjar ningú per l’aparença que és, en definitiva, un cant a l’amistat, a la força que genera la unió i, sobretot, a la llibertat. Tot plegat en un text senzill però magníficament escrit i d’una actualitat indubtable. Corre a llegir-lo!

  Adequat de 9 a 10 anys.

  Recomanat per Neus Real Mercadal

  11/04/2023
 • Rovelló al circ

  Vallverdú, Josep

  Barcelona : Galera, 2000

  El nostre amic, Rovelló, ha crescut. Es troba molt bé en la masia. La Sanda i el Mullat, els altres gossos de la masia el troben ja com un igual. El seu amic LLisot, que es pagès, ja no ve tant a veure’l. LLisot viu a la ciutat, es hivern, i no hi ha tanta feina en el camp. Rovelló el troba molt a faltar!
  Un dia, a la ciutat, hi ha un gran esdeveniment. El circ ha vingut a fer les delícies de diversió a infants i adults. Rovelló va a la ciutat a buscar el seu amic Llisot i es troba amb una acolorida i gegant carpa. També es troba a un LLisot que no li fa gaire cas perquè aquest va acompanyat amb una amiga.
  En aquest conte ens trobarem totes les emocions i sentiments per on passa en Rovelló. Mitjançant una sèrie d’aventures veurem la tristesa, el dolor, l’alegria, la sorpresa, la preocupació, i, diversos sentiments d’en Rovelló.
  Per altra part, el que m’ha costat més d’assimilar, el que m’ha fet pensar, el que m’ha fet enfadar perquè se’ns presenta una situació molt desagradable, i, molt present en la nostra societat es sobre el maltractament animal. Es un llibre que dona peu a parlar sobre aquesta temàtica i de fer-nos reflexionar.

  Mira el vídeo 

  Adequat de 9 a 10 anys.

  Recomanat per Carme Sanuy de la Biblioteca Central de Terrassa

  29/03/2023