Lectura en veu alta

La lectura en veu alta permet als nens i nenes que la practiquen assolir un gran nivell lector.

La plana de Lecxit acumula alguns recursos https://lecxit.cat/recursos/

Recentment s'han portat a terme diferents projectes relacionats amb aquest tipus de lectura. A continuació,els coneixerem millor:

Estimem la lectura en veu alta

Ja es pot consultar la guia “Llegir en Veu Alta: un plaer compartit” que han presentat les Biblioteques Municipals del Maresme. La guia, elaborada amb la col·laboració de l’escriptora mataronina Lola Casas, vol ser una eina pràctica per a pares i mares, professorat i personal bibliotecari que volen llegir en veu alta amb infants d’edats compreses entre 6 i 12 anys.

La guia inclou orientacions pràctiques, propostes literàries per a tots els gustos i poemes de la Lola Casas. La guia està disponible a les biblioteques del Maresme i també en versió digital al Catàleg Aladí per a tothom interessat en aquesta pràctica.

Les biblioteques Municipals del Maresme ofereixen sessions formatives, maletes pedagògiques i lots de documents dirigits als centres educatius, programació d’activitats (tallers, clubs de lectura, exposicions...) i trobades virtuals amb referents de la lectura en veu alta, entre molts altres recursos. Aquestes biblioteques aniran informant de tots els esdeveniments programats.

A més, aquests centres volen esdevenir un dels referents de la lectura en veu alta a través de l’acompanyament, l’assessorament, la motivació i l’aprenentatge. 

Et mostren les recomanacions de tres dels contes que surten a la guia:

Les bruixes

Dahl, Roald

Barcelona : Estrella Polar, 2009

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Les Bruixes explica la història d'un nen de set anys, que amb l'ajut de la seva extraordinària àvia s'enfronta a la terrible associació de bruixes d'Anglaterra comandades per la seva maligna Reina. El problema rau en el fet que aquestes no són les típiques bruixes dels contes tradicionals, sinó dones corrents que es vesteixen amb robes corrents i porten una vida corrent. Aquesta normalitat els permet actuar lliurement sense ser descobertes i fer malifetes contra els nens. 

Adequat d' 11 a 12 anys.


Sóc una nou

Osés, Beatriz

Barcelona : Edebé, 2018
>Veure disponibilitat a l’eBiblio

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Aquesta és una història difícil de creure. malgrat això l'autora aconsegueix a més de fer-a creïble, emocionar a tots els seus lectors. La protagonista és una advocada la Rossana Marinetti que té fama d'amargada i antipàtica. La seva vida canviarà totalment quan un nen cau d'una branca del seu jardí. Per tal de quedar-se amb el petit i cuidar-lo, l'advocada està disposada a fer el millor judici de la seva carrera professional.

Adequat de 9 a 10 anys.

Recomanat per les Biblioteques de Granollers.


El senyor dels lladres

Funke, Cornelia

Barcelona : Columna, 2005

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Amb una història que ens recorda l'Oliver Twist de Dikens, dos germans orfes  escapen de casa la seva tieta que els vol separar i van a Venècia, allà entraran en contacte amb El senyor dels lladres, el cap d'una colla de nois que sobreviuen als carrers de Venècia.

Premi Protagonista Jove 2004

Adequat d'11 a 12 anys.

Recomanat per Montse Fàbregas Dachs de la Biblioteca Joan Triadú de Vic.


Alguns exemples que surten a la guia:

Versos perversos

 El vol de l'oreneta

El viatge del Saltamartí

Cors de gofra

Vermell tacat

Més informació sobre el projecte

Data de creació: 09/03/2021 Última actualització: 11/03/2021

lectura en veu alta hi havia una vegada...

Les Biblioteques de Sabadell volem oferir-vos el que millor tenim: un munt de contes, per tal que expliqueu i escampeu milers d’històries. Comencem?

En aquesta guia us presentem una selecció de contes i novel·les per explicar. Ja sigui per la història i personatges, pel ritme i sonoritat de les seves paraules, per l’imaginari que creen... són propostes fantàstiques per ser llegides en veu alta. Es tracta, però, d’una petitíssima mostra. Us convidem a visitar la vostra biblioteca o llibreria de confiança i descobrir altres mons, altres històries. Perquè escoltar contes ens arrela al passat, ens qüestiona el present i ens fa somiar el futur.

Mira la guia

Certamen de lectura en veu alta

17a edició del Certamen Nacional  Infantil i Juvenil : Lectura en Veu Alta

Aquest concurs consisteix en la lectura en veu alta per part de les escoles participants de les obres proposades, hi ha diverses categories segons els nivells acadèmics.

