Va ser el 1952 que Hans Christian Andersen va publicar aquest conte que parla sobre com les notícies van modificant-se a mesura que van passant d’una persona a una altra fins a canviar totalment el sentir inicial.
Les conseqüències d’una notícia mal transmesa poden ser enormes i, fins i tot, desastroses. Algunes vegades, aquesta mala comunicació es realitza sense malicia, però d’altres hi ha algun objectiu amagat que desconeix qui rep la informació. En el cas del nostre conte, es converteix un fet insignificant en una noticia escandalosa i sense cap relació amb la realitat. No se’n parla dels efectes però en podria haver tingut...
D’aquí que sigui molt important conèixer la font primera des d’on surt una informació. No ens podem creure tot allò que ens diuen, hem de tenir un esperit crític davant allò que ens expliquen.
Aquest conte de l’Andersen no és del més coneguts i no hi ha gaires traduccions, però a les biblioteques es pot trobar en una edició de fa uns anys:
Es la pura verdad
Patricia Geis (text i il·l) ; Albert. Jané (adaptació)
Barcelona : Combel
A la plaça Major del poble hi ha establiments de tota mena: la peixateria, el restaurant, la botiga de verdures o la tintoreria. Els protagonistes d'aquests quatre contes treballen com ajudants en els establiments dels seus pares, cosa que els portarà a descobrir que no sempre és tant fàcil fer aquests oficis.
Potser et pot interessar: Els rumors, les mentides i les notícies falses.
De bec en bec
Alice Keller
Veronica Truttero (il·l)
Andana, 2017
Al galliner dels Bota-séquies, d'un no res en faran una de ben grossa. A la senyora Blanquina, la gallina més tranquil·la del galliner, li ha caigut una ploma. Ah, què bé que s'ha sentit Blanquina! Però la senyora Negreta, la veïna, li ha semblat entendre una altra cosa i ha corregut a explicar-ho a la resta de gallines. La notícia s'ha escampat de bec en bec i amb una simple ploma s'ha fet un bon embolic.
Hi ha un alumne nou a l'escola que és estrany. Es fa una bola, fa sorolla al menjar... en el moment que un dels alumnes més antics perd el seu berenar es pensa que el nouvingut ha de ser culpable... i el rumor no s'atura...
Al poble de Badabadapur, és impossible mantenir un secret. Tothom fa el tafaner sobre tot i tothom! Llavors un dia, en Pandurang, un home que sempre està de mal humor, vol guardar un secret. Però és clar, el secret s’escampa de persona a persona... i llavors passa una cosa molt estranya: una ploma es converteix en un bosc!
La llebre i la hiena parlen, durant una jornada de pesca, sobre temes quotidians. 'La mentida és la cosa que fa més mal del món', diu la llebre, i la hiena es posa a riure. Per demostrar-ho, la llebre elabora, a la porta de palau, un 'pastís' molt especial que provocarà la còlera del rei; després contarà amb la complicitat de les mosques, expertes en qua... quasi tot tipus d'olors, que buscaran entre els animals, el culpable de l'obra.
La Invasió de les notícies falses : com detectar notícies falses, desinformació i teories de la conspiració
Elise Gravel
Cruïlla, 2024
Si et dic que els cacauets et faran tenir una força extraordinària, que els unicorns venen de la Lluna o que la roba interior ens pot fer mal, t'ho creuries Espero que no, perquè és tot mentida! En aquest còmic divertidíssim de l'Elise Gravel aprendrem què és la desinformació, com s'estén i com esbrinar què és real i què no.
Quan les germanes d’en Makambatxa es neguen a passar temps amb ell, el nen desitjaria tenir un amic amb qui jugar. Aleshores coneix al l’entremaliat ocell de les mentides. Però, compte: a l'ocellet li encanta ficar els seus amics a tota mena d'embolics. Un conte ple de gràcia i picardia sobre un personatge potser molt familiar per a petits i grans.
Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells. Consulteu la nostra política de privacitat