L'experiència d'un any difícil com va ser l'any 2020 ha provocat canvis normatius entre els que destaca una certa virtualitat en alguns dels processos que han de fer els participants. D'aquesta manera es reben vídeos per participar en la fase semifinal dividida en grups segons els territoris als que pertanyen els participants durant els mesos de març i abril. El mes de maig serà el destinat a les finals territorials.

I el 8 de juny al Teatre Nacional de Catalunya una festa amb premis pels guanyadors.

Més informació 

A continuació trobaràs les recomanacions fetes pels quatre llibres que es poden llegir en veu alta , dos per cadascuna de les categories a les que participen nens amb menys de 12 anys. Un llibre s'utilitza a la semifinal i l'altra a les finals.

Pel cicle mitjà:

La Balada del petit Jack

Valverde, Mikel

Barcelona : La Galera, 2018

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

La balada del petit Jack és un fantàstic llibre escrit per Mikel Valverde, que ens narra les aventures del petit Jack, un porquet pintor que duu una vida tranquil·la en una granja.

De fet, és massa tranquil·la i tot, aquesta vida seva a la granja…I casualment, un dia, arriba un homenot maleducat i amb aspecte de pirata (je je… el lloro que duu a l'espatlla el delata!) i en Jack, aleshores, té una idea: fer-se passar pel seu lloro per viure emocions fortes. 

Poc que s'imagina que les coses no sempre surten com un vol…

Adequat de 9 a 10 anys.

Recomanat per Olga Pato de la Bib. Ramon Fernàndez Jurado de Castelldefels


El refugi del Tarek

Villanueva i Perarnau, Muriel

Barcelona : Cruïlla, 2018

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

La mare de l’Ari treballa de camionera i porta mercaderies per tot Europa. Un dia, sense que ella se n’adoni, l’Ari s’amaga al camió per poder viatjar amb la mare. La troba tant a faltar! 
Poc s’imagina, però, que molt aviat descobrirà que no és l’única viatgera clandestina... Un nen sirià també ha buscat refugi en el camió de la seva mare.

Adequat d'11 a 12 anys.

Recomanat per Glòria Gorchs de la Bib. Roca Umbert de Granollers.


Pel cicle superior:

El senyor Bello i l'elixir blau

Maar, Paul

Barcelona : Viena, 2014

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

En Max, fill de pares separats, viu amb el seu pare farmacèutic.El que més desitja és tenir un gos i tot i l'oposició inicial del seu pare , finalment n'acolliran un del carrer. Però tot es complica el dia que apareix a la farmàcia una velleta molt estrafolària que li dona al farmacèutic l' elixir que va fer el seu avi, un elixir que converteix els animals amb persones....

Aquest llibre entretingut i divertit, ens deixa molts enigmes sense resoldre, l'elixir, la velleta, "la fórmula del mag del carrer del lleó", enigmes que si ens ha agradat el llibre, podem intentar de descobrir en els altres llibres seus; "Nuevas notícies del señor bello" i "Reencuentro con el señor Bello"...

Adequat d'11 a 12 anys.

Recomanat per Montse Fàbregas Dachs de la Biblioteca Joan Triadú de Vic.


Pau Casals i el noi que tocava el violí

Sierra i Fabra, Jordi

Barcelona : La Galera, juny del 2020

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

1916, Nova York. Pau Casals, el cèlebre violoncel·lista, es prepara per al gran concert d'homenatge a Enric Granados que tindrà lloc al Metropolitan Opera House. El dia abans del concert, i fruit d'una bonica casualitat, coneix en Paul, un jovenet de quinze anys de família humil, que és fill d'immigrants catalans i que resulta tenir una bona predisposició per a la música


 

Data de creació: 09/03/2021 Última actualització: 10/03/2021

Lectura en veu alta Crece leyendo conmigo

El Centro Nacional de Innovación e Investigación Educativa proposa a través del web Leer.es recursos y tècniques de foment de la lectura destinats a les famílies i als docents amb l'objectiu de apropar el llibre a prelectors i primers lectors i fomentar l'hàbit lector en nens i adolescents.

La Fundación Germán Sánchez Ruipérez elabora aquest projecte.

 El projecte presenta recursos audiovisuals diferents per a cada grup d'edat  (fins els 3 anys, de 4 a 7, de 8 a 11 i mes de 12 anys) amb diferents estratègies que poden utilitzar els adults per generar el gust per la lectura.

Data de creació: 09/03/2021 Última actualització: 26/03/2021